Mariehamn / ÅSS Gästhamn
Fiskeskärs Selma Stuga
Fiskeskärs Selma
Gård Syrenbacken

10 åländska nyheter 2024

Res med en ny färja, hyr en lyxig bastuflotte, vandra längs historiska naturstigar och njut av lantlig charm på en bondgård. Nya upplevelser väntar på dig som besöker Åland i år och på den här sidan kan du läsa om några av dem. Vad blir du mest sugen på att uppleva?

1. EM i havskappsegling 9-17.8

Havskappsegling
© Andrea Carloni

Ett storartat evenemang i seglings tecken ordnas den 9-17 augusti på Åland då EM i Offshore, dvs. havskappsegling, ordnas i Mariehamn med ÅSS gästhamn som tävlingsbas. 80-100 båtar i fyra olika klasser förväntas delta i tävlingarna. Bland dem finns Karl Kwoks imponerande TP52 BEAU GESTE, den regerande europamästaren och världsmästaren i ORC Class A.

2. Upplev skärgården som Stormskärs Maja

© Solar Films / Antti Rastivo

På ön Fiskeskär i nordöstra Ålands ytterskärgård kan du uppleva den åländska skärgården som du sett den i Stormskärs Maja. På den fantastiska ön bor man i en stuga uppförd i gammal stil och njuter av det enkla skärgårdslivet. Utsikten är bedårande i alla väderstreck, men framförallt norrut mot det öppna havet. Hit åker du med båt från ön Simskäla på Vårdö, dvs. hemtrakten för författaren Anni Blomqvist. Båtfärden börjar faktiskt vid båthuset som en gång i tiden tillhörde författaren! Fiskeskär ligger dessutom granne med ön Väderskär, förebilden för Stormskäret i Anni Blomqvists romaner.

I sommar kan du även se den nya utställningen I Stormskärs Majas fotspår på Ålands kulturhistoriska museum och få en titt bakom kulisserna av filmen som spelades in på Åland under 2022-2023. Förutom filmklipp från inspelningsplatser får du se kläder och annan rekvisita från filmen. Hämta inspiration från utställningen och besök sedan filmens inspelningsplatser. Vyer med röda granitklippor och öppen horisont – som på den fiktiva ön Stormskäret – hittar du bl.a. på nordligaste Åland i Geta.

Tips! Vi rekommenderar att du ser filmen innan du besöker utställningen – i Finland slog filmen publikrekord under kort tid och i Sverige kommer den att visas på bio med premiär den 19 april 2024.

3. Mariehamn – Årets stadskärna i Finland

Ålands enda stad har blivit utsedd till årets stadskärna i Finland 2024!

Den senaste tiden har man satsat mycket på trivseln i Mariehamn och med ganska enkla medel har man lyckats göra centrumet ännu mysigare. Man har bl.a. skapat nya mötesplatser på torget och i dess närhet: Lekplatsen har nyligen uppdaterats med nya gungor och ett nytt klättertorn till de minsta barnens glädje, medan större barn och vuxna kan umgås och spela utomhusspel som Schack, Fia med knuff eller Pingis. De nya sommarmöblerna, som har designats och tillverkats på Åland av åländskt virke, har visat sig vara en succé på sommargågatan. Sittplatserna har dekorerats med blomplanteringar och smultron, vilket uppskattas av både barn och vuxna. Vid stranden mot Lilla Holmen växer ett nytt, trevligt parkområde med en sedimentationsdamm fram. Dammen kommer att rena dagvattnet innan det rinner ut i havet. Museiparken med trevliga sittplatser kommer att bli klar lagom till midsommaren och erbjuder ett nytt grönt uterum för både stadsbor och besökare!


