Notvikstornet, Bomarsund

10 platser du inte får missa

På Åland finns många sevärdheter och fotoplatser. För att göra det enkelt för dig att hitta guldkornen har vi satt ihop en lista på tio platser där du möts av vacker natur, intressant kultur och unik världshistoria året om. När du har bockat av dem kan du fortsätta med resten!

1. Mariehamns centrum

Sjökvarteret

I Ålands enda stad finns mycket att se inom gångavstånd. Promenera längs Torggatan och köp med dig ett minne från någon av centrums butiker, ta en fika på ett mysigt kafé eller utforska stadens breda restaurangutbud. 

Strosa i de pittoreska villakvarteren och fördjupa dig i intressanta samlingar och utställningar på stadens museer. Gå på bio på Bio Savoy eller utmana din kompis på bowling på Idrottsgården. Är du intresserad av kultur? Besök gärna stadsbiblioteket eller boka en biljett till ett evenemang på kultur- och kongresshuset Alandica. 

För den som söker mer fart och fläng väntar roliga stunder på äventyrsbadet Mariebad. Här finns både bubbelpool, uppvärmd utomhuspool, bastu och en 65-meters vattenrutschbana.

Vid den östra strandkanten hittar du Sjökvarteret, en maritim oas mitt i staden med skeppsbyggeri, smide och annat hantverk. Strosa på bryggorna och bland vackert patinerade sjöbodar, besök båtbyggarmuseet och hantverksaffären Salt.

2. Prisbelönade Ålands Sjöfartsmuseum

Sjömäns personliga berättelser, föremål som de tog med sig från fjärran länder och roliga aktiviteter gör besöket på Ålands Sjöfartsmuseum en upplevelse för alla åldrar. Samlingen av fartygsmodeller är imponerande, liksom de många galjonsfigurerna som pryder väggarna. Utställningarna på museet avslöjar hur enorm betydelse havet och sjöfarten i alla tider har haft för ålänningar. 

Även barn gillar museet. Här får de klättra ombord på ett skepp, ta kommando över ett fartyg och leka bland fiskar och sjöstjärnor på fiktiva havsbotten i ett spännande lekrum. Utställningen Havsmonster får barns fantasi att flyga. Här kan du också se en äkta piratflagga! 

Det fyrmastade segelfartyget Pommern som ligger vid kajen nedanför Sjöfartsmuseet är en imponerande syn. Fartyget, som bevarats i originalskick, är en av Ålands mest unika sevärdheter. Du kan besöka Pommern från maj till slutet av september och under övriga årstider se henne från kajen.

3. Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum

De här två museerna finns under samma tak i Mariehamns centrum och håller öppet året runt.

Utställningen på Ålands kulturhistoriska museum följer Ålands 7500 år långa historia. Du får lära dig om hur Åland befolkades när de första säljägarna steg iland på de karga öarna, och följa med utvecklingen till dagens globala och mångkulturella samhälle. 

På Ålands konstmuseum finns verk av åländska konstnärer från förr såväl som nutida. Målningar, skulpturer och installationer samsas om utrymmet och utöver basutställningen kan du ta del av flera olika temporära utställningar varje år. I dessa visas också verk av icke-åländska konstnärer.

4. Kastelholmsområdet

Gör en utflykt till Kastelholm mitt på Ålands huvudö och få en rejäl dos av åländsk historia. Här kan du besöka Kastelholms medeltida slott, friluftsmuseet Jan Karlsgården och fängelsemuseet Vita Björn. Slottet och museerna håller öppet från maj till september men området är ett trevligt utflyktsmål året om.

Promenera runt på de gamla slottsmarkerna och beteshagarna. På Jan Karlsgården får du se hur livet har sett ut på åländska gårdar på 1800-talet. Ibland kan du se ålandsfår beta i hagarna runt slottet. Det finns också en discgolfbana i närheten, passa på att testa den!

Kombinera museibesök med spännande smakupplevelser. Ta en fika, luncha eller njut av en trerätters middag på restaurang Smakbyn som drivs av Ålands stjärnkock Micke Björklund. Åland Distillery tillverkar egen gin och ordnar tastings för grupper. På Karamelleriet tillverkas färggrant godis på gammaldags vis.   

Gillar du att golfa? Ålands golfklubb med en av nordens absoluta golfpärlor, Slottsbanan, ligger på andra sidan Slottsundet. Tack vare havet är klimatet milt på Åland, vilket gör det möjligt att starta golfsäsongen tidigt på våren och golfa långt in på hösten. 

Under de kallaste vintermånaderna brukar det finnas skidspår runt golfbanan, bara det finns tillräckligt med snö. 

5. Bomarsunds fästningar och Prästö

Notvikstornet

Upplev unik världshistoria i spännande Bomarsund! När bygget av Bomarsund påbörjades på 1830-talet var Åland en del av Ryssland, som ville bygga en magnifik fästning vid sin västligaste utpost. Tyvärr hann fästningen aldrig bli klar utan bombades under Krimkriget 1854. 

Idag kvarstår ett imponerande fornminnesområde där du kan se ruiner, kanoner och gamla försvarstorn. Börja ditt upptäcktsfärd i det nya besökscentret. Där får du tips på vad du kan upptäcka vid ruinerna. Här finns också en museibutik och en fikahörna.

Se sedan murarna på plats och vandra runt hela området längs en naturstig som erbjuder fina utsikter, branta sluttningar och varierande natur. Om du laddar ner appen Coastal Past får du information om historien direkt i din smartphone längs vandringen. 
Ta också en promenad på ön Prästö, där du kan se gravgårdar från tiden då Bomarsund byggdes. Ryska militärer, civila som bodde i trakten och många anonyma krigsfångar från fjärran länder vilar på öns begravningsplatser för grekiskt-ortodoxa, muslimer, lutheraner, katoliker och judar.

