Käringsund, Eckerö

Gör en oförglömlig klassresa till Åland

En klassresa är ett minne för livet som ger en massa nya upplevelser och stärker gruppandan. Åland är perfekt för skolresor och lägerskolor tack vare ett brett utbud av roliga aktiviteter, intressanta sevärdheter och bra boendemöjligheter. 

Ett örike som Åland är spännande samtidigt som det är tryggt, och känslan av att vara utomlands fast hemma är något helt unikt.  Att tillbringa klassresan på Åland har många fördelar.

Resan till Åland

Båtresan i sig är ett äventyr. Förutom passagerarfärjorna kan grupper från Finland också välja skärgårdsfärjorna till Åland.

Äventyren

Bland Ålands 6 700 öar och skär väntar massor med nya upplevelser. Här kan ni göra mycket skoj tillsammans och upptäcka intressant kultur, historia och sevärdheter.

Nära till allt

Åland erbjuder mycket på en liten yta. På Åland finns all service, aktiviteter och boende lämpat för en skolresa.

Aktiviteter för skolgrupper

Väl framme i den åländska övärlden börjar äventyren. Här finns fartfyllda aktiviteter som äventyrsbad, cykelsafari, frisbeegolf, paddling och ridning. 

Ser ni fram emot något lugnare? Då kan ni vandra på naturstigar eller besöka båtbyggarna i Sjökvarteret. 

Det går också utmärkt att kombinera nytta med nöje. Många museer och sevärdheter erbjuder material för skolgrupper. Eleverna har roligt samtidigt som de får lära sig nya saker om bl.a. jakt och fiske, Ålands kultur, självstyrelse, historia, natur eller sjöfart.

Här kan du se några exempel på vad man kan göra och vart man kan åka på ett Ålandsbesök under höst och vår. 

Aktiviteter inomhus

Mariebad
 • Bastubad och dopp i poolen vid hotellens relaxavdelningar eller i badhuset Mariebad. Strandbastu och dopp i havet erbjuder de flesta av stugbyarna.
 • Bio Savoy i Mariehamn visar världspremiärerna samtidigt här som i andra städer i Finland. I det totalrenoverade funkishuset finns två salonger med toppmodernt ljud och ljus, samt scen för musikframträdanden.
 • På Spark Laser Arena vid Smart Park i Eckerö kan man spela ett 20-tal olika lasertag-spel, som passar alla åldrar från 7 år uppåt.
 • Ålands Idrottscenter i Godby har både en rymlig idrottshall, gym och simhall allt under samma tak. Spela, lek och bada en hel dag!
 • Visste du att det finns en curlinghall i Eckerö? Curling passar utmärkt för skolgrupper.

Att göra ute

Flowpark
 • Cykeltur med eller utan guide, exempelvis ut till Järsö i södra Mariehamn. Åland har bra vägar för cyklister och avstånden är korta. Cyklar kan hyras på Åland.
 • Fiskeutfärd tillsammans med en kunnig sportfiskeguide. I turen ingår fiskeredskap, sjösäkra båtar, fiskekortsavgifter, flytvästar eller -overaller, mat- eller kaffekorg. När isen ligger erbjuds ismete.
 • Friluftsäventyr i den åländska skärgården. Till fots, med båt, i kajak eller med cykel.
 • Sportaktiviteter finns det möjlighet till året om. På Åland ligger idrottshallarna tätt. Tennis, padel, badminton, innebandy, fotboll eller ishockey är en del av möjligheterna.
 • Vandra eller promenera längs de kortare naturstigarna eller de längre vandringslederna. Du kan också gå Sjöfartspromenaden i Mariehamn eller göra en utflykt till ett utsiktstorn. Det finns över 30 naturstigar att välja mellan!
 • Sälsafari. Guidad båttur ut i skärgården är ett minne för livet
 • På FlowParks höghöjdsbanor i Sandösund på Vårdö får man uppleva både utmaningar, spänning och känslan av att våga och att lyckas.

Kombinera nytta med nöje

Kobba Klintar
 • Båtutflykt med segel eller motor till Kobba Klintar, Rödhamn, Boxö, Björkör eller någon annan fin skärgårdsö. En utflykt till en fyr, som Sälskär eller Märket, blir en hel eller halv dags äventyr.
 • Guidad tur i Ålands lagting. Lär mer om självstyrelsen. De flerspråkiga guiderna specialanpassar turen efter gruppens kunskapsnivå. Guideturen är helt avgiftsfri.
 • Rundtur med guide i buss eller storbil med skräddarsytt innehåll. Turen byggs upp utifrån gruppens intresseområden. 
 • Studiebesök hos ett företag eller en organisation. Researrangörerna har god lokalkännedom och kan tipsa om intressanta besök, t.ex. Taffel-chipsfabriken och dess outlet Taffel Factory Shop (förfrågningar om fabriksbesök från här) eller Öfvergårds äppelodling.

Platser att besöka

Pommern
 • Bomarsunds fästningsruiner i Sund med kanonerna vid Notvikstornet,Telegrafen och museet i den gamla lotsstugan på Prästö. Sommaren 2022 öppnas ett nytt besökscenter.
 • Kyrkorna på Åland är 16 stycken, en i varje kommun, de äldsta med en historia från 1200-talet.
 • S/v Pommern är det enda fraktsegelfartyg av sin typ i världen som bevarats i ursprungligt skick. Idag är de gamla lastutrymmena utställningslokaler där foton, föremål och filmer berättar om livet ombord. Den nya besöksupplevelsen Pommern – 100 dagar under segel tar dig med på en fiktiv seglats över världshaven.
 • Vikingabyn. Besök vikingabyn i Saltvik och lev äkta vikingaliv i Fornföreningen Fibulas vikingaby. Klädd i vikingakläder får du lära dig om vikingarnas kultur och äta vikingainspirerad mat.

Boka skolresa

Kontakta någon av de kunniga researrangörerna för hjälp med bokningen. De hjälper er med hela paketet – resan, boendet, måltider, transport och roliga aktiviteter. Det går också att göra tillägg och ändringar i de färdiga paketen och anpassa dem för ert sällskap.

Prova ett erbjudande från Eckerö Linjen, Viking Line, Ålands Turist & Konferens eller någon annan researrangör. Bekvämare kan det knappast bli – allt är bokat och klart när ni kommer till Åland!

RESEARRANGÖRER

Läs mer