Mattas Gårdsmejeri

Kom nära matens ursprung hos åländska småproducenter

På Åland finns många innovativa småproducenter som med kärlek till både sin hembygd och råvaran förädlar delikatesser av fantastisk kvalitet. Ostar och andra mejeriprodukter, öl, cider, must och limonad, choklad och karameller är bara några av de åländska läckerheterna. Här kan du läsa om tre åländska småproducenter som du kan besöka under din resa på Åland.

Amalias limonadfabrik och Mercedes choklateri

Amalias limonadfabrik i Lemland på södra Åland tillverkas dricka på gammaldags vis med smak, färg och doft av äkta bär och frukter. Resultatet är en riktigt god limonad utan E:n på etiketten. Limonaden görs för hand i en liten fabrik och innehåller hela 20 procent ren, kallpressad bärsaft. Den fylls i gammaldags glasflaskor med patentkork eller glasflaskor med kronkork.

Vattenhål på cykelturen

Limonadfabriken ligger passligt längs huvudvägen från Långnäs hamn till Mariehamn och är en ypperlig plats för en paus t.ex. under cykelresan till eller från Långnäs hamn. På övervåningen av den lilla fabriken finns ett mysigt café där du kan släcka törsten med Amalias läckra drycker. Här ordnas även provningar, visningar och det finns en gårdsbutik med presenter att packa med sig hem.

Brett sortiment av delikatesser

Idag hör ett trettiotal olika limonader och andra drycker till Amalias sortiment, men man är även ständigt nyfiken på nya sorter. Traditionella smaker som hallon, citron och jordgubb finns naturligtvis i sortimentet men man har även spännande smakkombinationer som lingon-äppel, rabarber-fläder och barnens favorit Lejonlimonad med smak av äppel och kanel. Om det finns någon smak du skulle vilja ha med i sortimentet är det bara att ge personalen ett tips! I sortimentet finns även Antons drycker för vuxna finsmakare med gårdens egen cider, gin&tonic och lång drink. 

Chokladpraliner i världsklass

På Amalias kan du också köpa utsökta chokladpraliner från Mercedes Chocolaterie, som finns under samma tak. Chokladmakaren bakom pralinerna, Channa Öhman, är utbildad konditor på Le Cordon Bleu-skolan i London. Här möter världens finaste chokladsorter grädden, smöret och honungen från Åland. Pralinerna bjuder på en kombination av de bästa kakaoprodukterna med lokala smakbärare, som blåbär, hallon och havtorn. Totalt ingår över 30 olika smaker i sortimentet! Du kan njuta av läckerheterna på plats eller köpa med praliner som ett smakminne från Åland. 

Mattas gårdsmejeri

På Mattas gårdsmejeri tillverkas ekologiska ostar, yoghurt och glass av mjölk från gårdens fem kor. Gården som ligger i Sund på norra Åland är ett litet familjeföretag och en av de 11 ursprungliga bondgårdarna i byn. Det finns gamla mejerianor i trakterna sen en lång tid tillbaka. 

Alla gårdens mejeriprodukter tillverkas av ekologisk mjölk på ett hantverksmässigt sätt utan konstgjorda tillsatsämnen eller konserveringsmedel. Hela processen från odlingen av kornas foder och deras skötsel till mjölkförädlingen i mejeriet till färdig produkt sköts helt och hållet på gården av ägarparet Jennifer och Lars-Johan.

Godaste mjölken från välmående kor

Alla djur går ut och in som de vill vintertid och har fri tillgång till gårdens egenodlade ensilage, vatten och mineralslicksten. Korna mjölkas två gånger om dagen. Från maj till oktober går alla djur ute på bete och äter gräs.

Till gårdens produkter används bara mjölk från egna kor. Mjölken homogeniseras inte och i produktionen använder Jennifer så naturliga råvaror som möjligt. Numera tillverkar man även en del opastöriserade produkter, vilka brukar bli mer unika i smaken då gårdens mikroflora ger karaktär till osten. Mjölken behåller också sina naturliga egenskaper under ystningen då den inte upphettas.