6. Käringsunds fiskeläge och Eckerö Post och tullhus

Få ställen är så idylliskt som det gamla fiskeläget i Käringsund i Eckerö där gamla sjöbodar står på rad. Fiskeläget, som ligger skyddad från stormvindar och vågor från Ålands hav,  passar perfekt för lugna promenader och picknick vid vattnet.

Utanför sommarens livliga båtsäsong är naturhamnen tom och stämningen fridfull. Gästkajen som följer strandens former lockar till promenad och från berget ovanför gästhamnen öppnas en vacker vy över hela Käringsund. Missa inte att gå ända till den lilla fyren vid inloppet till Käringsund. 

Fortsätt sedan längs den ca 500 m långa naturstigen till Berghamns färjeterminal och vidare längs cykel- och gångbanan till en av Ålands pampigaste byggnader: Eckerö Post och tullhus, som stod klart 1828, är ritad av arkitekten Carl Ludvig Engel och räknas som ett av hans viktigaste verk. 

Post och tullhuset är öppet för besökare under maj-september. Då fylls de vackra lokalerna av hantverks- och konstutställningar och det är fri entré. Under lågsäsong kan du strosa på den kullerstensbelagda innergården och i den vackra omgivningen; strandklipporna vid den närliggande Postbryggan och den långgrunda Sandviks badstrand.

7. Getabergen med Grottstigen

På Åland kan du vandra på över 30 markerade naturstigar med varierande terräng och längd. De är tillgängliga alla dagar i veckan året runt, så ta på dig bekväma skor och kläder efter väder och upptäck Åland till fots! 

En av Ålands mest uppskattade naturstigar, Grottstigen, hittar du på Getabergen på norra Åland. Det är en av Ålands högsta punkter och erbjuder en storslagen utsikt över Norrhavet. Här finns också en discgolfbana och en kortare naturstig, Trollstigen, som lämpar sig bra även för mindre barn. 

Grottstigen är enligt många Ålands bästa vandring tack vare sina grottor, ståtliga bergsformationer och en imponerande havsutsikt. Platsen är även populär för bouldering. Terrängen är krävande på vissa ställen, men absolut värt utmaningen!    

I den sagolika miljön på den lättare Trollstigen får barns fantasi vingar. Vad är det månne för slags små troll som bor i grottorna? Det är bra att komma ihåg att båda stigarna går på berg som är hala när de är blöta.

8. Discgolfbanan på Badhusberget

Ser du fram emot en rolig aktivitet utomhus? Då tipsar vi om discgolf. På Åland har man satsat stort på den populära sporten, och totalt finns det 11 banor varav 7 på fasta Åland. Du kan spela året runt, sju dagar i veckan helt gratis i frisk havsluft. Det enda du behöver är ett par discar, bekväma skor och kläder efter väder.

En populär bana ligger i Mariehamn, bara ett “frisbeekast” från stadens absoluta centrum på grönområdet Badhusberget. Om du saknar egna discar kan du låna ett discset gratis på Mariehamns Turistinformation (Storagatan 8). 

Efter en spelrunda passar det ypperligt att ta en fika eller äta något gott i stadens närliggande kaféer och restauranger.

9. Degerby

Carlsro

En dagsutflykt till Föglö och byn Degerby är ett enkelt sätt att uppleva livet på en skärgårdsö. Varje säsong har sin charm och öarna är vackra oavsett årstid. Här kan du promenera bland vackra gamla trävillor och trädgårdar inramade med trästaket, fördjupa dig i byns historia eller bara njuta av miljön och havets närvaro i lugn och ro.

På sommaren är Degerby en livlig skärgårdsort med två gästhamnar, det pittoreska boutique-hotellet Carlsro badhotell med restaurang och restaurang Seagram. Därtill kan du utforska små caféer och loppisar. Utanför högsäsongen är det ett lugnt tempo i skärgården och du får uppleva livet på ön som en äkta skärgårdsbo.

En gång i tiden var Degerby en av Ålands största centrum och en viktig punkt på vägen mellan Sverige och Finland. Idag kan du åka hit med Ålands skärgårdstrafik som trafikerar rutten flera gånger om dagen året om. 

Det går bra att lämna bilen vid färjfästet i Svinö på fasta Åland och promenera ombord. I Degerby finns gångavstånd till det mesta. Om du är nyfiken på att se mer av Föglö kan du hyra en cykel vid byns matbutik.

10. En röd granitklippa vid havet

Järsö naturstig

Kanske det mest rogivande du kan uppleva i den åländska skärgården är en lugn stund på en valfri röd granitklippa där du kan speja ut över fjärden och känna den friska havsluften i ansiktet. Lyssna på havets brus och låt blicken vila långt borta i horisonten. Vilken lyx!

Att vistas vid vattnet är lika härligt oberoende årstid. Vissa dagar ligger havet blankt, andra dagar är det silvergrått skummande och slipar de röda klipporna slätare för varje våg som sköljer in mot land. Mäktigast är det när stormvindar viner, eller när nordanvinden lägger sig på kvällen och havet blir som en spegel. 

Ett ställe där det är lätt att komma nära havet är ön Simskäla på Vårdö, författaren Anni Blomqvists och hennes karaktärs Stormskärs Majas hem. Hit leder en väg med hav på båda sidorna och på två ställen får du uppleva hur det är att åka en vajerfärja.

Läs mer