Carlsro Badhotell

5 tips för semester med guldkant

Åland är det perfekta resmålet för dig som värdesätter vackra vyer, eget utrymme och skräddarsydda upplevelser av hög kvalitet. Här kan du bli bortskämd med rena skärgårdssmaker och högklassigt hantverk. Välj ett boende vid havet eller njut av en stilren inredning på ett unikt lanthotell. Känn hur lyxigt det är att få uppleva det lilla extra!

Läs våra 5 bästa tips för en semester med extra lyxkänsla.  

1. Bada strandbastu och jacuzzi med havsutsikt

Carlsro Badhotell

Finns det något lyxigare än att bada i en jacuzzi eller strandbastu och samtidigt beundra en vacker havsutsikt och solnedgång? Skäm bort både kropp och själ med en upplevelse du sällan får uppleva någon annanstans. 

På badhusen på Carlsro Badhotell och hotell Havsvidden kan du njuta av välgörande bastuvärme, koppla av i bubbelpool och svalka dig med ett dopp i havet. Käringsund Resort & Conferences nya strandsviter har egen bubbelpool ute på terrassen och ligger bara några meter från strandlinjen. Här kan du också bada strandbastu med vildmarksbad. 

I Mariehamn på Gröna Uddens camping finns två strandbastun som du kan hyra för ett helt sällskap eller bara för er två. 

Kommer du till Åland med egen båt? Passa på att bada bastu i  de fina gästhamnarna runt hela Åland.

2. Upplev den unika skärgården

På ön Sviskär utanför Saltvik på norra Åland kan man bo på en helt egen ö och njuta av natur och välbefinnande på ett privat sätt. Man bor i den så kallade eremitkojan: en stockstuga som liknar de hus som förr i tiden byggdes på fiskelägen i ytterskärgården. 

Det finns ingen el, strandbastun eldas med ved och badvattnet tas från naturen. Här är det enkla det lyxiga och du kan helt koppla bort världen utanför – lyssna till naturens ljud, vandra längs stränderna och njut av exklusiv ensamhet.

3. Njut av god mat i gott sällskap

Smakbyn

Åland har massor av sköna uteserveringar där du kan avnjuta en skärgårdsmiddag och en god drink medan solen går ner i horisonten. 

I Mariehamn kan du testa t.ex. skaldjursplatån på Brasserie Ångbåtsbryggan strax intill stadens östra gästhamn. På uteserveringarna på Nautical och ÅSS Paviljongen i stadens västra hamn kan man äta middag i kvällssol. Eller hur låter en middag ute på havet? Åk på en middagskryssning med den charmiga restaurangbåten Sunnan II från Sjökvarteret. 

På landsbygden serveras rejäl och god lokal mat av bl.a. restaurang Smakbyn ett stenkast från Kastelholms medeltida slott och Pub Stallhagen vid bryggeri Stallhagen. På Björnhofvda Gård i Eckerö får du njuta av välkomponerade menyer i en underbart lantlig och stilig miljö. Kafé Kalesch vid Post- och tullhuset imponerar med sin vegetariska lunchbuffé.Vill du prova på island hopping? Gör då en utflykt till Vårdö och restaurangen Kallas Skärgård som är omgiven av en vacker trädgård. En bit av vägen färdas med en liten vajerfärja (behöver inte bokas i förväg) och vägen dit går över flera öar och broar.  

4. Prova drycker utöver det vanliga

Open Water Brewery

För den dryckesintresserade erbjuder Åland spännande smaker. Åland Distillery invid Smakbyn tillverkar bl.a. egen gin och eget vin och ordnar dryckesprovningar på beställning. 

Vinsmedjan vid Kvarnbo pensionat får du lära dig om vin och champagne med sommelier Ella Grüssner-Cromwell Morgan. De lokala bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery ordnar även de intressanta dryckesprovningar. Föredrar du alkoholfritt? Då är den lokala limonadfabriken Amalias Limonads sortiment och Snäckö frukts sortrena äppelmuster något för dig. Äppelmusterna finns att köpa bl.a. på Lolo’s Seaside Café bredvid äppelodlingen. Både limonaden och musterna är tillverkade hantverksmässigt av bästa råvaror utan tillsatser.

5. Ålänningarnas lyx

En kväll på de ännu solvarma och lena granitklipporna är som balsam för själen. Packa en korg med ost, kex och något gott att dricka och njut av solen som sakta går ner i horisonten. Lokalbornas favoriterplatser ligger i västerläge med öppet hav framför dig. Himmel, hav, lugnet omkring och den ljumma sommarvärmen är allt som behövs! 

På hösten kan du stå på stranden och följa med när mäktiga höststormar får havet att brusa och dåna. Upplevelsen är helt annorlunda jämfört med på sommaren, men man blir minst lika imponerad.

Att vara i naturen är nog det lyxigaste som finns, oavsett med vem, hur eller när du reser till Åland.

Läs mer