Sätt Åland på tallriken

Att äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser är en viktig del av både vardag och fest. På Åland kan du äta välsmakande, närproducerad och genuin mat. Upptäck skärgårdens smaker på åländska restauranger eller prova lokalproducerat på en Ålandsfrukost på ditt boende.

Med respekt för naturen och traditioner

För ålänningar är maten en hjärtesak. Med respekt för naturen lever vi enligt säsong och tillreder mycket för hand. Den friska havsluften, bördig jord och lång växtperiod borgar för en hög kvalitet och unika aromer som är svåra att hitta någon annanstans.

Förr i tiden måste skärgårdsbor ta tillvara det lilla som fanns. Det tankesättet lever fortfarande och är grunden för det som idag stavas hållbarhet.

AX – ett tecken för åländskt

Som vana sjöfarare seglade ålänningar på de stora världshaven redan för 100 år sedan. På sina resor upplevde sjömännen nya smaker och hämtade nya kryddor, råvaror och influenser med sig hem, och spår av detta finns kvar än idag. Här hämtas innovativt influenser från utländska kök!

På de åländska restaurangerna är det ofta tillgången som bestämmer menyn. Vill du veta vem som odlat grönsakerna, vem som fiskat fisken eller vilken gård köttet kommer ifrån? Det får du veta om du frågar personalen.

Om du ser Ålands domännamnet AX på menyn betyder det att rätten består av åländska råvaror. Välj lokalt odlat och närproducerat på tallriken så kan du titulera dig axgan. Låt dig väl smaka!

Smaka åländskt

Läs mer

Vill du få veta mer om vad som händer på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*
Godkännande av integritetspolicy:*