Semester för dig är

Guldkant på tillvaron!

Carlsro Badhotell

Du värdesätter vackra vyer, lugn, eget utrymme och skräddarsydda upplevelser med det lilla extra. När du är på semesterresa vill du unna dig unika upplevelser av hög kvalitet. 

God mat och dryck är viktiga för dig både när det är vardag och fest, så också på din drömsemester. På Åland kan du bli bortskämd med rena skärgårdssmaker, högklassigt mathantverk och spännande, lokalt producerade drycker.

Destinationens bästa boende lockar dig. Du bor helst vid havet, njuter av stilren inredning och en vacker omgivning. Helst väljer du ett litet boutique-hotell eller en strandvilla. Du uppskattar utrymme och investerar gärna i sköna och avkopplande upplevelser som bastu och spa. 

Känner du igen dig i beskrivningen? Då kommer du att förälska dig i Ålands många smultronställen. 

Läs våra 5 tips för den perfekta semestern med guldkant!

1. Hav, frihet, utrymme – upplev ålänningarnas lyx

1. Hav, frihet, utrymme – upplev ålänningarnas lyx

Vad är det som gör Åland så speciell? Det är svårt att sammanfatta med några få ord och därför är det bäst att uppleva skärgården på plats. Många som har besökt Åland har blivit förälskade i lugnet, utrymmet, genuiniteten, traditioner, maten, den tydliga växlingen och kontrasten mellan olika årstider och den okomplicerade livsstilen i skärgården. Det är lätt att få en känsla av att vara längre borta hemifrån än vad man i verkligheten är.

Under de populäraste semesterveckorna bjuder speciellt Mariehamn och Eckerö en livlig stämning med semesterfirare och båtgäster från både öst och väst. I Mariehamn finns många trivsamma uteserveringar där du kan äta god middag och ta en drink bland folkvimlet. På uteserveringarna på den klassiskt stiliga restaurang Nauticals och segelsällskapet ÅSS Paviljongen får du en fin vy över stadens västra hamn, Pommer och kvällssol. En populär uteservering vid vattnet och med västerläge i Eckerö är Gastropub Bodegan i Käringsunds gästhamn.

Ett trevligt restaurangbesök känns alltid lyxigt, men den åländska lyxen består av mer än så. Här betyder lyx att du får njuta av lugn och ro och att du lämnar resten av världen på andra sidan havet. En av de bästa åländska upplevelserna för många är just att få vistas på eller vid havet.

En kväll på de ännu solvarma och lena granitklipporna är som balsam för själen. Packa en korg med ostar från Ålandsmejeriet, snacks från Finlands äldsta chipsfabrik och din favoritdryck från bryggeri Stallhagen eller Amalias limonad, och se solen gå sakta ner i horisonten. I den här föreställningen är det det öppna havet och den pastellfärgade himlen som spelar huvudrollerna. Det här kan vara det lyxigaste oavsett med vem, hur eller när du besöker Åland – och allt som behövs är himmel, hav och lugnet omkring.

Semester med guldkant består också av ett lyxigt boende. Och “lyxigt” behöver inte alltid betyda stort och flott utan kan överraska med sin enkelhet.

Ett exempel är ön Sviskär. Där får du hela ön för dig själv och får njuta av din vistelse och välbefinnande på ett privat sätt. På Sviskär bor du i den så kallade eremitkojan, en stockstuga som liknar de hus som förr i tiden byggdes på fiskelägena i ytterskärgården. Här finns ingen el, strandbastun eldas med ved och badvattnet tas från naturen. Du får tid till att lyssnar till naturens ljud, vandra längs de klippiga stränderna och njuta av exklusiv ensamhet. Här kan du koppla bort världen utanför. Om något är lyxigt idag så är det här det!

En liknande plats hittar du på allra nordligaste Åland: på Havsdrömmen får du bo avskilt i en skandinaviskt stilren stuga på karga strandklippor med utsikt långt ut över havet.

