Med kajak till smultronställena

När du kör båt måste du känna till vatten där du kör, men med kajak kan du upptäcka nya vägar och smultronställen utan att behöva bry dig om farleder och grund. För mindre erfarna paddlare rekommenderas kortare turer inomskärs och i skyddade vikar, medan mer erfarna paddlare njuter av turer till ytterskärgården.

Med kajak glider du nästintill ljudlöst på vattnet och kommer nära det rika fågellivet. Du kommer nära vattnet och ser omgivningen i en ny perspektiv. När du paddlar behöver du inte bry dig om grund utan kommer till platser som kanske inte går att nå med båt.

När kajaken glider sakta framåt hinner du ta in alla ljud, dofter och se alla detaljer omkring dig och du kommer lätt in i en annan sinnesstämning – när du paddlar är du i nuet och i bästa fall kan upplevelsen bli rent av meditativ.  

Kobba Klintar

Innan du beger dig på längre turer är det viktigt att du har kunskaper och rätt utrustning. En färdplan, karta och koll på väder och vindar är ett måste, och det är alltid bra att berätta för någon vart du tänker åka. Med ett vattentätt förpackat klädbyte liksom mat, dryck och solskydd kommer du att vara redo för en heldag ute på utflykt. 

En erfaren medpaddlare eller guide är också bra att ha med. Att paddla tillsammans med andra ger i första hand trygghet men det är också roligt att ha med någon som sällskap och någon att dela upplevelsen med. 

Du kan också göra kortare turer och strandhugg med egen fika, eller ta med råvaror och friluftskök och tillred dagens mat ute i naturen. Allt smakar så mycket bättre på sjön än hemma! 

Mat och naturupplevelser hör ihop, men elda aldrig på klipporna eller lämna sopor efter dig. Om du vill göra det riktigt enkelt för dig kan du paddla till en servering och stanna till på kaffe eller lunch. 

Turförslag

I den åländska övärlden tar öarna, vikarna och lederna aldrig slut. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren.

Enligt kajakuthyraren Peter Nilsson vid Nimix är två av de åländska paddlingsvattnen särskilt populära:
– Först har vi norra Åland där du börjar i Eckerö och sedan fortsätter norrut runt Geta och sedan söderut mot Bomarsund i Sund. Du kan också fortsätta vidare till Mariehamn eller hela vägen runt och tillbaka till Eckerö igen. Det är en väldigt varierande rutt – från öppet hav, karg natur och höga granitröda klippor i norr till mer skärgård längre söderut.

– Föglö är också ett omtyckt paddlingsområde med tät skärgård och många småöar, fortsätter han. Det passar bra för nybörjaren och den som vill ha det lite mer skyddad paddling.

Norrhavsrutten

Norrhavsrutten är för dig som älskar havet och skärgården, har god kajakvana och vill uppleva en utmanande paddling.

Läs mer på norrhavsrutten.ax för information och inspiration.

Paddling på Åland bjuder på många upplevelser

För den vane paddlaren som gärna ger sig ut på egna äventyr ger Jan Kankkonen vid Friluftsentreprenörerna S.G.U flera fina tips:

– Den södra skärgården till exempel – från Järsö kan du paddla ut mot Nyhamn och Stora och Lilla Båtskär. Det är en fin miljö som också är historiskt intressant, berättar han. Södra Föglö är också en rekommendation – här finns det gamla fiskeläget på Sältingskär med sina gråa och fina stugor. Rödhamn och arkipelagen runt omkring är också ett tips, här finns lite mer aktiviteter i och med servicehamnen och caféet där.

– Annars är det fint att paddla från Hällö i Geta och västerut mot Sälskärs fyr om man är van paddlare eftersom det är ganska öppet och därmed väderkänsligt. Egentligen är norra Åland överlag fint för paddling, som Simskäla skärgården, ut mot Väderskär och så Låga skärgården nordväst om Väderskär.

Du behöver inte släpa kajaken med dig på resan, hyr utrustningen på Åland istället.

Läs mer