Esplanaden
Västra hamnen
Sjökvarteret

På strövtåg i Mariehamn

Med sina nästan 12 000 invånare är sjöfartsstaden Mariehamn en stor småstad vars centrum rymmer mycket på en liten yta. För att vara en stad i Mariehamns storlek är servicenätet och utbudet av restauranger, hotell, museer och butiker stort. Här är det alltid nära till nya upplevelser, även under lågsäsong.

Mariehamn upptäcker du enkelt till fots. Det är tio minuters promenad från den ena hamnen i väst till den andra i öst och allt ligger inom gångavstånd. Under lågsäsong från höst till vår är stadens puls lugn jämfört med sommaren. Å andra sidan är det lättare att komma nära den vanliga ålänningens vardagsliv och uppleva staden som en ålänning.

Västra hamnen och badhusparken

I Västerhamn, dit färjorna anländer, ligger en av Ålands främsta sevärdheter, segelfartyget Pommern, nedanför Ålands Sjöfartsmuseum. Pommern håller öppet under sommarmånaderna ända till slutet av september medan det prisbelönta Sjöfartsmuseet kan du besöka året om.

Ovanför Sjöfartsmuseet ligger Badhusparken som är ett populärt område för såväl promenader som för frisbeegolf. I sekelskiftet 1800-1900 låg här ett tjusigt badhotell. Kulturlokalen Bastun och den vackra doktorsvillan samt paviljongen nere vid ÅSS Marina finns ännu kvar från badhusepoken. Följer man stigen förbi badhuspaviljongen kommer man upp till badhusberget där man kan njuta av utsikten mot havet och över Västra hamnen.

Esplanaden och sekelskiftesvillor

Från Västerhamn till Österhamn går lindallén Esplanaden med ett promenadstråk i mitten. På hösten är den ståtliga allén full av färggranna löv, och på våren kan den som promenerar längs grusgången glädjas över tusentals vårblommor. 

Halvvägs ligger St Görans kyrka och på norra sidan finns flera av de gamla redarvillorna. Snett mitt emot kyrkan ligger Turistinformationen.

Parallellt med Esplanaden går lummiga Södragatan med sina sekelskiftesvillor i trä ritade av arkitekt Hilda Hongell. Norragatan är en annan mysig parallellgata där du passerar lyceet vid Ålands gymnasium.

Torggatan är stadens hjärta

Runt gågatan Torggatan i centrala Mariehamn finns de flesta av stadens butiker samt flera restauranger och caféer. Under helgerna kring lillajul ordnas det populära julmarknader på Torggatan och torget, där man kan handla lokalt hantverk och delikatesser.

Vid torget ligger självstyrelsegården med Ålands lagting och landskapsregering, stadshuset och statens ämbetshus. I stadshusbacken står en staty av tsarinnan Maria Aleksandrovna, som 1861 gav sitt namn åt den nygrundade staden. Här ligger också Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum – två museer med imponerande utställningar under samma tak.

Östra utfarten

Östra utfarten börjar vid självstyrelsegården och fortsätter förbi hotell Arkipelag till kultur- och kongresshuset Alandica, en populär scen för konserter, teater och andra kulturevenemang året om. Fortsätter man vidare kommer man till det blåa stadsbiblioteket och badhuset Mariebad. 

På Mariebad kan man njuta av tropisk värme, bubbelpool, bad och bastu även när det inte är badtemperaturer utomhus. Fast bada utomhus kan man även då, för här finns både en uppvärmd utomhuspool med vacker utsikt över havsviken Slemmern och en vak för kallbadare. En vak finns också på Lilla holmens badplats som ligger längre söderut längs den östra utfarten.

Sjökvarteret – en maritim oas mitt i staden

Går man längs stranden söderut från Mariebad kommer man till Sjökvarteret. Det mysiga området med båthus och verkstäder är en maritim oas mitt i staden där du kan strosa och bekanta dig med vackra träbåtar, båtbyggerier och hantverkare. Här finns också det lilla sjöfararkapellet som känns igen från många Ålandsbilder.

Under adventshelgerna ordnas här stämningsfulla marknader med hantverk, glöggstuga och mysig julstämning. Efter hösten och vintern då båtarna tagits upp på land lever området upp igen på våren. Då fylls luften av tjära när den kommande båtsäsongen nalkas och träbåtarna ska varsamt underhållas. På den varje vår återkommande Tjärmarknaden kan man köpa bl.a. tjära, linolja och annat som hör träbåtar till.

Söderut från Mariehamn

Från Västra utfarten i norr till Järsövägen i söder löper Ålandsvägen-Västernäsvägen genom staden fram till Sleipners ridklubb och fritidsområdet på Espholm. På vägen ligger Lerviks småbåtshamn och Fiskehamnen, varifrån en härlig promenadväg slingrar längs stranden och klipporna tillbaka mot färjeterminalen i Västerhamn. Promenerar man längs strandpromenaden runt 14-tiden på eftermiddagen kan man se flera kryssningsfartyg på nära håll anlöpa Mariehamn.

Brett utbud av restauranger och caféer

När man strosat runt ett tag i den mysiga staden blir man sugen på att äta något gott. Och det kan Mariehamn leverera! I staden finns gemytliga caféer som bjuder på hembakade delikatesser i en hemtrevlig och gammaldags miljö. 

Mariehamn är också känt för sitt rika restaurangutbud. På vardagarna kan man äta god lunch på flera restauranger i centrum. Nivån är hög och utbudet på olika rätter är mångsidigt. 

Kvällstid kan du välja bland a la carte menyer med både lokala smaker och smaker från världens olika hörn i ombonade restauranger med mysig stämning. Och det bästa är att efter ett trevligt restaurangbesök är det varken lång promenad tillbaka till hotellet eller svårt att få tag på en taxi.

Läs mer