Vinsmedjan

Smakupplevelser hos Ella och Martin på Kvarnbo

Ella Grüssner Cromwell-Morgan och hennes make Martin Cromwell-Morgan ägnar sig åt att göra livet gott för sin omvärld. Tillsammans driver de Kvarnbo Gästhem och Vinsmedjan. Ella är kock och sommelier och brinner för det lokalproducerade men som vinälskare har hon ändå klimatet emot sig.

Kock, sommelier och vinälskare

– Jag tänker att det också finns ett stort värde i att lyfta fram den åländska maten med kvalitativ dryck utifrån. Just nu tycker jag om att kombinera en riktigt torr sherry med sill och strömming. Men smakkulturellt är det främst ölproduktion som hör till vår del av världen och där är vårt lokala bryggeri Stallhagen helt oslagbara. De har stor spridning i sortimentet och det finns oändliga möjligheter att kombinera deras öl med mat.

Smakmeny med mat och dryckeskombinationer

På Kvarnbo Gästhem erbjuds varje dag en liten smakmeny med mat- och dryckeskombinationer.

– Det kan vara ost och öl eller charkprodukter och vin till exempel. Då introducerar jag mat och dryck och så provar sällskapet själva. Många tar det här som en start på kvällen och går sedan ut på middag. Eller så samlas man för en liten smakprovning när man kommer tillbaks.

Ella brukar också via anslagstavlan vid receptionen samla ihop till längre provningar på engelska.

– Det är fantastiskt att se olika generationer och kulturer samlas kring gastronomi. Det kan vara ett äldre par från norra Finland, två yngre japaner och två svenska golfare som hamnar i samspråk, umgås hela kvällen och byter visitkort. Ella som gästhemsvärdinna och dryckesentusiast har sett den åländska matkulturen ta stora kliv framåt på senare år.

– Fler och fler ser värdet i att använda sig av lokalproducerade råvaror.

Smaktips från Ella

  • Stallhagen Pale Ale + Örtoljemarinerad getost från Wätteros gård på rostat hemvete från Johannas hembakta.
  • Stallhagen US Red Ale + grillad lammkorv från Marskogens Lamm med äppelsalsa från Peders Aplagård på Kökar.

Läs mer