Vrakdykning i åländska vatten

En vrakdykning i de åländska vattnen tar dig med på en spännande resa bakåt i tiden. Här är dykningen unik, ingen annanstans i världen är vraken lika stora och välbevarade.

Detta är tack vare den låga salt- och syrehalten i Östersjön i kombination med en sträng dyklagstiftning. Ålands Landskapsregering utfärdar särskilda tillstånd för alla som vill dyka på Åland för att kunna fortsätta skydda och bevara de fina vraken.

Om du är intresserad av att göra en dykutflykt i öriket är det därför enklast att vända sig till en professionell guide. Guiden ordnar alla nödvändiga tillstånd, det enda du behöver tänka på inför dykturen är att du ska ha ditt dykcertifikat och din loggbok i ordning.

Praktisk information om dykning

För att kunna bevara alla fina vrak har Åland infört en unik dyklagstiftning. Det innebär att ett generellt dykförbud gäller i öriket med undantag av ett fåtal platser.

Därför måste du ansöka om dyktillstånd från Ålands Landskapsregering och museibyrån innan din dykning på Åland. Enklast är det att vända sig till en professionell dykguide. De ordnar alla nödvändiga tillstånd. Du kan också kontakta landskapsregeringen på tel. +358 18 25000 för mer information.

Dyksäsongen

Dyksäsongen på Åland sträcker sig från slutet av mars eller början av april, beroende på isarna, och ända fram till mitten av december.

Det här behöver du ha med dig när du packar inför din dykresa till Åland:

· dykcertifikat
· loggbok
· dykutrustning inklusive bly och flaska om du inte hyr dykutrustningen på Åland

Tänk också på att du måste vara van vid torrdräkts dykning och vid att dyka i kyla, i mörker och med begränsad sikt.

Läs mer