I vinter öppnade även den nya centrumgallerian Telegrafen invid gågatan Torggatan i Mariehamns absoluta centrum. Vid ingången hittar du Informationen där du kan få hjälp och tips för din Ålandsvistelse, och planera sedan din nästa utflykt på Café Å. Inne i gallerian serverar restaurang Sjöfolk både lunch och middag. Här kan du njuta av ett glas från vinbaren och gott tilltugg från Wykes deli. I Telegrafen hittar du också bland annat en mataffär, en ekologisk frisörsalong och Alko.

4. Hyr bastuflotten M/S Sauna Marin

Bastubad och avkoppling vid havet hör onekligen ihop med sommar och semester. Den nyaste bastusatsningen på Åland heter Saunax.ax, som hyr en lyxig bastuflotte vid Mariehamns östra strand. Bastuflotten M/S Sauna Marin har plats för 12 personer och kan hyras med eller utan kapten. Även om bastuflotten har en genomgående hög standard och är utrustad bl.a. med en musikanläggning, en takterrass, en dusch, en lounge med ett kylskåp och riktigt bra värme i bastun, så är kanske det mest lyxigaste ändå att den här bastun kan bokas för 3 eller 6 timmars utflykt, eller till och med för en hel dag – helt enligt egna önskemål. Det kallar vi lyx!

5. Cykla längs ny cykelväg

Cykelvägarna på Åland är bland de bästa i skärgården och cykelbanenätverket kompletteras kontinuerligt med nya etapper. Numera går en cykelbana längs så gott som alla huvudvägar, så du cyklar tryggt skilt från biltrafiken. Längs mindre vägar finns inte alltid en cykelbana men där finns även mindre trafik, och de åländska chaufförerna får ofta beröm för att de tar väl hänsyn till cyklister. I sommar kan du cykla hela vägen från Mariehamn till Eckerö – eller tvärtom – längs en cykelbana, då etappen i Hammarland mellan Kattby och Näfsby färdigställs. Sträckan mellan Mariehamn och Eckerö är cirka 35 km och vägen är för det mesta plant utan branta backar.

6. Träffa djur på bondgård

I sommar kan du njuta av livet på landet på två familjegårdar med djur och härlig, gammaldags charm. På Mickels Gård, en familjegård med ekologiska betesmarker och kretsloppstänk, kan du komma nära kor, höns, kaniner och får. Du kan också besöka gårdens museum och t.o.m. övernatta i gårdens glampingtält eller den nyrenoverade kvarnen. Gården ligger i Gottby, cirka 8 km från Mariehamn och håller öppet för besökare från måndag till fredag i juli.

Gården Syrenbacken har anor från 1800-talet och ligger i Hammarland. Här kan du träffa getter, hästar, grisar, höns, kaniner och t.o.m. en sköldpadda. Gården har ett kafé med hembakt och ett litet gårdsmuseum, dessutom finns en bana för käpphästtävlingar och möjlighet att få åka traktor. Det lönar sig att kolla öppettiderna på Facebook eftersom information om öppettider kan läggas ut på kort varsel.

7. Slottsbanan – Finlands bästa bana!

När finländska golfare tidigare i år fick rösta på sin favorit bland Finlands golfbanor blev vinnaren Ålands Golfklubbs Slottsbanan. Den havsnära 18-hålsbanan vann även den högsta placeringen i kategorierna bäst design, vackraste bana och mest välskötta bana. Skulle detta inte vara tillräckligt, nämns dessutom den nordiska toppbanans tionde hål på listan över de 100 bästa golfhålen i Europa! Ålands Golfklubb ligger ca 20 minuters bilväg från Mariehamn och lockar golfare både från Finland och Sverige, men numera också från hela Europa. Banan fick nämligen agera värd för European Ladies Open 2022, och samlade redan då en hel del internationell synlighet.

