Badhusberget, Mariehamn

Upptäck vackra vinterÅland

Fira lillajul, nyår eller sportlov på Åland, eller njut av en avkopplande helg i skärgården när som helst under vintermånaderna. Den åländska vintern är okänd för de flesta men finns många anledningar att resa hit även under lågsäsong.

I väntan på jul

Lillajul är en gammal och omtyckt tradition på Åland och firas lördagen före den första advent. Den är som den riktiga julen men lite mindre. Julgranen är kortare, julklapparna mindre och rätterna på julbordet färre – stämningen är dock lika förväntansfull och fridfull som på julafton.

Lillajul är startskottet för julfirandet och i samband med att den traditionella lillajulmarknaden hålls på friluftsmuseet Jan Karlsgården intill Kastelholms slott vrids julstämningen upp ordentligt. Hela december fylls sedan av julmarknader, julkonserter och julbord på restaurangerna. Ett besök på Åland i december väcker garanterat julkänslorna till liv.

I väntan på snön

Järsö naturstig

Tack vare det milda havsklimatet är hösten ofta varmare och längre på Åland än på de närliggande områdena på fastlandet. Snön lägger sig ofta först närmare årsskiftet vilket gör det möjligt att fotvandra på Åland långt in på hösten. Visste du att du kan välja bland fler än 30 utmärkta naturstigar? 

Ta på vattentåliga kläder och skor, packa ner sittunderlag och värmande dryck i en ryggsäck och ge dig på upptäcktsfärd till den vackra och varierande naturen. Stanna på picknick vid ett utsiktstorn eller på en strandklippa, njut av utsikten och varva ner.

Unika upplevelser i skärgården

Klobben, Silverskär

När senast såg du en klar stjärnhimmel eller kunde urskilja Vintergatan? När marken är bar och mörkret faller över Åland är det mörkt på riktigt. Speciellt ute på landsbygden och på de mindre öarna finns det få ljuskällor, och stjärnhimlen en klar vinternatt är en magisk syn.

Åland omges av havet i alla väderstreck, vilket gör vistelsen här så speciell. Att se på havet är otroligt lugnande och lika givande oavsett om det blåser kuling eller när dess yta är spegelblank. Klä dig varmt och ta dig till stranden var som helst på Åland. Att vistas vid havet är mindfulness när det är som bäst!

Saknar du däremot en mera utmanande eller pulshöjande aktivitet på vattnet erbjuder Åland bra fiske året om. Så länge havet är isfritt kan du boka en lokal fiskeguide och åka ut på en dagsutflykt med båt och njuta av havet i samband med fiske. 

Livet på isen

När isarna lägger sig i midvinter förvandlas skärgårdslandskapet till ett kallt vinterparadis. Med långfärdsskridskor och stavar kan du ta dig fram över fjärdarna på ett helt nytt sätt. Det ordnas regelbundet utflykter med erfarna guider och med rätt instruktioner och säkerhetsutrustning kan du tryggt ta dig fram över isen. 

Om du trivs bättre på spolad is finns det friåkningstider i ishallen Islandia i Mariehamn. Man kommer nära isen också i curlinghallen i Eckerö – OS-sporten curling är en omtyckt aktivitet och passar även för större grupper.

En trevlig vinteraktivitet är att isfiska. Det är spännande att borra hål i isen, pilka efter abborre och gös eller ställa upp ismetespön och vänta på plinget i bjällran som berättar att en gädda huggit på betet.

Skida längd och utför

Ålands Golfklubb

På Ålands skid- och skidskyttecentrum kan den som gillar skidåkning ge sig ut i längdspåret. Skidor kan hyras på plats och under snöfattiga vintrar görs konstsnö. På Ålands golfbanor dras det också skidspår när vädret tillåter och i den lilla men roliga backen Germundö Alpin kan slalom- och snowboardåkare ha fina vinterdagar. Att åka pulka uppskattas av barn i alla åldrar. I Mariehamn kan man åka pulka på Gnistens pulkabacke.

Efter en dag i frisk vinterluft är det skönt med mys och bad. Bada bastu, koppla av i ett vildmarksbad och ta sedan ett uppfriskande dopp i det iskalla havet.

Badhus, bio och mycket mer

Ålands Konstmuseum

Vintern är även högsäsong för inomhusaktiviteter. Gå på biodiscobowling och besök Mariehamns stadsbibliotek. I badhuset Mariebad och i Ålands idrottscenters simbassäng kan du ägna dig åt vattenlek och på museer kan du lära dig mer om Ålands spännande historia. Ålands sjöfartsmuseumÅlands kulturhistoria museum och Ålands konstmuseum har generösa öppettider även under vintern. För den som gillar att träna finns det flera gym och gruppträningar med brett utbud, allt från yoga till CrossFit.

Åk skridskor på blanka isar

När isarna ligger blanka är långfärdsskridskoåkning en passande rekreation. Med långa, lugna skär kan du svepa fram över vidderna och uppleva Åland på ett helt nytt sätt då landskapet ser annorlunda ut i vinterskrud. Duktiga guider hjälper dig att hitta säkra rutter, så att du till hundra procent kan fokusera på att koppla av.  

Läs mer