Torggatan
Västra hamnen
Sjökvarteret

Maritima Mariehamn – En livlig sommarstad

Med sina cirka 12 000 invånare är sjöfartsstaden Mariehamn en stor småstad vars centrum rymmer mycket på en liten yta. För att vara en stad i Mariehamns storlek är servicenätet och utbudet av restauranger, hotell, barer, museer och butiker stort i den lummiga hamnstaden. Här är det alltid nära till nya upplevelser!

Mariehamn upptäcker du enkelt till fots eller med cykel. Det är endast tio minuters promenad från den ena hamnen i väst till den andra i öst. Speciellt under sommaren lever staden upp med besökare från både Finland, Sverige och övriga Europa. Stämningen är internationell och det ordnas en rad olika evenemang i staden.

Västra hamnen och badhusparken

I Västerhamn dit färjorna anländer ligger en av Ålands främsta sevärdheter, museifartyget Pommern. Segelfartyget Pommern är den enda fyrmastade barken i världen som bevarats i originalskick. Det håller öppet under sommarmånaderna ända till slutet av september. Det prisbelönta Ålands Sjöfartsmuseum ligger bredvid Pommern och håller öppet året om.

Västra hamnen

Strax norr om Pommern ligger ÅSS, den ena av stadens två gästhamnar. Gästhamnen är en populär samlingsplats för såväl båtgäster, lokala båtåkare som för övriga mariehamnare. Restaurangen ÅSS Paviljongen har en stor uteservering alldeles vid kajen som bjuder både på en vacker utsikt över hamnen och tack vare sitt västerläge, kvällssol.

Ovanför gästhamnen ligger Badhusparken som är ett populärt område för såväl promenader som för frisbeegolf. I sekelskiftet 1800-1900 låg här ett tjusigt badhotell. Ungdoms- och kulturlokalen Bastun och den vackra doktorsvillan samt paviljongen nere vid ÅSS Marina finns ännu kvar från badhusepoken. 

Följer man stigen förbi Badhuspaviljongen kommer man upp till Badhusberget, en lugn plats där man kan njuta av utsikten mot havet och över Västra hamnen.

Esplanaden och sekelskiftesvillor

Från Västerhamn till Österhamn går lindallén Esplanaden med ett promenadstråk i mitten. På våren och försommaren är den ståtliga allén full av krokusar och andra blommor, och på sommaren kan den som promenerar längs grusgången glädjas över den lummiga grönskan som ger skugga i värmen. 

Esplanaden

Halvvägs ligger St Görans röda tegelkyrka och på norra sidan finns flera av de gamla redarvillorna. Snett mitt emot kyrkan ligger Turistinformationen.

Parallellt med Esplanaden går lummiga Södragatan med sina sekelskiftesvillor i trä ritade av arkitekt Hilda Hongell. Norragatan är en annan mysig parallellgata där du passerar den vackra huvudbyggnaden för lyceet vid Ålands gymnasium. Följer du denna gata österut kommer du till stadens absoluta centrum.

Torggatan är stadens hjärta

Runt gågatan Torggatan i centrala Mariehamn finns de flesta av stadens butiker samt flera restauranger och caféer. På sommaren är Torggatan en livlig gata med mycket folk, trevliga sittplatser, glasskiosker, uteserveringar och blomplanteringar. 

Vid torget ligger självstyrelsegården med Ålands lagting och landskapsregering, stadshuset och statens ämbetshus. I stadshusbackens park med en fontän och färggranna blomsterrabatter står en staty av tsarinnan Maria Aleksandrovna, som 1861 gav sitt namn åt den nygrundade staden. 

Här, på andra sidan parken ligger också Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum – två museer med imponerande utställningar under en och samma tak.

Östra utfarten

Från de två museerna startar Östra utfarten, vägen längs den östra stranden. Fortsätt promenaden förbi självstyrelsegården och hotell Arkipelag till kultur- och kongresshuset Alandica. 

Vidare kommer man till Miramar-parken, en populär samlingsplats och arena för utomhusevenemang. Bredvid ligger det blåa stadsbiblioteket och badhuset Mariebad med en badstrand och en volleybollplan lite längre fram.