8. Finnlines nya Finncanopus

Endast två år har gått sedan Viking Lines nyaste fartyg Viking Glory började trafikera till Åland, och Finnlines nya frakt- och passagerarfartyg Finnsirius kom till rutten Kapellskär–Långnäs–Nådendal (Sverige–Åland–Finland) på hösten 2023. I år kan vi glädjas åt ytterligare ett nytt fartyg: Finnsirius systerfartyg Finncanopus började trafikera till Åland i februari 2024. Det nya fartyget är utrustat med utsläppsreducerande teknik som gör henne bättre miljöanpassat. Även vid valet av fartygets utrustning och inredning har man haft miljötänket i fokus; man har valt möbler tillverkade av återvunna material och trycksaker som menyer och prislistor har ersatts av digitala skärmar och appar. Eftersom lugn och avkoppling är A och O på Finnlines fartyg har man valt att lämna bort det traditionella kryssningsprogrammet.

9. Grelsby Strand Hotell – boende med karaktär

Visste du att Grelsby Strand Hotell inrymde tidigare ett mentalsjukhus? Numera har den gamla sjukhusbyggnadens rum från 1930-talet renoverats och inretts till trivsamma hotellrum i en lugn och avkopplande miljö. Tack vare den stora festsalen med både kök och bar lämpar sig hotellet utmärkt för större sällskap och fester som bröllop eller bemärkelsedagar. Den stora gården välkomnar till att njuta av soliga dagar, och en strandbastu med badbrygga är perfekt för avkoppling på kvällen. Bageri Johannas hembakta sprider en ljuvlig doft av nybakt på gården och härifrån är det endast en kort promenad till bryggeri Stallhagen där man kan ta en öl eller avnjuta en vällagad lunch eller middag av lokala råvaror. Dessutom ligger Ålands Golfklubb med toppbanan Slottsbanan endast 10 minuters bilväg bort så boendet passar utmärkt för golfare.

10. Utforska 3 nya naturstigar

Hur låter en vandring i vacker skärgårdsnatur kombinerat med historiska platser och häftiga naturfenomen? I år kan du vandra längs tre nya naturstigar full med historia. De är markerade med skyltar, vitmålade stenar och stolpar eller vita band.

Stigen på ön Boxö i Saltvik är ca 6,7 km och tar dig till ett gammalt kustbatteri. Batteriet på Boxö var den största ryska anläggningen på Åland under första världskriget och tillsammans med övriga kustartilleriet ingick den i ett försvarssystem med syfte att spärra av Finska viken. Innan batteriet demolerades år 1919 fanns både kraftiga kanoner och till och med en bit järnväg på ön! På Boxö finns också Ålands största grotta, vars öppning är nästan 8 meter bred och 4 meter hög och som sträcker sig 12 meter in i berget. Det ordnas båtutflykter till ön med eller utan guidning.

Kasberget i Saltvik är Ålands nästhögsta berg som går upp 119 meter över havet. Här och på de två andra närliggande bergstopparna, Orrdalsklint och Långbergen, började Ålands historia. För 10 000 år sedan stack topparna upp som små skär ur havet, och på dem bosatte sig de första människorna för ca 6000 år sedan. På Kasberget har man i forna tider tänt eld för att varna om annalkande fiender. På toppen är det en fantastisk utsikt och längs stigen kan man också blicka över naturreservatet Åsgårda med sina stenåkrar.

Lillnäsberget är en ca 3,8 km lång naturstig på kunglig mark i Kastelholm. Längs den bitvis branta vandringsstigen möter du vacker natur och historia i en skön blandning. Området tillhör Kastelholms kungsgård som inrättades av Gustaf Wasa på 1500-talet, och sedan 1982 är området ett naturreservat. Här finns gott om moss- och lavbevuxna granar av anmärkningsvärda dimensioner, även om stormen Alfrida knäckte den största jätten i januari 2019. Vandringsstigen leder också förbi tre bronsåldersrösen som vittnar om tiden då vattennivån var 15 meter högre än dagens.

Sidan uppdaterad 30.7.2024

Vill du få veta mer om vad som händer på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" indicates required fields

Namn:*

Läs mer