2. Bada strandbastu med havsutsikt

2. Bada strandbastu med havsutsikt

Finns det något lyxigare än att bada i en jacuzzi eller strandbastu och samtidigt beundra en vacker havsutsikt och solnedgång? Skäm bort både kropp och själ med en upplevelse du sällan får uppleva någon annanstans. 

På badhuset på Hotell Carlsro och hotell Havsvidden kan du njuta av välgörande bastuvärme, koppla av i bubbelpool och svalka dig med ett dopp i havet. Havsviddens strandbastu är avsedd för hotellets gäster medan du kan hyra Carlsro Badhotells strandbastu även om du inte övernattar på hotellet.

Käringsund Resort & Conference kan du boka en strandsvit med egen bubbelpool bara några meter från strandlinjen, eller boka en strandbastu med vildmarksbad. I Mariehamn finns två strandbastun på Gröna Uddens camping som du kan hyra för ett helt sällskap eller bara för er två.

Kökar är en av de mest imponerade av de åländska öarna vad gäller natur och magnifika vyer; här kan du sätta guldkant på din semester. I Karlby gästhamn, alldeles vid kajen, hittar du hotell Brudhäll. Deras strandbastu är byggd i två våningar och bjuder på en utsikt mot den smala farleden som leder in till hamnen. 

De flesta åländska gästhamnar erbjuder sina gäster en strandbastu som du kan hyra för en timme i taget för eget bruk. Kommer du med egen båt lönar det sig att ta kursen mot Rödhamn, som tilldelades utmärkelsen Årets gästhamn i Finland 2023. Deras strandbastu bjuder på ett lent bad och är enligt många båtgästande ålänningar den bästa bastun i hela skärgården – om man inte räknar med den egna stugbastun förstås.

3. Fika på caféer och besök genuina gårdsbutiker

3. Fika på caféer och besök genuina gårdsbutiker

Vad skulle passa bättre än en fikapaus med goda bakverk av lokala råvaror under upptäcktsresandet runt Ålands öar? 

Mysiga caféer som serverar både lunch och hemlagade bakverk i Mariehamn är bl.a. Café Viktor, Bagarstugan och Svarta Katten. De finns alla i vackra trähus med gammaldags charm, sekelskiftestapeter och vacker porslin. På Café Viktor finns dessutom en butik där du hittar lokal design och en noga utvald sortiment av kläder, smycken, accessoarer och bruksföremål.  

I Finström kan du passa på att stanna på Solkulla gård. De har nyligen utökat sitt sortiment och utöver bröd, bullar och andra bakverk lagar de numera även stenugnsbakad pizza. Stickstugan är en given plats för fikapaus när du cyklat ut till Järsö söder om staden. 

Är du på väg norrut kommer du att passera Brobacka gästhem, ett miljöcertifierat café i Jomala. Den lilla mjölkgården Mattas gårdsmejeri ligger vid vägen till Bomarsund. De tillverkar ostar, yoghurt och glass av mjölken från gårdens egna kor. 

Mitt på Ålands huvudö, i Godby, hittar du bageriet Johannas hembakta med café, och bara ett stenkast bort ligger Stallhagens bryggeri med restaurang och butik med bryggeriets egna ölsorter och andra lokala delikatesser. I Lemland ska du besöka limonadfabriken Amalias, där du också kan testa ljuvliga handgjorda chokladpraliner med åländsk grädde och smör på Mercedes Chocolaterie.

Ett perfekt tillfälle att åka runt på caféer och gårdsbutiker är den sista helgen i maj (27.–28.5.2023) då du kan handla vårens primörer, fina råvaror, lokala delikatesser och finaste hantverk på öppna gårdar runt landsbygden. Evenemanget heter Åland grönskar och liknar den populära Skördefesten som ordnas varje höst, i år 22.–24.9. I höstens Skördefest står äpplen, must, havtorn och säsongens färska rotsaker i fokus.

