Viltsafari

Barnens 10 favoriter

Det finns mycket att göra, uppleva och upptäcka som barnfamilj på Åland. Interaktiva museibesök, sagolika naturupplevelser och härliga badstränder för att endast nämna några. Hitta ditt eget smultronställe tillsammans med hela familjen.

Mariehamn:

1. Ålands Sjöfartsmuseum och segelfartyget Pommern

Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamns Västerhamn finns något för alla – sjöbjörnar som landkrabbor. Klättra i en mast, upptäck en äkta piratflagga, angör en brygga och gå på skattjakt med skeppsråttan Ruby. Visste du att Sjöfartsmuseet har valts till Årets Museum i Finland? 

Missa sedan inte att kliva ombord på det ståtliga segelfartyget Pommern som ligger alldeles intill museet. Följ med på en fiktiv jorden runt-seglats och ta del av livet ombord vid de åtta aktivitetsstationerna på däcken och i lastrummet. Barnen har sitt eget ljudspår där de följer skeppsråttan Ruby och får se alla hemligheter ombord. Läs mer och ta del av den unika besöksupplevelsen Pommern – 100 dagar under segel. 

2. Lilla Holmen

Lilla Holmen. Barnens ö med piratskepp, badstrand och härliga djur som kaniner och papegojor. Mariehamns oas för hela familjen mitt i stan. Gå över bron till barnens favoritö och tillbringa en underbar dag på stranden och i fågelhuset.

3. Mariebad

Badhuset Mariebad ligger nere vid stranden i Mariehamns östra hamn. Både barn och leksugna vuxna kan roa sig utomhus på badstranden eller inomhus i den populära rekreationsbassängen med sina strömmar, grottor, vattenfall och virvlar. Från det höga tornet slingrar sig en hisnande vattenrutschbana direkt ner i bassängen. I badhuset finns även en motionsbassäng och en undervisningsbassäng.

Lite längre norrut i staden ligger även Nabbens långgrunda badstrand som passar utmärkt för mindre barn.

Västerut:

4. Smart Park

Den spännande upplevelseparken Smart Park kombinerar lärande och lek. Ett besök här blir ett fantasifyllt äventyr där du genom att leka en hel dag faktiskt blir lite smartare! Kör din egen kryssningsfärja, vattenkriga i slaget om Bomarsund och klappa djur du vanligtvis träffar på bondgården.

5. Ålands jakt- och fiskemuseum

Ålands jakt- och fiskemuseum är vackert beläget vid Käringsunds charmiga fiskeläge i Eckerö. Ta reda på vem Sälen Sälle, Älgen Örjan Taggelin och Mårdhunden Mia är och bekanta dig med ålänningarnas vardag förr med jakt, fiske och skärgårdsliv. Titta på olika djur och utställningar, lek strömmingsmarknad, gräv efter pärlor och amuletter ur sanden, måla gipsfigurer och gå tipsrundorna Djurtipset och Jägarexamen. Kolla in i mysiga museibutiken Havsboden och upptäck geostigen “Genom eld och is” som börjar strax utanför museet.

6. Viltsafari

Käringsunds Viltsafari. Den åländska savannen hittar du i Käringsund, nära Eckerö Linjens hamn och Ålands jakt- och fiskemuseum. Åk i vagn och se hjortar, strutsar, vildsvin och andra spännande djur! Ta efteråt ett svalkande dopp i Käringsund eller i Degersands badstrand i Eckerö.

Norrut:

7. Trollstigen

Trollstigen i Geta. Vid utsiktstornet i Getabergen på norra Åland startar en kilometer lång stig med trollhistorier och en lagom läskig grotta. Efter vandringen smakar en god lunch eller fika på restaurang Soltunas uteservering samt en runda minigolf.

Lite äldre barn blir garanterat imponerade av grottorna längs den 4,7 km långa vandringsstigen Grottstigen, som har sin början och slut vid Soltuna-restaurangen.

Österut:

8. Jan Karlsgården

Jan Karlsgården. Upplev mini Skansen, en typisk åländsk gård från andra hälften av 1800-talet. Jan Karlsgården lever upp alla onsdagar i juli: då kan du delta i smörkärning för hand, spinning, färgning av garn med mera. Smaka på Ålandspannkaka och köp hem äkta åländskt bröd.

9. Kastelholms slott

Kastelholms medeltida slott mitt på Åland förvandlar barn till modiga prinsessor och sköna riddare. Titta in till restaurang Smakbyn vid slottet där du kan gå på skattjakt, tipsrunda samt prova på drejning i Mias keramikverkstad. På nio kilometers avstånd ligger Bomarsund, Ålands mest magnifika byggnadsverk tills Krimkriget började. Lek bland ruinerna och besök resterna av tornen som byggdes på höga platser med utsikt över hela området. Kan du hitta alla kanoner?

10. Flowpark

Flowpark Åland på Vårdö är en ekologisk äventyrspark där du kan sätta ditt mod på prov på banor som har byggts upp i levande träd. En mångfald av olika typer av uppdrag väntar på upp till tjugo meters höjd, bl.a. gungande stigar, lianhopp, gungor och linbanor på vajer. Varje Flowpark är en egen unik helhet så det finns inte två likadana parker. Flowpark passar äventyrslystna i alla åldrar, men du måste vara minst 120 cm lång.

Läs mer