Carlsro Badhotell

Bada och må bra

Åland är fullt av sköna upplevelser för både kropp och själ. Varva aktivt friluftsliv, hårda träningspass på gymmet eller simning i motionsbassängen med välgörande massage och sköna behandlingar. Unna dig sedan avkopplande bastubad och ett dopp i havet, eller bada i badtunna.

Att bada bastu är ett utmärkt sätt att umgås med goda vänner, koppla av och må bra helt enkelt. Här kan du läsa om olika bastu- och badanläggningar runtom på Åland som du kan antingen hyra för privat bruk eller besöka under allmänna öppettider. En del bastun finns tillgängliga endast under högsäsong.

Spa och behandlingar i Mariehamn

Mariehamn

Vid badhuset Mariebad kan du kombinera motion och vattenupplevelser i badhusets bassänger med återhämtning i äventyrsbadets bubbelpool och bastu. Det finns även en gemensam ångbastu, där värmen i kombination med den höga luftfuktigheten verkar avslappnande och är behaglig. 

På badhusets övre våning finns en relaxavdelning som man kan hyra till privat bruk  för grupper på upp till 20 personer. På relaxavdelningen finns duschar, bastu, ångbastu och bubbelpool. Det finns även en liten loungedel med vilostolar och tillhörande pentry. 

På SPA-avdelningen på Mariebads övre våning erbjuder Team MassageNu en rad sköna och välgörande behandlingar. På menyn finns förutom olika massagebehandlingar även kurbadsbehandlingar med mera. Kom ihåg att boka din behandling i förväg.

Strandbastu och hotell med pool

Hotell Arkipelag

På Gröna Uddens camping kan man hyra en strandbastu för privat bruk. Bastun omges av en stor egen brygga och är ostört belägen ute på en pir från stranden. Bastun bokas per timme, och man har privat tillgång till en av de två bastubyggnaderna.

Hotell med egna spa-avdelningar med bastu och pool är Park AlandiaArkipelag och Cikada. De två sistnämnda har även trevliga poolområden utomhus som är öppna sommartid.  

Ser du fram emot massage eller en skön spa-behandling under din vistelse på Åland? På Åland finns många massörer och terapeuter som erbjuder behandlingar av olika slag.

Bad på lite lyxigare vis

Carlsro Badhotell

Hotell HavsVidden på den norra delen av Ålands huvudö ligger i en avkopplande omgivning där havet, granitklippor och martallar står i fokus. När du tittar ut genom hotellfönstret breder det oändliga Norrhavet ut sig. Här är känslan av avskildhet total. 

På Havsvidden kan du njuta av olika typer av spabehandlingar, massage, yoga och bad. Hotellets badhus ligger i anslutning till gästhamnen med en storslagen utsikt mot havet. Strosa ner till badhuset i badrocken som finns i hotellrummen och njut av värmen i bastun, ta ett svalkande dopp i poolen eller i havet, eller koppla av en stund på terrassen. Badhuset är endast till för hotellets gäster.

Det danskinspirerade Badhotell Carlsro på Föglö har en strandbastu med bl.a. badkar, bubbelpool och en stor altan vid stranden strax nedanför hotellet. Här känns livet lyxigt och det är lätt att koppla av. Hotellets gäster har tillgång till strandbastu och bl.a. SUP-brädor, kajaker och solstolar under dagen, och kvällstid kan även andra än hotellets gäster hyra den mysiga badanläggningen för privat bruk.

Upplev äkta bastutradition

Ordet bastu för genast tankarna till den finska bastutraditionen. Inget annat folk har gjort bastun så känd och hållit traditionen så levande. Också på Åland är bastutraditionen stark, och man kan bada bastu på flera olika sätt. På Åland kan du bada både gammaldags rökbastu, en vedeldad strandbastu eller njuta av badet på en flytande bastuflotte eller en badtunna.

Rökbastu

Ett besök i en traditionell rökbastu blir ett minne för livet. Rökbastun innehåller en stor bastuugn med stenar som eldas under flera timmar så att rummet blir helt rökfyllt. Sedan vädras röken ut så att luften blir syrerik och bastulaven tvättas.

En rökbastu är inte nödvändigtvis så hett, utan värmen regleras av de badande via hur mycket bad man kastar på stenarnas eftervärme, som är mjuk och skön. 

Du kan bada rökbastu hos Ekströms Stugor vars bastu har plats för 8 personer. Eftersom rökbastun behöver värmas redan dagen innan bör den bokas minst en vecka på förhand. Rökbastu finns även hos Havsvidden i Geta.

Bastuflotte

Ett underbart sätt att få tid till trevlig samvaro och samtal är att hyra en flytande bastu. Hos Långvikens stugor kan du hyra en bastuflotte även om du inte är gäst i stugbyn. Ta dig tid att njuta och koppla av i den sköna bastuvärmen med en sprakande brasa. När det blir för varmt är det bara att hoppa direkt i havet och svalka av sig. 

Privat och allmän bastu

Glada Laxen gästhamn

På många av turistanläggningarna kan du hyra en bastu privat för ditt sällskap under viss tid, ofta per timme. På morgonen eller en stund på kvällen är det också vanligt med allmän bastu. Då finns separat dam- och herrbastu i olika utrymmen eller på olika tider. Fråga hos din stugvärd vilka badmöjligheter som finns.

Du kan hyra en strandbastu för privat bruk t.ex. på Käringsund Resort & Conference. Där kan man även boka en vedeldad badtunna och njuta av det varma badet alldeles vid vattnet och lyssna på vågornas skvalpande mot stranden. Både strandbastun och badtunnan kan bokas av enskilda gäster, familjer eller kompisgäng.

På Degersands camping kan man hyra vedeldad strandbastu i anslutning till Ålands finaste sandstrand. Till bastun hör en stor altan där du kan sitta och njuta av den mäktiga utsikten över Ålands hav. Om du behöver handdukar finns det att hyra i receptionen.

Reser du till Åland med egen båt? I de flesta åländska gästhamnar kan du bada antingen allmän bastu under angivna tider eller hyra en bastu för er själva. En fin vedeldad strandbastu som man kan hyra för privat bruk finns t.ex. på Rödhamn och vid hotell Brudhäll i Karlby.

Läs mer