Järsö

10 populära cykelutflykter

Åland erbjuder varierande natur där omgivningen snabbt växlar från grönskande lövskogar till fornminnen och kulturbebyggelse eller havsutsikt. Avstånden är korta och på cykel kommer du nära naturen. Sevärdheterna är många och bakom varje vägkrök väntar nya upplevelser. Här har vi samlat 10 populära cykelrutter – välj den som bäst passar din kondition och dina intressen!  

1. Gamla Postvägen

Det här är rutten som ger dig en bra överblick över hela fasta Åland. Cykla 65 km tvärs över Åland längs den historiska postvägen som är utmärkt med rödmålade kilometerstolpar enligt en gammal förlaga. 

Sträckan går från väster mot öster via byarna Storby – Kyrkoby – Marby – Kattby – Bjärström – Emkarby – Gölby – Ämnäs – Godby – Haraldsby – Kastelholm – Tosarby – Finby – Bomarsund – Prästö – Vargata – Hummelvik. Det går så klart även att cykla sträckan i motsatt riktning. 

För att kunna cykla i lugn och ro och stanna vid intressanta platser på vägen lönar det sig att reservera 2 eller 3 dagar till rutten. Det går cykelbanor längs stora delar av rutten så du cyklar tryggt isär från biltrafiken.

Sevärdheter längs vägen är imponerande Eckerö Post & Tullhus som välkomnade postroddare till den västligaste punkten av Postvägen på Åland. Du passerar de medeltida kyrkorna i Eckerö och Hammarland, varvid den senare finns det forngravar och en vårdad löväng med härlig blomsterprakt på våren och betande djur under delar av sommaren. 

I Kastelholm ligger Ålands enda slott, ett fängelsemuseum och friluftsmuseet Jan Karlsgården med gamla gårdsbyggnader. Bomarsund har fästningsruiner från ryska tiden och på Prästö kan du gå längs en vandringsled full av historiska gravgårdar. 

Vägen fortsätter med en vajerfärja över till Vårdö, där det bl.a. finns vackra skeppsgårdar och författarinnan Sally Salminens barndomshem. Från Hummelvik kan färden fortsätta med skärgårdsfärja mot skärgårdskommunerna Kumlinge och Brändö.

Längs vägen kan du övernatta på bl.a. Käringsunds Camping, Käringsund Resort & Conference, Björnhovfda Gård, Susannes B&B, Brobacka gästhem , Godby Vandrarhem, Kastelholms Gästhem, Puttes Camping eller Sandösunds Camping. 

2. Järsö

Det här är ruttförslag för dig som älskar att cykla nära havet och vackra utsikter! Rutten startar i södra Mariehamn och är ca 18 km tur och retur. 

Börja med att cykla ut genom staden längs Ålandsvägen och vidare ut mot natursköna Järsö. Vägen bjuder på broar, vägbankar och vacker skärgårdsnatur. 

Vid Nåtö Biologiska station finns en lättvandrad naturstig på 2 km som sägs vara den artrikaste av alla naturstigar på Åland och speciellt vacker under försommaren. 

Längst ut på Järsövägen väntar en välförtjänt fikapaus vid sommarcaféet Stickstugan Hantverk & Café, som är fyllt med stickat hantverk i glada färger. Du kan också gå den 2 km långa naturstigen i Järsö som ger dig glimtar av ytterskärgården.

Kom ihåg att det inte är tillåtet att cykla längs naturstigarna och man rekommenderar att inte heller cykla längs vandringslederna.

3. Sålis och Skarpnåtö

Om du rör dig i Hammarland är Sålis batteri med spår av världskrigen och ett utsiktstorn en intressant cykelutflykt. Även Skarpnåtö med sitt hembygdsmuseum är värt ett besök. 

Från Skarpnåtö kör cykelfärjan Silvana över till Snäckö i Geta, där man kan ta en paus på sommarrestaurangen Lolo’s Seaside Café, och cykla vidare på norra Åland. Cykelfärjan kör sommartid en gång om dagen, utom på söndagar. 

Väljer du att vända om i Skarpnåtö kan du cykla längs småvägar i den lantliga miljön genom Hammarland, t.ex. via Bovik och Bredbolstad till Mörby och vidare till Frebbenby, där det finns en välsorterad mataffär och Susannes B&B om du söker ett mysigt boende.

4. Geta – Godby – Mariehamn

I Geta finns storslagen natur och fantastisk utsikt från Soltuna på Getabergen. Längs med Getavägen hittar du också Grannas Bistro. Vägen slingrar sig genom böljande äppelodlingar till Finström. 

Här kan du, istället för att cykla längs Getavägen (landsväg nummer 4), välja en mindre väg, Vandövägen, som leder dig till Finströms kyrka som ligger vackert bland äppelodlingar. Från Finströms kyrka kan du fortsätta längs Pålsbölevägen tillbaka till landsväg 4. 

Sträckan från Geta till Godby är ca 23 km och från Godby till Mariehamn ca 17 km. 

5. Norra Sundsvägen

Sund bjuder på hisnande vyer längs kuperade Norra Sundsvägen och historiska sevärdheter som Kastelholms slott med omnejd, Sunds kyrka och Bomarsund. Starta t.ex. vid Kastelholm och cykla till Bomarsund, en sträcka på ca 10 km. 

