Gädd- och abborrfiske

På Åland är våren och hösten den bästa tiden för gäddfiske. Fina abborrar kan du fånga året runt!

De åländska fiskevattnen med sina stränder, öar, uddar, grynnor och vassvikar är som gjorda för gäddan. Är du på jakt efter gammelgäddan är april–maj och tiden mellan tidig höst och senhöstens isläggning den bästa tiden för gäddfiske på Åland. Särskilt under hösten är gäddorna på hugget och bjuder gärna upp till ordentlig kamp. På hösten söker sig också de större gäddorna mot grundare vatten.

Fånga gäddan

Gäddan är ett rovdjur som äter allt den kan fånga. Det skapar möjligheter för många olika fångstmetoder. Vanligast är spinnfiske med spinnare, wobbler, skeddrag och jiggar som beten.Annars är även jerkfiske och flugfiske två omtyckta och effektiva alternativ. Ibland är jerkbetens rörelsemönster helt oemotståndliga för gäddan, andra gånger är en välplacerad fluga vid en vassrugge mer effektiv.

Jiggfiske efter abborre

Allt fler upptäcker fördelarna med jiggfiske, speciellt efter abborre. Det är mer aktivt än att meta och risken är liten att du får bottennapp och kanske förlorar ditt drag.

Utrustningen för jiggfiske är inte dyr. Det som behövs utöver ett kastspö är ett jigghuvud och ett mjukplastbete i valfri färg.

Vill man sedan ha experthjälp kan man anlita en av Ålands sportfiskeguider. 

– Jiggfiske är obekant för många men när de väl får prova brukar de gilla tekniken. Det blir ett aktivt och roligt fiske, säger en fiskeguide.

Olika tyngder

Jigghuvudet, som du behöver, finns i olika tyngder. Ju djupare du skall fiska, desto tyngre huvud skall du välja. På huvudet finns en krok och på den trär du betet av mjukplast. Det finns hur många beten som helst att välja på. En del ser ut som slingriga maskar medan andra är dubbelstjärtade. Dessutom finns de i en uppsjö av olika färger.

En av experterna har ett gratis tips:

– Jag föredrar brunaktiga beten, i vissa fall gul-vita.

Studsar fram

Den teknik, som några av guiderna lär ut, går i korthet ut på följande: Du släpper ner jiggen till bottnen, sedan vevar du in ett stycke innan du åter låter jiggen sjunka till botten. Så håller du på så att jiggen studsar fram över botten och efterliknar de smådjur, som framför allt abborren brukar äta.

– Om man har tur och hamnar i ett abborrstim kan man få napp nästan hela tiden.

Det lönar sig att söka bland annat upp undervattensgrynnor för jiggfiske. Du kan även testa fiskelyckan vid djupa berg eller i sund där vattnet strömmar.

– Jiggfiske är också ett bra komplement till vanligt gäddfiske. Om gäddan är ovanligt trög en dag och nappen uteblir kan man prova på att jigga abborre istället, säger en van fiskeguide.

Läs mer

Vill du läsa mer om sportfiske på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*
Godkännande av integritetspolicy:*