Midsommar på Åland

Midsommaren är en av de mest firade högtiderna på Åland. Ålänningarna tar vara på det långa dagsljuset och firar gärna utomhus i trädgården, på landsbygden eller i skärgården tillsammans med familj och vänner.

Tradition

Man lövar huset, binder kransar och buketter av sommarblommor. Inlagd sill och dillkokt nypotatis, en bit grillat kött och jordgubbar till efterrätt brukar stå på menyn liksom välkyld snaps och öl för de vuxna.

Många tar sig till byns gemensamma midsommarstång för lövning och stångresning i sällskap av bybor och sommargäster. I vissa byar ordnas fortfarande midsommardans på den lokala ungdoms- eller byagården tills solen går upp igen mitt i natten.

Firandet märks också i butikerna, som stänger tidigare när det är midsommarafton. Vissa håller även stängt midsommardagen, så handla midsommarmaten i god tid! Midsommarafton firas alltid den fredag som ingår i perioden 19-25 juni.

Midsommarstången

Det finns en midsommarstång i nästan varje by på hela Åland. Den rikligt lövade och smyckade midsommarstången är typisk för åländsk midsommar och en gammal symbol för fruktsamhet och grönska.

Alla byar har sina egna traditioner kring firandet och midsommarstångens utseende – ingen stång är den andra helt lik. Vissa stänger smyckas med färgglada midsommarkronor medan andra går helt i grönt och är prydda med lövkransar och enrisgirlanger. Löven står för god skörd och bildar mönster av timglas eller rutor när de spänns upp mellan stång och rår.

Det finns många tolkningar kring symboliken bakom midsommarstångens olika detaljer: Vädret, sjöfarten, jordbruket, fisket eller en önskan om att skapa en finare midsommarstång än den i grannbyn.

Gemensamt för de åländska midsommarstängerna är den 10-25 meter höga stången försedd med enkla eller korsade rår. De enkla stängerna är vanligast i skärgården medan det finns flest korsade rår på landsbygden.

Att pryda råändarna med kronor är vanligast på landsbygden. De vackra och färgglada kronorna är släkt med julens halmkronor och är en symbol för jungfrudom, ungdomlighet, hälsa och en glad framtid. Kronorna tillverkas långt på förhand, ofta gemensamt i byn. Lövbindningen sker någon dag innan eller på själva midsommarafton. Alla är välkomna att hjälpa till! Tider hittar du i evenemangskalendern.

Högst upp i midsommarstången står en trägubbe och fäktar i vinden som symbol för flit och arbete. Under fäktargubben finns en vimpel eller flagga som ofta har de åländska färgerna blått, rött och gult.

Vissa midsommarstänger smyckas med en sol som symboliserar den livgivande värmen. Små segelbåtar seglar runt stången som en symbol för den åländska sjöfarten.

Läs mer