10 tips för barnens Mariehamn

I Mariehamn finns mycket att göra för barn i alla åldrar. För fina sommardagar finns flera badstränder och på badhuset Mariebad kan man bada året runt. Den som gillar spänning kommer att älska en utflykt till havs och att se en äkta piratflagga är ett minne för livet. Här är 10 tips på hur du bäst upptäcker Mariehamn med hela familjen.

1. Lek och bada på Lilla Holmen

Lilla Holmen är barnens ö. Här kan du bada, leka i sanden, klättra i piratskeppet och se på kaniner och höns. Holmen ligger vid stadens östra strand, endast en kort promenad från gågatan Torggatan. Här kan barnen meta från bryggan, eller spana efter fiskar från den gångbro som leder till ön. Ta gärna med egen picknick eller gå på lunch till någon av restaurangerna i centrum när ni blir hungriga. Allt ligger nära!

2. Badhuset Mariebad

Mariebad ligger vid vattnet vid Mariehamns östra strand. Badhuset som har bl.a.  en bubbelpool, motionsbassäng, hisnande vattenrutschbana och spännande rekreationsbad samt en bubblande barnbassäng och en skön utomhuspool är hela familjens favorit. För den som vill ta ett dopp i havet finns en sandstrand med volleybollplan alldeles bredvid. Efter badet äter hela familjen gott på Mariebads eget café som serverar både thaimat, husmanskost, snacks och dryck.

3. Utmana familjen i Äventyrsgolf

I staden finns flera roliga lekplatser. Häftigast är Lilla Holmen med sitt piratskepp. I centrala Mariehamn finns även lekplatser vid Torget och Lindan (gå söderut längs Torggatan, sväng sedan till höger vid Hantverkargatan). I norra Mariehamn finns lekplatser vid Ljungvägen och Backeberg medan du hittar Västernäs lekpark i södra Mariehamn.

4. Spännande museum x 3

Är du modig nog att träffa Jättehavsormen och Blodhavskorven? På Ålands Sjöfartsmuseums utställning för barn får du se lagom läskiga havsmonster. Dessutom kan du gå på skattjakt med skeppsråttan Ruby, klättra i en mast och se en äkta piratflagga. I lekrummet kan du bekanta dig med vrak under vattenytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba.

Nedanför Sjöfartsmuseet ligger det mäktiga segelfartyget Pommern, vars interaktiva utställning tar dig på en seglats till världshaven under 100 dagar. Pommern är en av Ålands främsta sevärdheter och en så imponerande syn att du bara måste uppleva det. Pommern är öppen från maj till slutet av september.

Har du ett riktigt upptäckarhumör fortsätter du längs den lummiga Esplanaden raka vägen till Ålands Kulturhistoriska och konstmuseum som håller öppet året runt. Förutom en intressant permanent utställning har de en rad olika barnaktiviteter under sommaren. Alla barn mellan 0–17 år har gratis inträde! 

5. Gotta dig med glass

Visste du att om somrarna finns det flera glasskiosker i Mariehamn? Gå en glassrunda och se var ni får de godaste glassarna. En stor favorit bland ålänningar är glasskiosken Glada Muu på Torggatan. Om du gillar glass i stora lass kommer du att gilla dem. Deras glassar serveras i bubbelvåffla och toppas med strössel, såser, godis, nötter, vispad grädde och bär. Andra trevliga platser för en glasspaus är den röda båken vid Sjökvarteret och Badhusparken. Hur många glasskiosker hittar din familj?

6. Forska i biologi på Nabbens våtmark

Endast en kort promenad från stadens centrum ligger Nabbens våtmark, som är ett utmärkt område för familjens nyfikna upptäckare. Fortsätt förbi Sjökvarteret och badhuset Mariebad längs den östra stranden så är du snart framme i den gröna oas som vunnit Nordiska rådets miljöpris 2022. Här kan du gå på spångar och gångbroar och läsa på infotavlor om fjärilar, grodor, fiskyngel och växter som lever på området. Förutom att Nabbens våtmark är en häftig plats att ha picknick på, är det en naturlig vattenrenare. Området är lättillgängligt så det går bra att utforska våtmarken även med barnvagn.

7. Plaska på Nabbens badstrand

Blev du sugen på att doppa tårna i havet när du besökte Nabbens våtmark? Det kan du göra på Nabbens badplats i närheten av våtmarken. Den långgrunda sandstranden är perfekt för barn. Här finns en lekplats med gungor och rutschkana samt en volleybollplan för de större barnen. Du byter om i omklädningsrummet och blir du sugen på glass eller annat gott finns det en kiosk på stranden.

8. Åk på spännande båtutflykt till Kobba Klintar

En utflykt till havs är bland det bästa man kan göra när man är på Åland under sommarhalvåret och den gamla lotsstationen Kobba Klintar vid inloppet till Mariehamn är ett populärt utflyktsmål. Åk på en båtutflykt till ön som är en bekant syn för många som kommit med färja till Mariehamn: de vita husen som lyser klart mot det blåa havet och de röda klipporna välkomnar dig till Åland. Nu har du chansen att vinka tillbaka till passerande kryssningsresenärer från ön istället. Båtturer körs sommartid dagligen från kajen vid museifartyget Pommern.

9. Bad och lek på Gröna Uddens camping

Gröna Uddens camping med badstrand ligger på gångavstånd från stadens centrum. Här finns allt en barnfamilj kan önska sig en sommardag: koppla av på stranden, hyr cyklar för en cykelutflykt och spela minigolf. För studsiga ben finns ett hoppslott, och ett riktigt muminhus lockar familjens minsta till lugnare lek. Vid stranden finns en lekplats med gungor och klätterställning. Här finns också ett café där du kan köpa glass, pizza och annat gott, under högsommaren från morgon till kväll. För dem som gillar bastu finns dessutom två strandbastun att hyra per timme.   

10. Spela discgolf i Badhusparken

Discgolf är en lättsam sport som kan spelas av alla oavsett ålder. Allt som behövs är ett par discar och lite spelglädje! Discar kan ni låna på turistinformationen (Storagatan 8) eller på Mariehamns stadsbibliotek (Strandgatan 29) innan ni beger er mot Badhusparken. Den ligger bredvid Sjöfartsmuseet och bjuder på en vacker utsikt över Pommern och västra hamnen. Banan är öppen året runt, alla dagar i veckan och det kostar inget att spela. Ett utmärkt sätt att umgås tillsammans med familjen och bra motvikt till skärmar och gaming!

Här kommer ännu fler tips på aktiviteter för barn

  • Gå på bio på Bio Savoy
  • Discobowla på Idrottsgårdens bowlinghall
  • Upptäck lekparker runt om i staden
  • Spela tennis eller padel
  • Läs böcker på biblioteket
  • Lek på Palleralla-inomhuslekpark 
  • Kolla lediga tider på Mariehamns idrottsanläggningar: idrottsthallarna i Idrottsgården, Baltichallen och Bollhalla, ishallen Islandia, friidrottsarenan Balticarena och flera fotbollsplan

Läs mer