Pigga upp hösten på Åland

Pigga upp hösten med

Avkoppling och upplevelser

Pigga upp hösten med

Frisk havsluft

Pigga upp hösten med

Skördetidens smaker

Pigga upp hösten med

Kultur i Mariehamn

Ta färjan till Åland där kultur och skördetidens godaste delikatesser väntar. Efter sommarens högsäsong kan du njuta av skärgårdens lugn i enastående vacker natur.

Här är 5 tips på vad du kan uppleva – alla dagar i veckan!

1. Maritima Mariehamn

I Ålands enda stad Mariehamn finns allt på gångavstånd. Strosa i Sjökvarteret, promenera i de pittoreska villakvarteren och gå längs den ståtliga Esplanaden. Gillar du kultur och historia kommer du att trivas på det prisbelönade Sjöfartsmuseet och på Ålands kulturhistoriska museum och konstmuseet. Lokalt hantverk och design hittar du bl a i de små butikerna längs Torggatan och i Sjökvarteret.

2. Smaker från Åland

Skäm bort dig och dina vänner med fräscha skärgårdssmaker på mysiga caféer och restauranger i Mariehamn och ute på landsbygden. I skördetider är rena och närodlade produkter en självklarhet på menyerna och hos de småskaliga mathantverkarna. Abborre, rökt fisk, rotfrukter, honung, havtorn och såklart äpplen hör till smaker som kännetecknar åländsk höst.  

3. Tio platser att besöka

Gör en dagsutflykt till sevärdheterna Kastelholms slott och Bomarsunds fästning som hållet öppet hela september. Passa på att stanna på lunch på Stallhagens bryggeri och fortsätt färden genom vidsträckta äppelodlingar till Getabergen, känt för sina grottor och magnifika vyer. 

Om vädret tillåter, åk på en båtutflykt, t.ex. till den gamla lotsstationen Kobba Klintar utanför Mariehamn. I Käringsund i Eckerö kan du strosa bland patinerade fiskebodar och komma nära Ålands hav på röda granitklippor.

4. Härligt friluftsliv

På hösten när naturen är som allra färggrannast är det dags för långa promenader längs havsbandet. Med över 30 naturstigar är Åland som gjort för korta eller långa vandringar. Hyr kajaker och paddla eller gör en cykeltur till närmaste strand eller utsiktstorn. Packa med en fikakorg och njut av frisk havsluft och höstmys i en harmonisk miljö.

5. Åländsk lyx

Spelar du golf? Då ska du testa Slottsbanan i Kastelholm, som är en av Nordens absoluta toppbanor. Efter en golfrunda passar en dryckesprovning hos lokala dryckestillverkare. Smaka hantverksöl med åländsk honung, lokal gin och likörer. Passa även på att handla handgjorda chokladpraliner och bekanta dig med hållbar lokal design. 

Lyxa till kvällen med skönt bastubad och ett svalkande dopp i havet. En mysig strandbastu finns att hyra t.ex. på Gröna Uddens Camping i Mariehamn, Käringsund Resort & Conference eller Degersands camping i Eckerö.

Golfa på Åland i höst

Sportfiska på Åland i höst

Barnens höstlov

Boka resepaket till Åland

Fyll några höstdagar med avkoppling och aktiviteter i gott sällskap på Åland. Det är enkelt att ta färjan över och bilen följer behändigt med på resan. Välkommen att upptäcka din nya favoritö!

Boka ditt

Boende på Åland

Så reser du till Åland

Det finns flera färjeavgångar dagligen både från Finland och Sverige. 

Med morgonfärja från Åbo anländer du till Mariehamn lagom mitt på eftermiddagen. 

Från Sverige tar resan över Ålands hav endast 2 timmar. Välj från flera avgångar på rutten Kapellskär–Mariehamn eller Grisslehamn–Eckerö.

Vill du få veta mer om vad som händer på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*
Godkännande av integritetspolicy:*