Du kan också vika av från landsväg 2 i Finby ungefär halvvägs mot Bomarsund, och stanna vid det idylliska gårdsmejeriet Mattas på fika eller lunch. Fortsätt längs vägen mot Brändbolstad där du kan utforska ett av Ålands fornborgar, ett forntida bosättningsplats uppe på en hög kulle, och njuta av en fikapaus och de vackra vyerna. Vägen slingrar sig genom skogar och odlingsmarker tillbaka till Kastelholm.

6. Vårdö – Sandövägen

Den här vägen hör till de vackraste på Åland enligt många, och den erbjuder en överraskning. När du cyklar norrut från Vårdö kyrka mot Simskäla passerar du Ålands skolmuseum och Flowpark, där du kan utmana dig själv på höghöjdsbanor bland trädtopparna. 

Från Sandöns norra ände fortsätter vägen över broar och vägbankar tills den plötsligt tar slut – mitt i havet! Njut av det sköna havsbriset och vänd om, eller så kan du vänta på den lilla färjan som tar dig vidare till Simskäla, författaren Anni Blomqvists och hennes karaktärs, Stormskärs Majas, hemtrakter. 

På tillbakavägen är restaurangen Kallas skärgård på Sandö ett ställe att rekommendera. Där kan man äta god mat och strosa i en rogivande miljö i den vackra trädgården.

7. Kökar

Även om de flesta vägarna på Kökar går mitt på land utan direkt havsutsikt är cykel att rekommendera när du vill ta dig runt på ön. Avstånden är korta, vägarna är slingriga och små och det finns endast lite biltrafik.

Det är lätt att cykla till öns sevärdheter, till exempel den vackra St Anna-kyrkan och Franciskuskapellet på Hamnön. Med cykel är det enkelt att stanna till när du ser en vacker vy eller ta en dryckespaus precis när du vill. 

Övernatta t.ex. på hotell Brudhäll i Karlby, på Antons gästhem eller Sandvikens camping.

8. Föglö

En dagsutflykt till Föglö ger försmak av hur livet är i de åländska skärgårdskommunerna. Starta cykelturen i Mariehamn, ca 26 km från färjehamnen i Svinö, eller parkera bilen i Svinö och ta med cykeln ombord på färjan till Föglö. Där kan du cykla i den pittoreska byn Degerby där det finns vackra gamla hus och trädgårdar. 

Föglö kyrka från 1400-talet ligger 4 km från Degerby och är en trevlig cykeltur. Är du sugen på en lite längre cykeltur kan man cykla genom kommunen till färjehamnen i Överö. Längs vägen finns små byar, åkerlandskap, små broar och vackra skärgårdsmiljöer. Stanna på fika på Café Solklart i Sonboda. Avståndet mellan Degerby och Överö är ca 16 km.

Det går bra att göra en dagsutflykt till Föglö men vill du stanna kvar över natten finns t.ex. Carlsro badhotell och restaurang i Degerby.

9. Korta utflykter nära Mariehamn

Om du vill göra en kort avstickare med cykel från Mariehamn är en tur till Önningebymuseet ett tips. Här får du uppleva Önningebykolonins konst. Stanna för fika i caféet innan du fortsätter ut mot Lemströms kanal som är ett omtyckt utflyktsmål. I parken längs kanalen kan du sommartid äta glass samtidigt som du ser fritidsbåtar köra genom kanalen. 

Ett annat alternativ är att besöka Ramsholmen ca 5 km västerut från centrala Mariehamn. Ramsholmen är ett naturreservat med bedövande vackra lövängar och en magnifik vårblomning. I reservatet finns en naturstig på 1,5 km. Du cyklar hela vägen tryggt på en cykelbana och framme vid Ramsholmen finns sommartid en glasskiosk.

10. Kors och tvärs i Eckerö

Längs den ca 33 km långa sträckan mellan Mariehamn och Eckerö har man under de senaste åren byggt nya cykelvägsetapper, så du cyklar tryggt längs cykelväg största delen av sträckan. 

Väl framme i Eckerö Storby finns det fler intressanta platser att cykla till. Mitt i Storby ligger Labbas hembygdsmuseum och ett stenkast därifrån Ålands högsta midsommarstång, som reses med mannakraft och är en imponerande syn speciellt på högsommaren. 

Cykla vidare västerut mot det pampiga Eckerö Post- & Tullhus där Kafé Kalesch serverar både lunch och fika. I närheten finns även Postbryggan och vackra Sandvikens långgrunda badplats. 

Från Post- & Tullhuset kan du fortsätta via färjehamnen Berghamn längs en naturstig till Käringsunds fiskeläge, ett område med vackert patinerade båthus, Viltsafari, Jakt och fiskemuseum och Gastropub Bodegan i Käringsunds gästhamn. 

Fortsätt längs med stigen över berget till Käringsund Resort & Conference, som har en restaurang, egen badstrand och många utomhusaktiviteter att prova på.

Önskar du göra en lite längre cykeltur ligger Degersands havsbad på en lagom cykelavstånd, 9 km, från Storby. Cykla till byn Torp och fortsätt vidare till Ålands bästa badstrand. 

Här kan du njuta av uppfriskande bad, övernatta på Degersands camping och stugor eller hyra en strandbastu. Avnjut middag på Restaurang Q eller glass och kalla drycker i strandbaren innan du cyklar tillbaka.

Läs mer