Havsöringsfiske

På Åland kan du fiska öring i stort sett året runt med spinn- eller flugfiske eller trolling. Fiska både från land och från båt och njut av fina fiskeupplevelser i skärgården.

Det utmanande havsöringsfisket kräver det lilla extra av dig som fiskare. Sportfiskeguiden Ulf Rundberg förklarar varför:

– Öringen är fiskevärldens Rolls Royce! Den ligger steget under lax och är en riktig fighter, det är inte för inte de kallas silvertorpeder. Samtidigt är öringen en svårflörtad fisk som är knepig att få så när den hugger är det efterlängtat! Att få öringar över 3 kg ger en riktig kick.

Från båt och från land

På Åland kan du fiska öring i stort sett året runt, undantaget är juni, juli och augusti. Så länge havet är isfritt går det också att fiska havsöring under vintern.

Öringfiske från land pågår därför så länge det är öppet vatten och fram till mitten av april. Den 15 april till 15 juni är nämligen fiske från stranden med spinnspö eller drag förbjudet. 

Landfisket är bäst lovart på så länge vädret tillåter. Då är det enklast om du går med haspel, så att du kommer utanför bränningarna. För att du ska komma tillräckligt långt ut kan du också använda vadarbyxor.

Den bästa tiden för fiske efter havsöring från båt är i sin tur på våren, från mitten av april till mitten av maj.

Här finns havsöringen

När du fiskar havsöring på våren skall du leta upp soliga vikar där temperaturen är lite högre. Havsöringen trivs på bottnar med sten, sand och tång. Under hösten hittar du den också kring fria grynnor i ytterskärgården.

Under våren är det spinnfiske, flugfiske eller mete med agn som till exempel räka eller strömming som gäller. Vår och höst fungerar även trolling.

Låt dig inspireras av filmen och följ med på en lyckad fisketur en vacker höstdag.

Läs mer

Vill du läsa mer om sportfiske på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*
Godkännande av integritetspolicy:*