Tomten har rötter i Ålands skärgård

Den glada, runda och läsktokiga jultomten som tecknades för Coca-Cola på 1930-talet har rötter i den åländska skärgården. Julen 2019 besökte Coca-Colas jullastbil Åland för att uppmärksamma den populära tomtens åländska arv.

Han är rödklädd, har långt, lite lockigt vitt skägg och rosiga kinder. Bilden av den runda och glada tomten som använts av läskföretaget Coca-Cola sedan 1931 har idag uppnått vad som snarast måste liknas vid ikonstatus.

Men vem var det då som tecknade den populära jultomten? Jo, konstnären hette Haddon Sundblom och han hade rötter i den åländska skärgården. Haddons pappa kom nämligen från Föglö, en liten skärgårdskommun sydost om Ålands huvudö. 

Liten och stor jul på Åland

Haddon själv föddes i USA dit pappan hade emigrerat tillsammans med sin svenska fru. Men vem vet, kanske påverkades Haddon av de åländska jultraditionerna när han tecknade sin klassiska tomte? Julen är nämligen mycket uppskattad på Åland. Firandet inleds lördagen före den 1 advent med den populära traditionen lillajul.

Då klär ålänningarna en gran i miniatyr, äter några få julrätter till middag och barnen får en liten julklapp av en blyg tomtenisse. Efter lillajul fylls december med genuina julmarknader, stämningsfulla julkonserter och restauranger med dignande julbord.

Allt kulminerar när julfriden utlyses på torget i Mariehamn på julafton, och sedan är det bara att gå hem och vänta på att tomten – som i mångt och mycket faktiskt liknar den figur som Haddon tecknade för Coca-Cola – ska banka på dörren och fråga om här finns några snälla barn.

Jultomten på åländskt frimärke

Med tanke på jultomtens åländska arv tog Coca-Cola sin jullastbil på resa till Mariehamn i samband med julen 2019. Ålänningarna välkomnade detta eftersom de är stolta över Haddon som mellan 1931 och 1964 skapade fler än 40 olika tomtemålningar åt Coca-Cola. Tidigare har man hedrat Haddon genom att ge ut ett frimärke med hans jultomte, och Ålands museum har ordnat en utställning med Haddons minnesvärda annonsbilder.

Första kryssningen för tomten

Jullastbilen har besökt över 300 platser runtom i världen de senaste 20 åren, men det här var första gången den åkte på kryssning då den körde ombord på Viking Lines röda fartyg för att ta sig från Åbo över till Åland. Väl framme åkte den runt, pyntad med julbelysning och med Haddons rundmagade tomte målad på det röda lastbilssläpet.

En tomte, som faktiskt såg lite extra glad ut över att få se det vackra och vintriga skärgårdslandskapet!

Läs mer