5 tips för barnfamiljen

På Åland finns aktiviteter för hela familjen! Avstånden är korta och det finns mycket att se och göra oavsett vilken ö ni befinner er på. Vill de större barnen fiska, kan de yngre barnen leka vid vattenbrynet. Vill de yngre barnen roa sig på äventyrspark, kan de äldre utmana lyckan på närliggande frisbeegolfbana. Och naturligtvis finns det gott om aktiviteter som hela familjen kan göra tillsammans.

Läs våra 5 bästa tips som gör hela familjen nöjd.

1. Fyll dagen med en rolig utflykt till Eckerö

Åland är fullt av utflyktsmål för familjen och det är lätt att ta sig fram på öarna både till fots, på cykel eller med egen bil. Ett säkert kort är en avstickare till Eckerö på västra Åland och speciellt Käringsundsområdet, där det finns massor att göra på en liten yta. 

Vid Käringsund Resort & Conferences sandstrand kan ni hyra trampbåtar eller kajaker och det finns roliga vattenleksaker. Precis bredvid kan du spela padel och minigolf, vandra längs en naturstig, spela discgolf och cykla på en MTB-bana. För de allra minsta finns en lekplats med lekskepp och gungor.

På en guidad rundtur på Viltsafari kan ni se strutsar, lamor, kronhjortar, dovhjortar och vildsvin. Under turen gör man uppehåll för att locka fram djuren och se dem på nära håll. Besök också Jakt- och fiskemuseum som har en imponerande samling uppstoppade djur och fågelägg från skärgården.Närliggande Leklandet och familjeparken Smart Park erbjuder en mängd olika aktiviteter för både stora och små barn. Spark Laser Arena med laser-tag-spel strax intill Smart Park är en populär och fartfylld aktivitet för stora barn.

2. Utforska sjöfartsstaden Mariehamn

Mariehamn

Spendera en dag i Mariehamn där det finns både unika museer och mysiga kaféer. Strosa runt och ta en fikapaus mellan besöken till sevärdheter. Ät gott på hemtrevliga Café Viktor, Bagarstugan eller Svarta Katten medan ni utforskar staden. 

På det prisbelönta Sjöfartsmuseet finns något för alla åldrar, bl.a. en äkta sjörövarflagga. Fartyget Pommern strax intill är en imponerande syn och kompletterar museibesöket på ett utomordentligt sätt.Barnvänliga restauranger i staden är t.ex. tapasrestaurangen Boquerian med den generösa uteserveringen och Brasserie Ångbåtsbryggan intill minigolfparken Äventyrsgolfen. Härifrån är det bara ett stenkast till Lilla Holmen med badstrand.

3. Utmana varandra bland trädtopparna på Vårdö

Flowpark vid Sandösunds camping på Vårdö utmanar den aktiva familjen! Här finns höghöjdsbanor där du balanserar, klättrar och utmanar både kroppen och knoppen – speciellt om du vanligtvis helst stannar på marken. 

Att klara av något nytt man inte provat förut och dessutom göra det tillsammans stärker självförtroende och gruppkänslan i familjen. Ta med vännerna och utmana varandra! Här kan du också hyra kajaker och cyklar för hela familjen.

Ha en toppendag tillsammans ute i naturen och avsluta den med att bada bastuflotte och ta ett dopp i havet.  

4. Njut av strandlivet på fina stränder runt Åland

Nabben

Vad är bättre under varma sommardagar än att bada i havet, bygga sandslott eller slappa på stranden? Degersands långgrunda badstrand i Eckerö bjuder på vit sand och böljande blått hav. Här finns en strandbar där ni kan svalka er med glass eller kall dryck. 

I Mariehamn samlas badsugna på ön Lilla Holmen och Nabbens långgrunda badplats. Bada kan man också på stranden vid Gröna Uddens camping. Mariebad vid stadens östra strand har ett äventyrsbad med en fartfylld vattenrutschbana, barn-, baby-, utomhus-, motions-, och terapipool. Här kan hela familjen koppla av även om vädret inte skulle locka till stranden och badsuget inte vill ge med sig.

Och eftersom det alltid är nära till havet, finns fina och mysiga badplatser runt hela Åland.

5. Njut av lediga kvällar vid vattnet

Även barnen gillar långa, ljusa sommarkvällar och uppskattar när hela familjen är tillsammans. Grilla och ät gott på kvällen och umgås vid en brasa eller se på en magisk solnedgång. 

När barnen äntligen stupat i säng efter en dag fullspäckad med aktiviteter, lek och utflykter, får ni tid för er själva. Sätt er på de solvarma granitklipporna och bara njut av kvällen och havets avkopplande närvaro. 

Samma funkar lika bra på hösten och andra årstider. Njut av ledig tid tillsammans under sköna kvällar då man inte har bråttom någonstans. Bada bastu i kvällsmörker, ät på en mysig restaurang eller sitt framför en värmande brasa i stugan och spela sällskapsspel.

Läs mer