Nåtö naturstig

Här kan du möta lugnet

Avkoppling, vila och riktig lugn och ro är målet för många semesterfirare. På Åland blir andetagen djupare och pulsen sänks. Här är några tips för dig som vill byta stress mot stillhet.

Bo i en eremitstuga

Stäng av mobiltelefonen, tänd levande ljus och koppla av i någon av de så kallade eremitstugorna som finns på Åland. Självvald ensamhet kan vara underbar, särskilt om du väljer att bo på en egen ö i havsbandet. Plötsligt får du tid att läsa den där boken du länge haft i hyllan, spela kort med familjen eller bara vandra långsamt längs stränderna och låta tankarna flöda fritt. Boende i en eremitstuga erbjuds till exempel av Silverskär och Coja fishing.

Besök Kobba Klintar

Lotsplatsen Kobba klintar strax utanför Mariehamn erbjuder släta klippor att vila på och en otrolig utsikt över Ålands hav. Även om vinden viner finner du lugnet i den vitmålade båken, och med en varm kopp te från kaféet i Lotsstugan kan du värma dig även om solen gått i moln. Till Kobba klintar tar du dig till exempel med Fiskelyckan, som kör sommartid dagliga turer från museifartyget Pommern.

Finn lugnet i en kyrka

Kökar

På Åland finns över 20 kyrkor och kapell. 11 av dem är medeltida stenkyrkor som fortfarande är i bruk. Här kan du njuta av stämningsfulla konserter eller bara sitta i tystnad och studera konsten och väggmålningarna. Dessutom ligger de historiska byggnaderna i vackra miljöer. Ta till exempel Lumparlands vita träkyrka som ligger precis vid Kapellviken eller Kökars stenkyrka som tillsammans med Franciskuskapellet blickar ut över havet från Hamnö. I Mariehamn rekommenderas Sjöfararkapellet, en liten fridfull plats längst ut på en vågbrytare i Sjökvarteret.

Meditativt på hästryggen

Under en ridtur i skog och mark kopplar du bort allt utom hästen och det omkringliggande landskapet. Det är meditativt att gunga fram till ljudet från klapprande hovar, knarrande stigläder och kvittrande fågelsång. I sadeln kommer du nära naturen och på Åland finns det flera stall och ridskolor som erbjuder uteritter. Kontakta till exempel Stall Rosenqvist i Eckerö eller ta med din egen häst och checka in på Granlunda Gård i Jomala.

Frihetskänsla i kajak

Det är en känsla av frihet som uppstår när du trycker ifrån med paddeln och låter kajaken klyva den spegelblanka vattenytan. Nu kan du smyga fram i grunda havsvikar och glida ljudlöst över glittrande vatten. Gå i land på en kobbe, ät matsäck och ta en tupplur till ljudet av vågornas kluckande. Om du har tur kanske en nyfiken säl sticker upp huvudet över ytan för att spana in dig. Läs mer om paddling här.

Vandra i ett naturreservat

Ramsholmen

Ta en promenad på Ramsholmen när vitsipporna blommar, räkna kryssningsfärjor från utkikstornet på Herröskatan eller upplev slåtter på traditionellt vis i Nåtö naturreservat under sommaren. Åland har ett femtiotal naturreservat där du kan finna lugnet. Hämta inspiration och läs mer om vandringsstigar och -leder på Åland.

Åk skridskor på blanka isar

När isarna ligger blanka är långfärdsskridskoåkning en passande rekreation. Med långa, lugna skär kan du svepa fram över vidderna och uppleva Åland på ett helt nytt sätt då landskapet ser annorlunda ut i vinterskrud. Duktiga guider hjälper dig att hitta säkra rutter, så att du till hundra procent kan fokusera på att koppla av.  

Läs mer