Vintersemester på Åland

Ta familjen till Åland på sportlovet eller varför inte vilken vinterhelg som helst och njut av kvalitetstid tillsammans, roliga aktiviteter, frisk skärgårdsluft och närproducerad mat. Åland är som gjort för avkoppling oavsett om ni kommer över dagen, stannar över helgen eller utforskar Åland under en hel vecka. Här kommer några förslag på aktiviteter för hela familjen. 

Sportlovet är vecka 8 på Åland men det går precis lika många färjeturer hit veckorna före och efter. Du kan boka hotell, B&B eller stuga på egen hand eller ett färdigt resepaket hos något av rederierna Viking Line, Eckerö Linjen eller Tallink Silja eller via en av våra resebyråer. Det är enkelt att ta med egen bil på färjan, men om du stannar i Mariehamn är det lätt att ta sig fram till fots tack vare de korta avstånden.

Själva resan till Åland är en upplevelse i sig – på färjan kan du njuta av god mat, program för barn, shopping, spa-behandlingar och vackra vyer när färjan glider genom skärgården. Framme väntar hemtrevligt boende, roliga aktiviteter och minnesvärda smakupplevelser. Och kanske viktigast av allt – gemensam tid samt  gott om avkoppling och utrymme.

Att göra i Mariehamn

Koppla av i äventyrsbadet Mariebad

Mariehamns badhus Mariebad ligger vackert vid vattnet på några minuters promenadavstånd från stadens centrum. Här finns en 25-meters motionsbassäng, bastu och bubbelpool, men det som brukar locka barnen mest är äventyrsdelen med en 65 meter lång vattenrutschbana, grotta med vattenfall och härligt bubblande barnbassäng.

Relaxavdelningen på övre våningen erbjuder spa-behandlingar med allt från massage till skönhetsbehandlingar. I caféet kan du avnjuta thai-mat och husmanskost, smörgåsar, bakverk, glass och läsk både under och efter badet.

Åk skridskor och bowla

Mariehamns ishall Islandia finns på promenadavstånd från hotellen i centrum. Allmänheten är välkommen att åka skridsko i ishallen under särskilda tider

Ett stenkast från Islandia, i Mariehamns idrottsgård, finns bowlinghall med åtta banor. Varje lördag ordnas discobowling med partystämning. 

På idrottsgården finns också ett gym och en judohall samt idrottshall för innebandy, handboll, volleyboll, basket, badminton och bordtennis. 

Spännande Sjöfartsmuseum

I Ålands sjöfartsmuseum finns något för alla: stora som små, sjöbjörnar som landkrabbor. Det är sjöfolkets egna berättelser som står i centrum, rikt illustrerade med spännande föremål, vackra interiörer och interaktiva stationer. Genom utställningarna kan du förflytta dig till andra tider och andra rum. 

Missa inte museets lekrum ”Ruby och Havet”, en fantasifull upplevelse med havet i fokus. Där kan man bekanta sig med bl.a. vrak, havsdjur, sjöjungfrugrottor och annat spännande under vattenytan, men även ta sig upp ovan ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba. Det finns hiss mellan rummets två nivåer så att alla kan ta sig upp och ner i rummet.

Kultur och konst under samma tak

Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum finns nära Mariehamns stadshus nära stadens östra strand. Intressanta basutställningar för dig på en tidsresa genom Ålands historia, från att de första säljägare anlände till de obebodda öarna till nutid och dess moderna och globala samhälle. 

Bekanta dig också med åländsk konst. I utställningen finns både tavlor, fotografier, skulpturer, installationer och därtill specialutställningar som byts ut med jämna mellanrum. I museets barnhörna finns kreativa aktiviteter för barn – man kan t.ex. bygga en fyr eller lösa rebusar.

Att göra på landsbygden

Simma och gymma på Ålands Idrottscenter

En pärla för dig som vill röra dig på sportlovet ligger en kvarts biltur norr om Mariehamn i Godby. Ålands idrottscenter är en anläggning med simhall, gym, idrottshall för pingis, badminton, innebandy och fotboll. Utomhusskridskobanan är öppen om vädret tillåter. Efter en aktiv dag behöver man mat och energi. Centrets Be Good Sports Café erbjuder mat och goda mellanmål efter motion, plask och bastubad.

Prova på curling i Eckerö

Visste du att curlingcentret i Eckerö på västra Åland stått värd för Paf Masters-världstourtävling för den kvinnliga världseliten flera år i rad?

Sätt på curlingskor och hjälm du också och lär dig lägga sten och sopa i Ålandhotels curlingcenter i Eckerö. Utmana dig sedan i matchen tillsammans med familjen eller vännerna. Curlingcentret har både drop-in och förhandsbokningar, men det rekommenderas att boka curlingtid minst en dag innan. Du kan även boka färdiga företagspaket där spel, mat, boende och resa ingår.

Laserspel för barn och unga

I Eckerö ligger även speläventyret Spark Laser Arena som är en fartfylld och spännande aktivitet för alla spelsugna från 7 år och uppåt. På Laser Arenan kan man välja bland 20 olika spelalternativ. En spelomgång tar 18 minuter men man kan spela flera spel efter varandra. Laser Arenan håller öppet för förhandsbokade grupper så kom ihåg att boka speläventyret i förväg innan turen till Eckerö.

Hantverk, mat och smakupplevelser

Mariehamn är en liten stad med förvånande brett utbud av butiker, restauranger och kaféer där man kan köpa lokala produkter, njuta av god, lokalproducerad mat och fika i lugn och ro med hembakade delikatesser. 

Det finns flera intressanta affärer i centrum men speciellt i konsthantverksbutiken SALT och guldsmedsaffären Guldviva i Sjökvarteret hittar man unika, lokala hantverksprodukter. 

Har du smakat på ålandspannkaka eller gräddmunkar? Populära kaféer bland ortsborna är bl.a. BagarstuganSvarta Katten och Viktor. Restaurangerna på Åland använder sig av lokala råvaror i hög utsträckning. Bl.a. Kvarter5, Nautical, ParkAlandiaArkipelagCompagnietBoquerianIndigooch Diablo i Mariehamn, restaurang Pub Stallhagen vid bryggeriet i Godby och Björnhofvda Gård i Eckerö är några ställen att rekommendera. Det finns så klart även andra mysiga restauranger och matställen i Mariehamn.

Passa även på att smaka på färskpressad äppelmust och andra lokalproducerade matvaror såsom ostar, charkuterier, marmelader, honung, senap och chokladpraliner. Många av produkterna har vunnit priser i olika tävlingar och är både uppskattade souvenirer och perfekta att ta med sig hem.

Läs mer