Semester för dig är

När hela familjen är nöjd!

Du semestrar helst med dina nära och kära och vill uppleva saker tillsammans för att skapa gemensamma minnen.

Ibland känner du att det är svårt att tillfredsställa allas önskemål på semestern eftersom barnen är i olika åldrar och har olika intressen. 

På Åland finns det något för alla i familjen. Avstånden är korta och oavsett vilken ö du befinner dig på finns det alltid många aktiviteter att välja mellan. Vill de större barnen fiska, kan de yngre barnen leka vid vattenbrynet. Medan de yngre barnen roar sig på äventyrspark, kan de äldre utmana varandra på närliggande frisbeegolfbana. 

Efter en dag med spännande aktiviteter är det skönt att koppla av tillsammans med en mysig, lång middag. Då finns tid att prata om allt det ni upplevt under dagen och planera nya äventyr för följande dag.

Läs våra bästa tips som gör din Ålandsresa till den perfekta familjesemestern.

1. På upptäcktsfärd i Mariehamn

1. På upptäcktsfärd i Mariehamn

1. På upptäcktsfärd i Mariehamn

Barnens Mariehamn

Mariehamn passar perfekt till att utforskas tillsammans med barn. Staden är lagom liten och lagom lugn, men erbjuder samtidigt mycket att se och göra i en trygg omgivning. Det finns mysiga familjehotell i centrum och när det är dags att fylla på energi finns många caféer och restauranger att välja mellan. Det är alltid gångavstånd mellan hotell, affärer, spännande museer och badstränder. 

En dag i Mariehamn kan bestå t.ex. av en utställning med lagom läskiga havsmonster, bad på Lilla Holmen eller badhuset Mariebad och en runda discgolf uppe på Badhusberget. Luncha på mysiga restauranger mellan aktiviteterna och ta en fikapaus med ålandspannkaka på hemtrevliga Viktors, café Bagarstugan eller Svarta Katten innan ni fortsätter att utforska staden. 

På det prisbelönta Sjöfartsmuseet finns något för alla åldrar. Här finns fartygsmodeller, en riktig livflotte, spännande souvenirer som sjömännen tog med sig från fjärran länder och en riktig raritet: en äkta sjörövarflagga! I barnrummet möter du havsmonster och får leka sjökapten. Skeppsråttan Rubys rum och alla möss som gömmer sig på museet håller de yngsta barnen sysselsatta. 

Det fyrmastade segelfartyget Pommern strax intill museet är en imponerande syn och en upplevelse du inte vill missa. Här får du se hur det var att segla på de stora världshaven i början av 1900-talet och uppleva äkta sjömansliv. Pommern är en unik sevärdhet som saknar motsvarighet i hela världen. 

Lilla holmen med badstrand är alla barns favorit så nära centrum att även de yngsta barnen orkar gå hit. Ön är som en grön oas strax intill centrum där kan ni njuta av både bad och strandliv och egen picknick. 

Den aktiva familjen trivs på discgolfbanan på Badhusberget ovanför västra hamnen. Ett tips är att låna discar från Turistinformationen. 

När det vankas middag finns det flera barnvänliga restauranger i staden. Tapasrestaurangen Boquerian har en generös uteservering mitt i centrum. Brasserie Ångbåtsbryggan passar perfekt efter en spelrunda på minigolfparken Äventyrsgolfen. Många barns favoritmat hittar ni på restaurangerna längs Nygatan: testa t.ex. Diablo, Drakens Kebab och Indigos bistromeny. I Sjökvarteret serverar Pub Niska plåtbröd, åländsk pizza. I västra hamnen äter ni gott alldeles vid vattnet på ÅSS Paviljongen och Pub Albin.

2. En heldag på Ålands västligaste ö Eckerö

2. En heldag på Ålands västligaste ö Eckerö

Eckerö

Ett säkert kort för alla barnfamiljer är att spendera en dag på Ålands västligaste ö Eckerö. Här finns bl.a. en familjepark, ett lekland, ett viltsafari, flera badstränder och en mängd olika aktiviteter för både stora och små barn.

I familjeparken Smart Park finns bl.a. gammaldags karuseller, trampbilar och en bondgård med riktiga djur för familjens minsta. Spark Laser Arena med olika lasertag-spel är populär bland lite äldre barn, som också gillar illusionsbanans klurigheter. De modigaste i familjen ger sig ut i vattenkrig i poolen med vattensprutande kanoner.

Käringsund är Eckerös pärla där patinerade sjöbodar står i rad i det gamla fiskeläget bredvid den mysiga gästhamnen. Kommer du med Eckerö Linjen kan du gå raka vägen till Käringsund längs en promenadstig som startar från färjehamnen.

Minns du TV-serien Vi på Saltkråkan? Då vet du kanske redan att delar av serien en gång i tiden spelades in just här. Intill fiskeläget kan du hoppa på safarivagnen på Käringsunds Viltsafari och bredvid ligger Ålands Jakt- och fiskemuseum där du får lära dig om gammaldags fiske och säljakt samt se uppstoppade djur och en stor samling fågelägg. 

Ser ni fram emot bad, lek och att röra på er? Fortsätt vidare mot Käringsund Resort & Conference. Här finns en sandstrand med flytande klätterbana och lite högre upp en lekplats med ett piratskepp och gungor. Här kan ni hyra trampbåtar och kajaker, spela padel och minigolf, eller vandra längs en naturstig en kilometer bort. I Aktivitetsskogen kan ni spela discgolf och cykla på en MTB-bana. Ett tips är att skaffa aktivitetsarmband för hela familjen: med dem får ni chansen att testa de flesta aktiviteterna på den mångsidiga anläggningen.

