Notvikstornet, Bomarsund

10 platser du inte får missa

Det finns massor av intressanta sevärdheter och fotovänliga platser på Åland men ibland räcker tiden inte till att besöka dem alla. Vi har sammanställt en lista med tio besöksmål du inte får missa. När du bockat av dem kan du fortsätta med resten!

1. Kastelholmsområdet

I Kastelholm i Sund ligger Kastelholms slottfriluftsmuseet Jan Karlsgårdenfängelsemuseet Vita Björnrestaurang Smakbyn och Åland Distillery. Här kan du kombinera intressanta guidningar där du lär dig mer om Ålands historia med spännande smakupplevelser.

Sommartid ordnas barnaktiviteter och hantverksdagar på Jan Karlsgården, och i slottet kan man både gå på skattjakt och klä ut sig till kunglighet.

Om du reser med egen båt kan du lägga till i Kastelholms gästhamn, och gillar du att golfa finns en av Finlands bästa golfbanor på Ålands golfklubb på andra sidan Slottsundet.

Kastelholms slott håller öppet dagligen till slutet av september.

2. Bomarsunds fästningsområde

Mellan 1809 och 1917 hörde Finland och Åland till Ryssland. På 1830-talet började Ryssland bygga sin västligaste utpost, en magnifik fästning i Bomarsund. I samband med Krimkriget 1854 bombades den halvfärdiga fästningen, och i dag kvarstår ruiner på ett 870 hektar stort fornminnesområde.

Ladda ner appen Coastal Past till din telefon och låt den guida dig runt i området. I juni 2022 öppnades ett nytt besökscenter där du får lära dig mer om Bomarsunds historia bl. a. genom en virtuell upplevelse. Besökscentret håller öppet dagligen till slutet av september.

Besök museet i Prästö lotsstuga och kika in i den gamla telegrafbyggnaden Stants’n på Prästö. Passa också på att besöka den långgrunda badstranden vid fästningsområdet och ta en promenad längs vandringsstigarna på Prästö och i Bomarsund.

3. Ålands kulturhistoriska museum och konstmuseum

I den permanenta utställningen på Ålands kulturhistoriska museum får du följa Ålands 7500 år långa historia. Du får veta hur Åland befolkades när de första säljägarna steg iland på de karga öarna, och du får se hur det har gått till när Åland utvecklats till dagens globala och mångkulturella samhälle.

På Ålands konstmuseum får du stifta bekantskap med åländska konstnärer från förr såväl som nutida. Målningar, skulpturer och installationer samsas om utrymmet och förutom basutställningen ordnas flera olika separatutställningar varje år. I dessa visas också verk av icke-åländska konstnärer.

Museet håller öppet året runt. Från september till april är museet öppet tisdag-söndag.

4. Ålands Sjöfartsmuseum

Utställningarna på Ålands sjöfartsmuseum berättar hur havet i alla tider har påverkat den åländska befolkningen. Personliga berättelser, intressanta föremål och underhållande aktiviteter gör besöket intressant för alla. Samlingen av välbyggda fartygsmodeller är imponerande, liksom de många galjonsfigurerna som pryder väggarna.

Med ett spännande barnrum, interaktiva stationer och en rolig skattjakt är sjöfartsmuseet också ett favoritställe för barnen. Här får de klättra i masten, ta kommando över ett fartyg och leka bland fiskar och sjöstjärnor på havets fiktiva botten. Här kan du också se en äkta sjörövarflagga!

Sjöfartsmuseet håller öppet dagligen året runt med undantag för vissa helgdagar.

5. Museifartyget Pommern

Om du besöker Åland under maj-september får du inte missa fartyget Pommern! Besöksupplevelsen “Pommern – 100 dagar under segel” flyttar dig till 1930-talet där du får följa med på en fiktiv jorden runt-seglats.

Besättningens egna berättelser från den långa resan lyfts fram och på mellandäck får du själv delta i arbetet och fritiden ombord. Du får till exempel lappa segel, medverka vid ett linjedop och dansa loss med besättningen när de ordnar fest, säkert förtöjda i Londons hamn. Ett besök på Pommern blir en oförglömlig upplevelse som du inte kan ta del av någon annanstans!

Pommern är öppen dagligen till slutet av september.

6. Mariehamns centrum

Den maritima staden  Mariehamn har mycket att erbjuda, dessutom inom gångavstånd. Bekanta dig med centrum genom att flanera på Torggatan och köp med dig ett minne från någon av de mysiga butikerna.

I centrum hittar du trevliga restauranger, det välkomnande stadsbiblioteket och grönområden som Stadshusparken, Lilla holmen och Esplanaden.

Mariehamn kallas också De tusen lindarnas stad och det får sin förklaring när du promenerar västerut från torget under trädkronornas grönska. S:t Görans kyrka ligger mitt i lindallén, kika gärna in där för en stund i stillhet.

Den som söker mer fart och fläng kan däremot tillbringa roliga stunder på Mariebad på stadens östra strand. Där finns bl.a. äventyrsbad, bastu och en vattenrutschbana!

7. Käringsund i Eckerö

Få ställen är så idylliska som det gamla fiskeläget i Käringsund i Eckerö på västra Åland. Här står gamla sjöbodar på rad och att strosa runt här är precis som att flytta tillbaka i tiden. Men Käringsund är mycket mer än de klassiska sjöbodarna.

Här kan du under högsäsong besöka Ålands jakt- och fiskemuseum och ett viltsafari. Det finns en gästhamn, restauranger, stugor, campingar, en badstrand och roliga aktiviteter på land och till havs som passar den aktiva familjen.

Vandra längs naturstig, spela discgolf eller padel, cykla längs en MTB-slinga eller hyr en kajak. Det finns massor att göra!

8. Sjökvarteret i Mariehamn

Strax norr om Mariehamns centrum, vid den östra strandkanten, hittar du Sjökvarteret. I den här marina miljön kan du stifta bekantskap med skeppsbyggeri, smide och annat hantverk.

Strosa på bryggorna och beundra de vackra träbåtarna, besök båtbyggarmuseet och låt dig väl smaka av den åländska pizzan, plåtbrödet, som serveras i områdets restaurang Pub Niska.

I Sjökvarteret finns också guldsmedsbutiken Guldviva och hantverksbutiken Salt, och längst ut på en vågbrytare står ett litet Sjöfararkapell som är populärt för bröllop och dop.

9. Kobba Klintar

I inloppet till Mariehamn ligger öarna Kobba klintar. Härifrån lotsades fartyg förr i tiden, och i dag är “Kobbarna” ett omtyckt besöksmål både bland turister och ålänningar.

Sommartid går en turbåt ut till öarna och du kan titta in i såväl lotsstugan som den vita båken.

Ett café erbjuder Ålandspannkaka och matiga smörgåsar, och tar du med baddräkten kan du bada från de släta klipporna. Kobba klintar är fint även under lågsäsong och kontaktar du en båttaxi finns det möjlighet att besöka ön även om byggnaderna håller stängt.

10. Grottstigen

Vandringsstigarna Grottstigen och Trollstigen i Geta erbjuder storslagna vyer. Grottstigen är enligt många Ålands bästa vandringsstig och erbjuder otroliga naturupplevelser.

Längs stigen finns grottor och ståtliga bergsformationer samt en imponerande utsikt långt över havet. Platsen är populär för bouldering och terrängen är krävande på vissa ställen.

Den kortare Trollstigen lämpar sig bra även för mindre barn.

Läs mer