4. Åk på äppelsafari

4. Åk på äppelsafari

Visste du att majoriteten av Finlands äpplen, hela 70%, odlas på Åland? Här finns flera äppelodlingar varav de största omfattar långt över 100 000 träd. Alla äpplen säljs inte som sådana utan många av gårdarna förädlar sina äpplen till exempelvis must. I en del av musterna blandas olika äppelsorter men till vissa används enbart en och samma sort, vilket ger musten en alldeles säregen arom. Gemensamt för alla åländska muster är att de saknar helt tillsatt socker, konserverings- och tillsatsämnen.

Under sommarhalvåret kan du boka plats på ett äppelsafari på gården Öfvergårds. Under 1,5 timmar får du njuta av stämningen ute på landet, bekanta dig med gårdens verksamhet och smaka på gårdens sortrena muster och andra äppeldelikatesser som picklade äppelskott och honung. Passa sedan på att köpa gårdens picknickkorg och duka fram den under någon av gårdens äppelträd – det finns ca 6 000 att välja mellan!

Du kan också åka på äppelsafari helt på egen hand. Cykla eller ta bilen mot Geta på norra Åland, till ön Vårdö i östra Åland eller till Finström mitt på Ålands huvudö, där de flesta och största äppelodlingarna ligger. Här fortsätter prydliga rader av äppelträd så långt ögat kan nå. Speciellt under försommarens blomstring, när trädraderna lyser med sina vita och ljusrosa blommor, och under höstens skördetid när träden dinglar av röda äpplen, är vyn över äppelodlingar underbart vacker.

Tips! Perfekta tillfällen att se äppelodlingarna och få smaka på åländska muster är under evenemangen Åland Grönskar och Skördefesten, som firas på den åländska landsbygden 27.–28.5 och 22.–24.9.2023. Boka helgerna i din kalender redan nu!

5. Mariehamns Sjökvarter och middagskryssning med M/S Sunnan II

5. Mariehamns Sjökvarter och middagskryssning med M/S Sunnan II

Hur låter den maritima stämningen från Sjökvarteret kombinerad med en middagskryssning med lokala delikatesser och vackra vyer i den åländska skärgården? Den här upplevelsen kommer att charma dig med lokala smaker, gammaldags atmosfär och god service ombord. 

Mariehamns sjökvarter är som en maritim oas bara ett stenkast från stadens absoluta centrum. Här möts du av genuin åländsk skärgårdskultur med patinerade sjöbodar och vackra allmogebåtar och du får också se en ny galeas, Emelia, ta form. Hon byggs av volontärer och enligt gedigen båtbyggarkunskap och hantverkstradition. 

Vid kajen hittar du även restaurangbåten M/S Sunnan II som sommartid kör lunch- och middagskryssningar i den åländska skärgården. Den före detta ångbåten har plats för 90 gäster och inrymmer två salonger, ett uterum och en bar. Fartygets menu består av lokala råvaror och så långt det är möjligt använder sig kocken av säsongens delikatesser. 

På lunchkryssningar serveras maten som buffé, under dags- och middagskryssningarna är det a la carte som gäller. Det finns gott om tid för att avnjuta en trerätters middag i lugn och ro samtidigt som båten passerar holmar, skär och skyddade havsvikar. Efter maten serverar baren på fartygets övre däck drinkar och snacks och ofta finns livemusik, t.ex. en trubadur med på kryssningen.

Rutten avgörs alltid efter rådande vindar och det är kaptenen som bestämmer vart kryssningen går. Oftast kör Sunnan söderut mot Rödhamn, Kobba Klintar och till Mariehamns västra hamn, eller genom Lemströms kanal mot norr till Kastelholm eller de skyddade havsvikarna Ödkarbyvik och Saltviksfjärden.

Våra bästa tips när du vill satsa på lite lyxigare boende:

  • Hotell Arkipelag
  • Havsvidden
  • Havsdrömmen
  • Björnhovda Gård
  • Sviskär
  • Hotell Brudhäll
  • Strandsviten och Strandvillorna i Käringsund Resort & Conference

Läs mer