En dag ute i den friska luften gör så klart att man blir hungrig. Restaurangen vid Käringsund Resort & Conference har stora barnvänliga ytor och de serverar både pizza, bistromat och en a la carte-menu. Gastropub Bodegan alldeles vid vattnet vid gästkajen är en populär samlingspunkt bland båtgäster och ortsbor.

Eckerö är känt för sina fina sandstränder så glöm inte att packa med badkläderna!

Bara en kilometer från Käringsund och en halv kilometer från Eckerö Linjens färjehamn ligger Sandviken, en långgrund badplats som är som gjord för härliga dagar med lugnt strandliv. Stranden passar perfekt för småbarn och för dem som vill njuta av sol och bad i lite lugnare omgivning. Degersands badstrand i Eckerös sydspets är en av Ålands finaste badstränder med camping, restaurang Q och strandbar.

3. Träffa djur på nära håll

3. Träffa djur på nära håll

Våren på Åland

Visste du att Åland har en egen fårras som heter ålandsfår? Speciellt små barn älskar djur men får sällan chansen att komma dem nära. På den åländska landsbygden är betande får, kor och hästar är en vanligt förekommande syn, så håll ögonen öppna när ni är åker runt på landsbygden. 

På en guidad rundtur på Käringsunds Viltsafari i Eckerö får du se strutsar, lamor, hjortar och vildsvin på nära håll. På turen sitter du tryggt i en safarivagn som stannar nu och då för att locka fram djuren så att du kan se dem på nära håll och får möjlighet att mata dem. Guiden berättar om djuren och har du tur kan du få se ett äkta strutsägg.

På familjeparken Smart Park i Eckerö finns en liten bondgård med kaniner, höns, får och getter. Bondgårdsdjur och kaniner får du också klappa på 4H-gården i Jomala, som har öppet under vardagar. Sommartid kan du se får på bete bl.a. vid Kastelholms slott och vid Nabbens våtmark i Mariehamn.

Hur skulle det kännas att bo nära kor, får och höns? Det kan ni testa på Mickels Gård i Jomala Gottby.   

Under den sista helgen i maj och den sista helgen i september är du välkommen till åländska gårdar som håller öppet hus. Åland Grönskar firas 27.–28.5 och 22.–24.9 är det dags för Skördefesten. Här får du chansen att klappa lamm, gosa med söta kalvar och se killingar. Åland Grönskar och Skördefesten är båda härliga folkfester som du inte vill missa!

4. Njut av strandliv på fina stränder

4. Njut av strandliv på fina stränder

Degersand

Vad är bättre under varma sommardagar än att bada i havet, bygga sandslott eller bara slappa på stranden? Degersands långgrunda badstrand i Eckerö är Ålands finaste strand som bjuder på vit sand och böljande blått hav. Här finns en strandbar och restaurang Q lite längre upp från stranden. Med sydlig vind bjuder stranden på vågor som för mångas tankar till Medelhavet. 

En fin badstrand i en lugn miljö hittar du i Bovik i Hammarland. Den skyddade havsviken är en favortistrand bland lokala badare, eftersom vattnet här blir ofta snabbt varmt i början av sommaren. I Bamböle, Finström, finns både klippor, sand och ett hopptorn. 

I Mariehamn samlas badsugna på Lilla holmen och Nabbens långgrunda badplats. En barnvänlig strand hittar du också vid badhuset Mariebad och på Gröna Uddens camping. För den som gillar att dyka och hoppa finns ett hopptorn t.ex. på Västerviks badstrand i Finström och på Sintingen på ön Föglö. 

Badhuset Mariebad vid Mariehamns östra strand lockar alla badsugna oavsett väder. Badhuset är öppet året om och har bl.a. ett äventyrsbad med en fartfylld vattenrutschbana, en bubblande barnbassäng, en bubbelpool och en uppvärmd utomhusbassäng. Mariebad är ett perfekt alternativ även då när solen inte lockar till stranden men badsuget inte vill ge med sig. 

På Åland är det aldrig långt till stranden och mindre badplatser finns runt hela skärgården. Vill du hitta den närmaste stranden eller upptäcka gömda pärlor? Fråga om ålänningars egna favoritstränder t.ex. på ditt boende.

5. Stugmys med bastubad och sena kvällar

5. Stugmys med bastubad och sena kvällar

Åland har ett brett urval enskilda stugor och trivsamma stugbyar som är som gjorda för barnfamiljer. Ofta ligger de vid vattnet och du kan bada strandbastu, låna en roddbåt och meta tillsammans med barnen. Tänk vilket minne för livet när familjens minsta lär sig konsten att ro eller simma på semesterresan, eller upplever glädjen över att fånga sin första fisk!

Även barn älskar de ljusa och varma sommarkvällarna. Bor ni i stuga får ni möjlighet att mysa på kvällen och bada bastu, meta, grilla och äta gott och umgås utomhus alla tillsammans. Ålänningars favoritspel är Kubb, men testa även badminton eller kasta pil.

När barnen äntligen stupat i säng efter en fullspäckad dag med aktiviteter, lek och bad får ni tid för er själva. Sätt er på de solvarma granitklipporna och bara njut av den ljusa kvällen och havets avkopplande närvaro.

Våra bästa tips på boenden när du reser med familjen: 

  • Käringsund Resort & Conference
  • Degersands camping
  • Gröna Uddens camping
  • Björklidens Stugby
  • Sandösunds stugby
  • Mickels Gård
  • Hotell Park Alandia
  • Hotell Cikada

Läs mer