Klättra i skärgården

Utmana dig själv eller ge hela gruppen ett minne för livet. På Åland kan du pröva på klättring tillsammans med en instruktör. 

Lär dig klättra

För att pröva på klättring krävs ingen tidigare kunskap. S.G.U Friluftsentreprenörerna erbjuder nybörjarklättring för grupper inomhus. Inomhusklättring finns också på Ålands klätterklubbs klättercenter i Vikingahallen i Jomala. Ålands klätterklubb når du på telefonnummer +358 40 16 96 958.

Klättra på egen hand

För dig som klättrat tidigare finns två utmaningar när det gäller sportklättring på bultade leder på Åland. Först ut är Lotsberget i Mariehamn med klättring längs ett 10-tal leder som är graderade från 4+ till 8-. Dessutom är storklippan Skålberget i Strömbolstad värd ett besök. Även här finns ca 10 leder i svårighet från 7- och uppemot 8+ eller 9-. Led- och områdesbeskrivning hittar du i den finska ”Klippklätterföraren”.

Bouldering

Åland är särskilt fint för bouldering vilket är en form av klättring som handlar om problemlösning. Här gäller det för dig att försöka ta dig fram genom att lösa olika klättringsproblem. För bouldering behöver du bara ett par klätterskor, en kritpåse och eventuellt en crashpad för att ta dig upp. Lederna du klättrar kallas för problem och kan variera i höjd från 1 till 7 meter.

Inom bouldering kan du i princip hitta ett problem var som helst där det finns en klippa eller en sten och höjden inte är så viktig. På Åland finns särskilt fina klippor för bouldering i Geta med flera hundra problem i olika svårighetsgrad.

Läs mer