Möt våren på Åland

Spirande grönska, primörer och nyfödda djur. Det är underbart på Åland om våren. Med långhelger som påsk, 1 maj och Kristi himmelsfärd i kalendern passar vårmånaderna perfekt för en weekendresa. Ta del av våra tips och hitta inspiration inför ditt besök.

Vårflytten väcker skärgården till liv

När isarna går vaknar skärgården till liv. Åland är tack vare sitt läge mitt i Östersjön en naturlig samlingsplats för många fågelarter och flyttfåglar, och du kan följa fåglarnas skådespel på våren från strandkanten eller på en båtutflykt. Många flyttfåglar skådas först på Åland, så det lönar sig att ta med en kikare på resan!

Du har en bra chans att se sjöfåglar som är mer sällsynta längre in på Bottenviken och Finska viken. Bl.a. den inom Östersjöområdet hotade ejdern övervintrar runt Åland, och Åland har hela Östersjöns kraftigaste ejderbestånd.

I den nordvästra ytterskärgården kan du skåda kolonier av den i Finland fridlysta tordmulen. En båtutflykt där du kan skåda ejdrar eller spana efter tordmular i samband med en fyrutflykt är en perfekt aktivitet för den naturintresserade. 

Kökar är ett riktigt paradis för fågelskådare. Där finns sex plattformar för fågelskådning där det finns skyltar med bilder på de vanligaste fåglarna som rör sig i området under olika årstider. Kökar har även flera vandringsleder där du kan följa fåglarnas vårflytt på första parkett.

Se blomsterprakten längs naturstigar

På ängar och naturbeten kikar blåsippor och tussilago fram genom det torra gräset och innan du vet ordet av har grönskan tagit över. Sällan är Åland så vackert som nu och det bästa sättet att njuta av den vackraste årstiden är att promenera längs de många naturstigarna.

Naturstigen i Nåtö söder om Mariehamn erbjuder en magnifik blomsterprakt och grönska, och området sägs ha den största biologiska mångfalden i hela Finland. Nåtö bjuder på prunkande blomsterängar och beteshagar med bland annat rika orkidébestånd, unika strandängar och svala, lummiga hassellundar. 

På våren och försommaren exploderar lövängarna av blomsterprakt med blåsippor, vitsippor, svalört, nunneört, landskapsblomman gullviva och olika orkidéer.

Andra liknande lövängar att njuta av är Tullarns Äng i Mariehamn samt naturstigarna Prästgårdsnäset i Finström, Höckböleholmen i Geta och Ramsholmen i Jomala.

Bra tid för en smakresa

Åland Grönskar

De första primörerna skördas i maj, lagom till evenemanget Åland Grönskar. När landsbygden översållas av äppelblom och sparrisens stänglar sträcker sig mot himlen bjuder Åland in till en härlig helg med öppna gårdar på landsbygden. Du får njuta av nyskördade primörer, klappa söta små lamm, handla nybakat bröd och uppleva den underbara stämningen ute på landet. 

Visste du att på många åländska restauranger lever menyn efter årstid och utbud? På våren tar primörer och färsk sparris plats på många restaurangers menyer och lite senare serveras så klart lokalt odlad färskpotatis, päron på åländska, till nyfångad fisk från närtrakten. 

Till maten passar utmärkt en kall öl från Ålands största bryggeri Stallhagen, som levererar finaste hantverksöl för alla smaker. 

Låt dig frestas med de färska, rena och lokalt odlade grödorna och vårens nyskördade delikatesser på restauranger runtom hela Åland. På våren är ställen där du kan njuta av måltiden under bar himmel, vid vattnet eller omgiven av naturens grönska och ljus speciellt populära. Åk ut till landsbygden och besök exempelvis Kallas SkärgårdSmakbyn eller Pub Stallhagen.

Bokfest, filmfestival och andra kulturevenemang

För den kulturintresserade är det perfekt att resa till Åland när vintern övergår i vår. Då ordnas intressanta Mariehamns litteraturdagar och Filmfestivalen Vera. Mingla bland kända författare på stadsbiblioteket och sjunk ner i de djupröda fåtöljerna i kulturhistoriskt intressanta Bio Savoy. Nya tankar och inspiration väcks garanterat.

Kultur i form av konserter, stand up och teater kan man ta del av i kultur- och kongresshuset Alandica.

Spännande vårfiske

Fiskebåtarna sjösätts så snart isen släppt taget om fjärdarna och kunniga fiskeguider står redo att lotsa dig till vårens första fångster. Sikmete, då du bottenmetar efter sik, är ett populärt och avslappnande vårfiske. Att kasta efter gammelgäddan brukar också vara lyckosamt under april och maj. Läs mer om sportfiskes årstider på Åland.

I maj drar laxtrollingen igång och för dig som är fiskeintresserad blir upplevelsen varken större eller mäktigare än under en trollingtur på Ålands hav. Är du tävlingsmänniska kan du delta i Trollingträff Åland, en tredagarstävling som lockar deltagare från när och fjärran. Var beredd när laxen hugger – de ståtligaste exemplaren väger uppemot 20 kilo!

Andra vårpärlor

Våren på Åland består också av påskmarknader och smakrika påskmenyer, valborgsfirande med körsång och korvgrillning vid majbrasan, motionslopp för att testa formen efter vintern, golfklubbar som räknas höra till Finlands bästa, spännande klassresor för skolbarnen och de första övernattningarna på sommarstugan. 

Hyr en stuga du också och njut av de allt ljusare kvällarna med sällskapsspel eller en god bok. Njut av värmen framför den öppna spisen medan bobyggande småfåglar sjunger in våren utanför ditt fönster. 

Läs mer