ÅSS
Havsvidden

Sätt guldkant på tillvaron

Åker du gärna på semester i vuxet sällskap och unnar dig unika upplevelser av hög kvalitet? Äter du gärna på lite lyxigare restauranger och uppskattar bra service? Åland är det perfekta resmålet för dig som värdesätter vackra vyer, lugn, eget utrymme och skräddarsydda upplevelser med det lilla extra.

Läs våra bästa tips nedan till den perfekta lyxhelgen på Åland.

Njut av det högklassiga restauranglivet

Åland har många fina restauranger som serverar smakrika menyer av rena, lokala råvaror. Restauranger med en lyxig känsla i Mariehamn är t ex Nautical och ÅSS Paviljongen i Västra hamnen.

Brasserie Ångbåtsbryggan vid Mariehamns östra strand har en öppen spis som sprider härlig värme inte minst på hösten.

Atmosfären på Indigos nedre plan är mysig för långa middagar och på övre våningen kan du avnjuta goda drinkar i en avslappnad miljö.

Boquerian mitt i Mariehamns centrum kan du avnjuta bl.a. tapas, och om vädret tillåter, mysa på en av stadens finaste uteplatser.

Boquerian

Visste du att Smakbyn intill Kastelholms slott drivs av Ålands egen stjärnkock Michael Björklund som vunnit titeln Årets kock både i Finland och Sverige?

Prova drycker utöver det vanliga

För den dryckesintresserade erbjuder Åland spännande besöksmål. Åland Distillery invid Smakbyn tillverkar bl.a. egen gin, äppel-, päron- och körsbärslikör samt long drink och ordnar dryckesprovningar.

Vinsmedjan vid Kvarnbo pensionat får du lära dig om vin och champagne med sommelier Ella Grüssner-Cromwell Morgan. De lokala bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery ordnar även de intressanta dryckesprovningar. 

Vinsmedjan

För dig som föredrar alkoholfritt är den lokala limonadfabriken Amalias Limonads sortiment samt äppelgårdarna Snäckö frukts, Grannas äppels och Öfvergårds äppelmuster ett tips på goda drycker tillverkade med kärlek till äkta råvaror. På hösten är utbudet av muster som bäst.

Satsa på ett boende med unik karaktär

Om du vill uppleva något utöver det vanliga kan du satsa på ett småskaligt boende med unik karaktär.

Havsvidden i Geta erbjuder havsnära klipphus med egen jacuzzi och magnifika vyer vid Norrhavet.

Björnhovda Gård i Eckerö har en stil som kombinerar klassiska åländska och brittiska influenser och ligger vackert i en lugn lantmiljö. 

Carlsro badhotell på Föglö kan du känna historiens vingslag i den vackert renoverade redarvillan från 1920-talet.

Kvarnbo Pensionat i Saltvik erbjuder personligt inredda rum i 1800-tals herrgårdsmiljö. Här kan du också boka en dryckesprovning på gårdens egna Vinsmedjan. 

Carlsro Badhotell

Susannes B&B i Hammarland erbjuder dubbelrum inredda i romantisk stil med stora, bekväma sängar och vackra sänghimlar. Sekelskiftesbyggnaden är inramad med en vacker trädgård.

De nya strandsviterna på Käringsund Resort & Conference i modern nordisk stil har en hel glasvägg rakt mot havet, egen terrass med bubbelpool samt utedusch. Det unika läget garanterar en utsikt över det vanliga och sätter guldkant på din semester.

Att bo på hotell med havsutsikt mitt i centrum nära nöjen, kultur och service är också lyxigt. Hotell Arkipelag erbjuder fyrstjärnigt boende, en nyrenoverad festvåning och en vacker havsutsikt över Mariehamns östra strand.

Vistas vid havet på en strandklippa

Det här är det lyxigaste oavsett med vem, hur eller när du reser till Åland. En vindstilla kväll på de ännu solvarma och lena granitklipporna är som bomull för själen. Packa med en korg med ost, kex och en flaska bubbel och njut av pastellfärgerna på himlen när solen sakta går ner i horisonten. 

Eckerö

Att följa havets brus en stormig höstdag på samma klippa är minst lika mäktigt. Se hur vågorna sköljer mot land och känn stormvinden mot ansiktet. Stunden kan vara rentav meditativ.

Det finns fina platser runt om hela Åland, men västerläge med öppet hav är att rekommendera. När du hittat ditt favoritställe, kommer du att ha det sköna minnet kvar länge efteråt.

Låt själen vila i den vackra naturen

Frisk havsluft, klart hav och vacker miljö. Ren och lokalt odlad mat, tid för avkoppling och eget utrymme. På Åland kan du uppleva allt på samma gång.

Unna dig egentid eller njut av tid tillsammans utan vardagens krav. Här finns utrymmet och lugnet som gör det möjligt. 

Känslan av att vara ledig och finna kravlös tid är ovärderligt. Ta lugna promenader längs Mariehamns gator eller på de många naturstigarna runt hela Åland. Reservera tid för meditation eller yoga vid havet, eller koppla av med nya kulturupplevelser.

Vad är det lyxigaste för dig? Följ dina drömmar och unna dig det som känns mest värdefullt för just dig.

Havsvidden

Läs mer