Unika smaker på gårdens café

En rolig detalj kring gårdens produkter är att de alla har fått namn efter gårdens kor och kvigor. Eftersom allt i produktionen görs för hand går det inte att garantera att produkterna smakar precis likadant varje gång – men det är också det som är charmen med hantverk! Tänk, att på Mattas smakar mjölken olika beroende på vad korna äter och vilka kor mjölken kommer från. Att komma så nära råvaran är något unikt och helt fantastiskt.

På Mattas finns en gårdsbutik och ett gårdscafé sommartid där du kan njuta av gårdens egen glass, men även andra sötsaker och lättare mat. Korna och kalvarna betar nära caféet och gårdsbutiken, så det går fint att hälsa på dem också.

Hyr ditt eget äppelträd hos Öfvergårds

Har du någon gång drömt om att besöka en vingård? Du behöver inte åka längre än till Öfvergårds i Tjudö för att uppleva något liknande. Där odlar företagarparet Anna och Jan Alm olika äppelsorter och förädlar dem till sortspecifika äppelmuster. Sedan paret tog över gården 2010 har de utvecklat den från en traditionell äppelodling till ett innovativt mathantverksföretag.

Öfvergårds är ett bra exempel på den egensinnighet och uppfinningsrikedom som så ofta kännetecknar skärgårdsbor och inte minst ålänningar. Det var år 2014 då Öfvergårds drabbades av en hagelstorm som ödelade merparten av äppelskörden. Det var då Anna och Jan insåg att de behöver göra någonting annat än att bara odla äppel och började även förädla dem.

Sortspecifika muster

Förutom alla äpplen som levereras som sådana till försäljning på Åland och i Finland tillverkar man muster, picklade äppelskott och honung på gården. Alla produkter går att köpa i Öfvergårds gårdsbutik men även på andra ställen på Åland. 

Hösten 2019 skaffade man ett eget mobilt musteri. Det innebar att man nu kunde experimentera och fokusera mer på produktutveckling. För att lyfta varje äppelsorts färg, smak och karaktär pressas musterna av äpplena var sort för sig och då de är som bäst. Det ger en friskare och klarare must och skapar unika smakupplevelser. Anna och Jan brinner för mathantverket och jobbar utifrån talesättet “Endast av förstklassig råvara kan man skapa förstklassiga mathantverksprodukter”.

Äppelsafari - en riktig äpplevelse

På Öfvergårds kan du som besökare ta del av en guidad äppelsafari. Du får följa med på en spännande smakresa, eller som Öfvergårds uttrycker det – en fantastisk “äpplevelse”. Safarit tar ca 1,5 h och passar hela familjen. Under safarit får man följa med Anna och Jan för att se, uppleva och lära sig mer om äppel och must samt om gårdens historia. Efteråt väntar en läcker provsmakning av ett urval av gårdens muster tillsammans med några åländska smakbitar. Safariturer ordnas under hela sommaren och hösten och du behöver boka din plats dagen innan.

Hyr ditt eget äppelträd på Åland

Öfvergårds är den första gården på Åland som har startat ett andelsjordbruk som de kallar Mitt Äppelträd. Om du längtar efter en egen äppelskörd erbjuds du möjligheten att hyra ett eller flera äppelträd på gården. Som andelsägare kan du följa med vad som händer på gården genom sociala medier och nyhetsbrev. Du som hyr äppelträd på gården är också välkommen att besöka gården, och Öfvergårds meddelar dig naturligtvis när det är dags för dig att komma och plocka skörden!

Nu kanske du undrar om man måste bo på Åland för att kunna vara andelsägare i Mitt Äppelträd på Öfvergårds? Svaret är nej, det måste man inte. Vem som helst är välkommen med som andelsägare.

Läs mer