10 hållbara aktiviteter
Upplev Åland på ett hållbart sätt. Här finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Vi har listat tio aktiviteter för inspiration!
1. Spela discgolf
Under de senaste åren har Åland satsat stort på discgolf, även kallat frisbeegolf. Med satsningen, som innebär hela 16 discgolfbanor i omväxlande miljöer runtom på Åland, blir öriket en av världens största discgolfanläggningar.
Totalt 16 banor är klara och Åland är definitivt en discgolfdestination att räkna med. Bantätheten är den högsta i Finland, och kanske till och med i hela världen!
Ta med egna discar, låna ett set hos Visit Ålands turistinformation eller köp ett nytt set på Åland för att utöva sporten. Banorna är öppna alla dagar i veckan året om, så du kan spela när som helst. Det är dessutom gratis!
2. Cykla
När du trampar fram längs Ålands röda vägar hinner du verkligen njuta av den vackra naturen. På våren trampar du förbi blommande vitsippsängar och äppelträdgårdar, på sommaren längs dikesgrenar fyllda med lila midsommarblomster och pigga prästkragar. På hösten kan du njuta av lövträd som lyser i gult, rött och orange. Blir du svettig av cyklingen? Svalka dig med ett dopp i havet!
Som bäst utvidgas cykelbansnätverket med bl.a. en ny sträcka i Hammarland, så sommaren 2024 kan du cykla hela vägen från Mariehamn till Eckerö längs en cykelbana, tryggt isär från biltrafiken.
3. Fågelskåda
Tack vare sitt läge mitt i Östersjön är Åland en naturlig samlingsplats för många fågelarter. På fyrön Lågskär söder om Mariehamn observeras årligen över 200 fågelarter! Ta med dig en kikare och besök till exempel fågeltornet i naturreservatet Herröskatan i Lemland eller tornet vid Torpfjärden i Jomala.
Den mäktiga rovfågeln havsörnen är Ålands landskapsfågel. Den var utrotningshotad på 1960-talet men stammen har repat sig och i dag är chansen stor att du får se den när du ger dig ut i naturen.
4. Vandra
Det finns totalt över 30 vandringsleder och naturstigar på Åland. Lederna är mellan 10 och 77 kilometer långa, och stigarna mellan en och åtta kilometer. Stigarna är märkta med vita stenar, stolpar och pilar som visar vägen. S:t Olofs sjöled går också över Åland, och det är den första pilgrimsleden som går genom skärgårdsmiljö.
Snör på dig ett par bekväma skor och fyll vattenflaskan. Ta med en matsäck och en kikare för intressanta observationer, och lämna inget annat än dina fotspår i naturen.
5. Upplev grön kultur
När senast besökte du ett museum? I Mariehamn jobbar både Ålands museum och Ålands sjöfartsmuseum mot hållbara mål. På Ålands museum finns en kulturhistorisk utställning och på Ålands sjöfartsmuseum kan du som namnet skvallrar om lära dig mer om Ålands stolta sjöfartshistoria.
Stannar du hellre utomhus finns det mycket att se runt om på Åland, till exempel det ståtliga Post- och tullhuset i Eckerö, Bomarsunds fästningsruiner och det nya besökscentret, Kastelholms medeltida slott och dess omgivning med bl.a. Jan Karlsgårdens friluftsmuseum.
6. Sportfiska
Med kastspöt i handen blir avkopplingen total. Du kopplar bort vardagen och njuter av skärgården, samtidigt som spänningen blir stor när det nappar! På Åland ser man god fiskevård som en grundförutsättning för fina sportfiskeupplevelser.
Ålänningarna vill ha livskraftiga och välmående fiskstammar och därför pågår många projekt för att främja fiskarnas naturliga reproduktion, samtidigt som man varje år planterar ut stora mängder fiskyngel.
För att skydda individer som är viktiga för bestånden och för att motverka överfiske finns regler för hur många fiskar man får ta upp och hur stora de ska vara. Catch & release-fiske är vanligt och då rekommenderas att du använder krokar utan hullingar så att fisken inte skadas.
7. Shoppa second hand
Varför köpa nya saker när det finns så mycket vackert som man kan köpa begagnat! På Åland finns det många loppisar och second hand-butiker. Emmaus har till exempel en butik i Mariehamns centrum och en i Godby där du kan köpa kläder, böcker, porslin och mycket annat. Söker du inredning som gör ditt hem personligt och unikt? Det kan du hitta hos Bygg- och möbelreturen i norra Mariehamn.
På Åland finns det också många hantverkare som satsar på återbruk. Kolla till exempel in märkena Labelled, Oktober och The Little BBQ’s Junk Art, som du hittar hos Viktors Crafts & Design i Mariehamn.
8. Välj lokala smaker
Genom att välja åländska produkter och ingredienser på tallriken stöder du både lokala producenter och miljön. Mycket på Åland odlas ekologiskt och det finns allt från ekologiska mjölkprodukter till spannmål, frukt och grönt samt delikatesser förädlade av dem. Man har till och med kommit på ett namn för att beskriva en som föredrar åländsk mat, axgan, som är härlett från Ålands domän ax.
Det är lätt att komma nära matens ursprung på Åland, och att använda rena åländska råvaror är en hjärtesak för många av de lokala restaurangerna. Du hittar ett stort urval lokala produkter också i matbutikerna eller handlar direkt hos producenten. Ett bra tillfälle att handla lokalt är de två årligen återkommande evenemangen Åland grönskar i maj och Skördefesten i september.
9. Bestig ett berg
Det finns många utkikstorn och vandringsleder på de åländska bergen. Besök till exempel Getabergen eller Långbergen med Ålands högsta punkt Orrdalsklint. Maffigaste utkikstornet i trä hittar du vid Färjsundet i Finström, klättra upp i det och speja ut över fjärdar och landsbygd.
Åland är också en populär destination för personer som sysslar med bouldering, alltså klättrar på stora klippblock. Speciellt bra klippblock för bouldering finns på Getabergen.
10. Paddla eller segla
När vinden är din drivkraft kan du ta dig fram snabbt och ljudlöst utan utsläpp och miljöpåverkan på havet du färdas på. I Ålands skärgård väntar vackra vikar och tusentals öar. Du slipper trängsel och ofta kan du ha en hel fjärd för dig själv.
Det finns en uppsjö av rymliga och djupa farleder och fina gästhamnar välkomnar båtgäster runt hela Åland. Standarden på gästhamnars service är hög och i många av dem kan man t.ex. tömma sitt toalettavfall, eftersom det sedan 2005 är förbjudet att tömma det inom åländskt och finländskt vatten. Läs mer om segling och båtliv på Åland här.
Med kajak kan du uppleva skärgården på ett nytt sätt och ta dig i land på stränder där det är svårt att komma fram med en båt. Glid fram i grunda havsvikar eller över öppet hav och skåda det rika sjöfågellivet från nära håll.
Duktiga guider kan skräddarsy turer utgående från din kunskap och paddlingserfarenhet, och du kan även gå paddlingskurser på Åland. Förutom olika typer av kajaker och kanoter kan du också testa stående paddling på SUP-brädor, eller till och med SUP-yoga!