Klobben, Silverskär

På Åland firar vi lillajul

Lillajul är en gammal och omtyckt tradition på Åland, som alltid firas lördagen innan första advent. Lillajul är som den riktiga julen, fast lite mindre. Julgranen är kortare men lika fint dekorerad och julklapparna lite mindre än på julen. Passa på att besöka Åland och lillajulmarknaden på Jan Karlsgården på lillajulhelgen.

Firandet av lillajul ger en stämningsfull försmak om det kommande julfirandet. Ett kärt inslag, särskilt bland barnfamiljer, är den pyntade lillajulgranen. Om barnen har tur kan det också hända att tomtenissarna knackar på dörren och slänger in en liten julklapp – eller så lägger de den helt enkelt under granen. Till kvällen samlas familj och vänner till en fin middag, gärna med rätter som smakar jul. Att njuta av dignande julbord på restaurang är också en festlig tradition.

Julmarknad

Ett besök på den årliga lillajulmarknaden vid Jan Karlsgården i Kastelholm är en populär tradition som hör till lillajul hos många ålänningar. Den är Ålands äldsta och största julmarknad med försäljare och besökare från hela Åland. Lokala hantverksprodukter, stickat, bröd och bakverk, sylt, saft, hemstöpta ljus med mera finns till salu. I mangårdsbyggnaden sitter tomten och tar emot barnens önskelistor. Skulle du bli kall kan du passa på att värma dig i den närliggande Smakbyn, som serverar bl.a. julgröt, skinksmörgåsar och värmande glögg på lillajul.

Läs mer om lillajulmarknaden på Jan Karlsgården och andra åländska julmarknader på evenemangskalendern.

Lillajulhelg

Ta med dig familj eller vänner och tjuvstarta julen genom att fira lillajul på Åland lördagen innan första advent. Då kan du passa på att handla hållbara och unika julklappar i Mariehamns butiker och koppla av i mysiga caféer. På kvällen dukar många restauranger upp julbord med lokala delikatesser i julens smaker. Lillajul är ett perfekt tillfälle att lämna vardagen där hemma ett tag, komma ner i varv och få inspiration till julfirandet.  

Läs mer