Våren är härlig på Åland!

Upptäck nytt varje dag

Upptäck grönskande naturstigar med sagolika blomsterängar, kryp in i en riktig grotta som Ronja och Birk och cykla längs röda vägar. Våren i skärgården är underbart vacker och tempot är lugnt.

Gå på picknick på en strandklippa, utforska ett spännande museum och bli förälskad i blommande äppelodlingar. Och vad vore våren utan söta lamm?

I Mariehamn bor ni bekvämt på barnvänliga hotell mitt i centrum. Efter en dag med nya äventyr kan hela familjen äta gott på Mariehamns många restauranger. Här är allting nära så även de minsta orkar med!

Möt våren på Åland i år och njut av roliga aktiviteter i en trygg miljö där hela familjen får utrymme att ta ett djupt andetag.

 9 tips för hela familjen – frisk havsluft ingår alltid! 

1. Hoppa på färjan – det roliga börjar ombord!

Fjärilar i magen avslöjar att något spännande är på gång, och när man ska till Åland kommer känslan redan i hamnen. Den kortaste båtresan över Ålands hav tar endast två timmar och från Åbo ett par timmar längre. Framme på Åland väntar en hel övärld att bli utforskad. Båtresan kombinerad med ett par hotellnätter och roliga aktiviteter ger en efterlängtad paus i vardagen som uppskattas lika mycket av barn som vuxna!

2. Gör en utflykt till Kastelholm och Bomarsund

Kastelholms slott är en favorit hos barnen. Leta efter skatter med hjälp av en karta och klä ut er till kungligheter eller riddare i klädhörnan. I Bomarsund utforskar ni häftiga fästningsruiner, utsiktsplatser och kanoner med spännande historia. Börja upptäcktsfärden i besökscentret där historien lever upp genom film och ljud. Fortsätt sedan att se allt på riktigt. 

3. Se äkta piratflagga och mönstra på ett fartyg 

Ålands Sjöfartsmuseum

Vill du se något riktigt spännande? På Ålands Sjöfartsmuseum finns en av världens två sjörövarflaggor och mycket annat för både sjöbjörnar och landkrabbor. Här får du gå på skattjakt med skeppsråttan Ruby och leka på forskningsfartyget r/v Ebba. Missa inte det mäktiga segelfartyget Pommern som öppnar den 1 maj. Den här seglatsen över världshaven är på låtsas, men berättelserna du får höra ombord har hänt på riktigt.

4. Museer där barnen trivs

Ålands jakt- och fiskemuseum

När besökte ni senast ett nytt museum? Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn bjuder på en stor dos av fascinerande historia och föremål. Gör en tidsresa 7500 år bakåt då de första säljägare kom till Åland. Jakt- och fiskemuseet i vackra Käringsund visar både djur, fågelägg och allehanda fiske- och jaktredskap från förr. Museet är öppet fr.o.m. den 16 maj och passar för nyfikna barn som handen i handsken.

5. Titta in i en grotta – vågar du?

Grottstigen

Trollhistorier och häftiga klippblock – den kilometerlånga Trollstigen på Getabergen är ett måste för barn som gillar att röra sig i naturen. Större barn orkar gå den 4 km långa Grottstigen med riktiga grottor och häftiga bergsformationer. Och vilka vyer! Det finns ett trettiotal naturstigar att upptäcka runt om på Åland, och dessutom 12 discgolfbanor att utmana familjen på. 

6. Både barn och vuxna trivs på äventyrsbad

Mariebad

En uppvärmd utomhuspool, vattenfall och bubbelbad. En 65 meter lång vattenrutschkana som får det att pirra i magen, bubblande strömmar och skönt värmande bastu. Allt detta finns på Mariebad. Vill ni lyxa till det lite extra? Hyr relaxavdelningen på badhusets övre våning, bjud med vännerna och koppla av i ångbastu och en stor bubbelpool i eget sällskap.

