Med kajak till nya smultronställen
Med båt måste du känna till vattnet där du kör, men med kajak är du fri att upptäcka smultronställen bland mindre kobbar och skär utanför farlederna. För mindre erfarna paddlare rekommenderas kortare turer inomskärs och i skyddade vikar, medan mer erfarna paddlare njuter av turer till ytterskärgården.
Med kajak glider du nästintill ljudlöst på vattnet och kommer nära det rika fågellivet. Du kommer nära vattenytan och ser omgivningen i ett nytt perspektiv. När du paddlar behöver du inte bry dig om grund utan kommer till platser som kanske inte går att nå med båt.
När kajaken sakta glider framåt hinner du ta in alla ljud och dofter och se alla detaljer omkring dig. Det är lätt att komma in i en annan sinnesstämning – när du paddlar är du i nuet och i bästa fall kan upplevelsen bli rent av meditativ.
Rätt kunskap och utrustning
Innan du beger dig på längre turer är det viktigt att du har rätt kunskaper och rätt utrustning. En färdplan, karta och koll på väder och vindar är ett måste, och det är alltid bra att berätta för någon vart du tänker åka. Med ett vattentätt förpackat klädbyte liksom mat, dryck och solskydd kommer du att vara redo för en heldag ute på utflykt.
En erfaren medpaddlare eller guide är också bra att ha med. Att paddla tillsammans med andra ger i första hand trygghet men det är också roligt att ha med någon som sällskap och att dela upplevelsen med.
Fikatur eller heldagsutflykt?
Du kan göra kortare turer och strandhugg med fika, eller ta med råvaror och friluftskök och tillreda dagens mat ute i naturen. Allt smakar så mycket bättre på sjön än hemma!
Mat och naturupplevelser hör ihop, men elda aldrig på klipporna eller lämna sopor efter dig. Om du vill göra det riktigt enkelt för dig kan du paddla till en servering vid vatten och stanna till på kaffe eller lunch.
Skyddad skärgård och öppet hav
I den åländska övärlden tycks öarna, vikarna och lederna aldrig ta slut. Här finns både lugna vatten med tätare skärgård för nybörjaren och öppet hav för den vane paddlaren. Du kan snabbt växla mellan inner- och ytterskärgård.
Enligt kajakuthyraren Peter Nilsson vid Nimix är två av de åländska paddlingsvattnen särskilt populära:
– Först har vi norra Åland. Börja i Eckerö och fortsätt sedan norrut runt Geta och vidare söderut mot Bomarsund i Sund. Du kan också fortsätta till Mariehamn eller hela vägen runt och tillbaka till Eckerö igen. Det är en väldigt varierande rutt – från öppet hav, karg natur och höga granitröda klippor i norr till mer skärgård längre söderut.
– Föglö är också ett omtyckt paddlingsområde med tät skärgård och många små öar, fortsätter han. Vattnen kring Föglö passar bra för nybörjaren och för den som vill ha lite mer skyddad paddling.
Norrhavsrutten
Norrhavsrutten är för dig som älskar havet och skärgården, har god kajakvana och vill uppleva en utmanande paddling.
Läs mer på norrhavsrutten.ax för information och inspiration.
Fina rutter i alla väderstreck
För den vane paddlaren som gärna ger sig ut på egna äventyr ger Jan Kankkonen vid Paddelboden flera fina tips:
– Den södra skärgården till exempel – från Järsö kan du paddla ut mot Nyhamn och Stora och Lilla Båtskär. Det är en fin miljö som också är historiskt intressant, berättar han. Södra Föglö är också en rekommendation – här finns det gamla fiskeläget på Sältingskär med sina gråa fiskestugor. Rödhamn och arkipelagen runt omkring är också ett tips, här finns lite mer aktiviteter och service i och med gästhamnen och caféet där.
– Annars är det fint att paddla från Hällö i Geta och västerut mot Sälskärs fyr om man är van paddlare eftersom det är ganska öppet och därmed väderkänsligt. Egentligen är norra Åland överlag fint för paddling, som Simskäla skärgården, ut mot Väderskär och så Låga skärgården nordväst om Väderskär.
Hyr din kajak på Åland
Du behöver inte släpa kajaken med dig på resan, hyr utrustningen på Åland istället. Förutom de ovan nämnda företagen hyr t.ex. Marina Hamnsundet i Saltvik ut kajaker på norra Åland. I närheten av dem finns en ostörd och fridfull skärgård där du kan utforska bl.a. Boxö naturreservat.