Sjökvarteret – en maritim oas mitt i staden

Går man längs stranden tillbaka söderut från Mariebad kommer man till Sjökvarteret. Det mysiga området med båthus och verkstäder är en maritim oas mitt i staden där du kan strosa runt i en långsam takt och bekanta dig med vackra träbåtar, båtbyggerier och hantverkare. Här finns också det lilla sjöfararkapellet som känns igen från många Ålandsbilder.

Sommartid kan man strosa bland sjöbodarna, köpa en glass och njuta den vid vattnet eller äta lokal pizza, plåtbröd på åländska, på Pub Niska. Härifrån kan du åka på en utflykt med skonaren Albanus eller göra en lunch- eller middagskryssning med restaurangbåten Sunnan II.

Här ligger även butiken SALT, där du kan handla flera åländska konsthantverkares produkter, allt mellan träföremål, smide, textilier, keramik och ull, samt smycken från lokala guldsmed på närliggande Guldviva.

Ångbåtsbryggan, Lilla holmen och Tullarns äng

Nere i Österhamn vid Slemmern ligger småbåts- och gästhamnen MSF, den andra av stadens två gästhamnar. Sommartid är området fullt av liv när både lokalbor och båtgäster besöker både restaurang Ångbåtsbryggan, minigolfparken Äventyrsgolfen och andra restauranger på området. 

MSF

Ön Lilla holmen hör till mariehamnares favoriter sommartid. För att ta sig till ön går man längs en gångbro, och på öns barnvänliga sandstrand finns bl.a. en lekplats för barn och en volleybollplan. Lilla holmen passar utmärkt för strandliv vackra sommardagar och den ligger bara ett stenkast från stadens absoluta centrum. 

Fortsätt promenaden över bron till Grönområdet Tullarns äng, Mariehamns gröna oas. Den fridlysta parken är ett naturskyddsområde med naturäng och varierande flora. I parken kan man också se en labyrint, en så kallad jungfrudans, som byggts enligt en jungfrudans från 1700-talet i Eckerö.

I södra delen av parken ligger stadens enda campingplats, Gröna uddens camping med barnvänlig sandstrand och strandbastu som man kan hyra per timme.  

Söderut från Mariehamn

Ser du fram emot en längre promenad och är nyfiken på att se vad som finns utanför centrum, eller kanske har du en cykel som tar dig enkelt längre än man orkar promenera? Gå längs med Östernäsvägen söderut tills du kommer till Lerviks småbåtshamn och Fiskehamnen, en sträcka på ca 2 km från Gröna uddens camping. Härifrån kan man fortsätta längs Järsövägen mot söder fram till Sleipners ridklubb och fritidsområdet på Espholm. 

Annars kan du välja en härlig promenadväg som slingrar längs stranden och klipporna tillbaka mot färjeterminalen i Västerhamn. Promenerar man längs strandpromenaden runt 14-tiden på eftermiddagen kan man se flera kryssningsfartyg på nära håll anlöpa Mariehamn.

Strandpromenaden

Brett utbud av restauranger och caféer

När man strosat runt ett tag i den mysiga staden blir man sugen på att äta något gott. Och det kan Mariehamn leverera! Staden är full av gemytliga caféer som bjuder på hembakade delikatesser i en hemtrevlig och gammaldags miljö. 

Mysiga uteserveringar för fika längs Torggatan är bl.a. Café Viktor och En trappa upp. Café Svarta katten och Café Bagarstugan är två andra trevliga kaféer med en gammaldags charm och en lugn uteservering ett stenkast från Torggatan. 

Bagarstugan

Mariehamn är också känt för sitt rika restaurangutbud. På vardagarna kan man äta god lunch på flera restauranger i centrum. Nivån är hög och utbudet på olika rätter är mångsidigt. 

Kvällstid kan du välja bland a la carte menyer med både lokala smaker och smaker från världens olika hörn i ombonade restauranger med mysig stämning. Sommartid breder restaurangerna ut sina uteserveringar så det finns många ställen där man kan äta ute samtidigt som man får njuta av småstadsvimlet, eller solen och den lätta havsbrisen nere i en småbåtshamn.

Läs mer