Indigo

Nöjen för alla smaker

Åland är fullt av nöjen och roliga aktiviteter, och det finns något för de flesta. Naturligt är utbudet större under sommarmånaderna när skärgården fylls av besökare och många ålänningar njuter av semesterlivet. Men den som besöker Åland höst- och vintertid behöver inte heller gå sysslolös.

Teater, musik och film

Kultur- och kongresshuset Alandica i Mariehamn är en populär scen för konserter och diverse kulturföreställningar. Deras programutbud består av både lokala och utländska artister och grupper. På Alandica kan du njuta bl.a. av musik- och dansuppträdanden, balett eller stand up.

Ålands enda bio, Bio Savoy, finns i Mariehamn och visar aktuella filmer som visas även runtom i Finland och Sverige. Ofta visas två eller tre filmer per kväll, i två olika salonger. Bio Savoy byggdes 1939 i funkisstil men renoverades och moderniserades 2011. Trots den moderna tekniken kan du fortfarande känna den genuina atmosfären som finns i äldre biosalonger. Filmerna som visas är textade på svenska och finska.  

Det finns ingen traditionell stadsteater på Åland men det finns flera amatörteatergrupper runtom på Åland. De lägger upp föreställningar bl.a. på stadshuset i Mariehamn eller på utomhusscenerna i Badhusparken i Mariehamn och Stalldalen i Finström. Nu och då gästas Åland även av professionella teatergrupper.

Sök i evenemangskalendern på aktuellt datum eller kategori så ser du vad som är på gång just nu. Där hittar du även filmerna som visas på Bio Savoy.

Kul med gänget

Mariebad

I Vessingsboda, Lemland kan man roa sig med go-cart. På banan tävlar man sex i gången medan de andra hejar på från läktaren. Boka tid, åk ut, ta på hjälmarna och starta upp motorerna. Ingen mer förberedelse eller utrustning krävs. 

I Eckerö finns curlingcenter där du kan utmana vännerna, familjen eller jobbarkompisarna i ett parti curling och se vilket lag som kommer närmast boet. En spelomgång tar ungefär ett par timmar och efteråt kan ni umgås och gå igenom spelet vid en dryck och snacks i baren på övre våningen. Ni kan också beställa middag till curlinghallen.   

I Idrottsgården i Mariehamn ligger stans bowlinghall med fina banor och ett café. På fredagar och lördagar ordnas det discobowling med musik och neonljus. 

På äventyrsbadet Mariebad kan man koppla av med bastu och bad. Grupper kan även boka den privata spa-avdelningen på badhusets övre våning. Där kan man bada bastu, ångbastu och jacuzzi och umgås i en egen loungedel med tillhörande pentry. Efter badet är det skönt att fortsätta kvällen t.ex. på middag på en restaurang. 

Spel och spänning

Äventyrsgolfen

Spark Laser Arena i Eckerö är en rolig aktivitet för alla barn och vuxna med barnasinne. Där kan alla minst 7-år fyllda spela ett fartfyllt laserspel och det finns ett 20-tal olika spelalternativ.  

Om du gillar utmaningar och att vistas i skogen kommer du säkert att gilla äventyrsparken Flow Park på Vårdö. Där kan man klättra och balansera på repbanor mellan trädtopparna och åka på en linbana. Flow Park passar äventyrslystna i alla åldrar och håller öppet från vår till höst. Boka banan senast ett par dagar innan.

På Ålands Golf- och Skyttehall kan du träna din träffsäkerhet med hjälp av en golf- och skyttesimulator även utanför golfsäsongen. Den här aktiviteten brukar gillas även av tonåringar.

Sommartid kan man förutom golf även spela minigolf på olika platser runtom på Åland. Äventyrsgolfen i Mariehamn är en fin minigolfpark där du kan utmana dina vänner eller familjen på två 9-hålsbanor. Äventyrsgolfen är speciellt häftig på kvällarna när dess belysning kommer till sin rätta. Minigolf kan man spela därutöver åtminstone i Käringsund i Eckerö, vid restaurang Soltuna på Getabergen, Gröna Uddens camping i Mariehamn och i Degerby på Föglö.

Nattliv

Compagniet

I Mariehamn finns Ålands nattliv samlat. Det är en kompakt stad och det är alltid nära till nöjeslivet. Restaurangerna är öppna året runt och sommartid öppnar många av dem mysiga uteserveringar. Det finns flera ställen att välja på och restaurangerna ligger så nära varandra att du lätt kan testa flera under samma kväll.

Restaurangerna på Hotell Arkipelag hör till stadens absoluta samlingsplatser när det gäller nattlivet. Här finns förutom en matrestaurang en festvåning och en nattklubb. På hotellets restaurang Compagniet kan man äta middag, ta en drink och spela olika sällskapsspel som boule, biljard och shuffleboard. Festvåningen och baren på Hotell Arkipelags andra våning renoverades och öppnades på nytt inför sommaren 2021.  

Ska man ut med vännerna eller på en drink kan man besöka t.ex. nattklubben KinoIndigos övre våning eller puben på hotell Park Alandia. Om man gillar en rockigare stil passar Pub Ettan och Dinos.

Under sommarmånaderna finns det trivsamma restauranger runt om på hela Åland. Välj en som passar dig här.  

Om du är intresserad av drycker och speciellt lokalt producerade sådana, kan du boka en dryckesprovning hos t.ex. Vinsmedjan i Saltvik, Åland Distillery i Kastelholm  eller Pub Stallhagen vid Stallhagen-bryggeriet i Finström.

Läs mer