Upplev åländska julmarknader

Upplev den varma stämningen och julens välbekanta dofter och smaker på åländska julmarknader. Lillajulmarknaden vid Jan Karlsgården är den första och största av dem.

Andra traditionella julmarknader är julmarknaden på Torget och i Sjökvarteret i Mariehamn. Därtill ordnas det mindre julmarknader på landsbygden och i skärgården.

Traditionell lillajulmarknad vid Jan Karlsgården 26.11.2022

Lördagen före första advent firar man lillajul på Åland – en gammal tradition där lillajulgran, god mat och små klappar till barnen står i centrum. Ett besök till lillajulmarknaden vid Jan Karlsgården hör till firandet hos många åländska familjer.

Jan Karlsgårdens lillajulmarknad är Ålands äldsta marknad och en mycket kär tradition för många. Det är en upplevelse i sig att bara promenera omkring bland de gamla byggnaderna på museiområdet och njuta av atmosfären. Såväl inomhus som ute på gården finns mängder av marknadsbord fyllda med hantverk, hemstöpta ljus, havrekärvar, julpynt, julgodis, hembakat, god mat och mycket annat. Här hittar du allt som hör julen till – och lite till!

I mangårdsbyggnaden kan alla barn och alla med barnasinnet i behåll träffa tomten som skriver önskelista. Besök även fängelsemuseet Vita Björn som har öppet under lillajulmarknaden, och avrunda med julglögg i Kastelholms slott. Fikasugna kan också besöka närliggande Smakbyn som håller öppet under lillajulmarknaden.

Det går buss från Mariehamn till marknaden. Om du tar egen bil samåk gärna eftersom det brukar finnas ont om parkeringsplatser under det populära evenemanget.

Julmarknad på torget i Mariehamn 3.12 och 6.12.2022

När den traditionella julmarknaden ordnas i Mariehamn stängs Torggatan för trafiken från Sittkoffs-gallerian fram till torget och förvandlas till en gågata och marknadsplats. Du hittar allt från stickat, kransar, hembakat, hantverk, smycken och pynt till kött, fisk, julgodis, honung och mycket annat gott.

Eftersom marknaden arrangeras mitt i staden finns det många mysiga caféer på gångavstånd från marknaden där man kan värma sig med en varm dryck efter att man strosat runt på marknaden.

Julmarknad i Sjökvarteret i Mariehamn 10.–11.12.2022

På den årliga julmarknaden i Sjökvarteret är kvalitetshantverk i mängder en självklarhet. Marknaden som hålls bland de röda bodarna är full av stämning. Här kan du fynda massor av unika julklappar skapade av en rad hantverkare samt köpa diverse mat- och hantverksprodukter i en havsnära miljö ett stenkast från stadskärnan.

Övriga julmarknader- och evenemang

Mer information om fler julmarknader och andra evenemang i adventstid hittar du i evenemangskalendern. Välkommen att njuta av den härliga julstämningen på Åland!

Sök enligt datum

Förfina din sökning

Kategorier:

Läs mer