7. Blomsterhav på Nåtö och Ramsholmen

Ramsholmen

Upptäck sagolika lövängar som först färgas solgula av gullvivor, sedan täcks de av hav av blå- och vitsippor. Den vitlöksdoftande ramslöken trivs på Ramsholmen, men låt bli att smaka på den – den liknar mycket på liljekonvaljen. Hassellundar med gamla lövträd erbjuder ett trivsamt hem för skogens små djur. Psst! På Ramsholmen finns ett ihåligt träd som är så stort att man kan krypa in i det. Men avslöja inte gömstället för någon annan!

8. Se djur på nära håll

Våren är den bästa tiden om man vill se söta lamm och kalvar på beten. På 4H-gården i Jomala kan du klappa på kaniner, marsvin, getter och andra bondgårdsdjur alla vardagar. Den ultimata helgen för att komma nära bondgårdsdjur är den 25-26 maj, då våren och dess första skörd firas på öppna gårdar. Då är det dags för Åland grönskar, vårens höjdpunkt!

9. Cykla längs röda vägar

Cykla

Att cykla på Åland är en klassiker! Här finns många cykelvägar, vackra utflyktsmål och korta avstånd. Cykelvägar finns längs stora huvudvägar så ni cyklar tryggt skilt från biltrafiken. Packar ni med en matsäck kan ni stanna på picknick där ni vill. Ta med egna cyklar eller hyr cyklar på plats. Och de röda vägarna då? Kom så får ni se själva.

Boka ditt familjepaket

Åk med färja från Stockholm, Grisslehamn eller Åbo. Det är enkelt att ta med bilen för egna utflykter på ön, men stannar ni i Mariehamn finns allt inom gångavstånd. På bara ett par dagar hinner ni se och göra massor!

Eckerö Linjen

Ta barnen till Mariebad i vår

På badhuset Mariebad är det alltid badväder! Åk vattenrutschkana, dyk bland bubblorna och koppla av med bastubad. Passa också på att utforska Mariehamn och njut av vårluften vid havet. I paketet ingår båtresa, boende och badbiljett.

Kastelholms slott

Medeltida äventyr på Kastelholms slott

Utforska Ålands enda slott där du kan gå på skattjakt och klä ut dig till en kunglighet. Med samma biljett besöker ni det spännande fängelsemuseet Vita Björn. En perfekt dag för hela familjen!

Viking Line

Ville Viking hotellpaket

I Mariehamn ligger allt nära! Lär er allt om fartyg på Sjöfartsmuseet eller njut av lek och bad på äventyrsbadet Mariebad. Efter dagens äventyr sover hela familjen gott på Park Alandia Hotells Ville Viking-rum. ´

Ålands museum

Konst och historia för hela familjen

Ålands kulturhistoriska och Ålands konstmuseum ligger under samma tak och är perfekt för barnfamiljer! Med en biljett får ni tillgång till båda museerna och utforskar konst och historia på ett bekvämt och prisvärt sätt.

Ålandhotels

Härligt familjepaket på Ålandhotels!

Boka ett familjepaket där övernattning i ett rymligt familjerum och inträde till Ålands Sjöfartsmuseum och badhuset Mariebad ingår.

Käringsund Resort & Conference

Stora aktivitetspaketet – Active chillax

Bo mysigt i en stuga vid havet, delta i en mängd aktiviteter och besök attraktioner i Eckerö! Käringsund Resort & Conference med omnejd har något att erbjuda alla som önskar vara aktiva under semestern.

Bomarsunds besökscentrum

Bomarsunds besökscentrum öppnar porten till historia

Boka en familjeupplevelse på Bomarsunds besökscentrum där fästningens historia vaknar till liv genom film, bild och ljud. Fortsätt sedan att utforska kanoner, ruiner och utsiktstorn på plats.

Vad mer händer på Åland?

Hitta fler saker att göra

Evenemanget Åland Grönskar
Gör en oförglömlig

Klassresa till Åland

Fiska på Åland i vår

Så reser du till Åland

Det finns flera färjeavgångar dagligen från Sverige och Finland. 

Den kortaste resan från Sverige tar endast 2 timmar. Välj från flera dagliga avgångar på rutten Stockholm–Mariehamn, Kapellskär–Långnäs eller Grisslehamn–Eckerö.

Med morgonfärja från Åbo anländer du till Mariehamn lagom mitt på eftermiddagen.

Vill du läsa mer om barnaktiviteter på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*