Carlsro Badhotell

5 tips för en aktiv semester utomhus

För dig som vill vara aktiv på semestern är Åland en destination du kommer att uppskatta.

Här finns oändligt med vacker natur och alla förutsättningar för varierande friluftsliv. Vandra, cykla, paddla, segla, bada… möjligheterna är nästintill oändliga och det är bara havet och himlen som sätter gränserna!

Läs om våra tips på de bästa aktiviteterna Åland har att erbjuda. Varför inte testa en ny sport i sommar – du kanske hittar en ny favorit?

1. Cykla runt bland Ålands öar

Att cykla ger dig både frihet, kondition och frisk luft. Med cykel kommer du nära den artrika skärgårdsnaturen på bästa sätt. Du passerar intressanta sevärdheter och historiska platser, trevliga restauranger och caféer och när det är dags för en paus finns det bekväma boenden att välja mellan. 

Ruttalternativen är många och riktningen i skärgården valfri. Ta med egen cykel eller hyr en i Mariehamn, eller t.ex. vid gästhamnarna runtom på Åland.

Gör korta cykelutflykter i och från Mariehamn till Järsö, Ramsholmen eller Lemström. En längre rutt tar dig genom Ålands huvudö till sevärdheterna Kastelholm och Bomarsund. 

När du känner att inget kan stoppa dig och du vill se mer av Åland – hoppa då på skärgårdsfärjan i Hummelvik eller Svinö och ge dig ut på öluff-äventyr i den åländska övärlden. Du färdas längs vackra skärgårdsvägar över öar, broar och vägbankar, och där vägen tar slut tar nästa färja vid.

2. Spela discgolf runt hela Åland

Sund

Discgolf är en utomhusaktivitet som passar alla. Sporten är ytterst förmånlig att utöva då det bara behövs några discar och spel på banorna är gratis. Dessutom är en runda inte speciellt tidskrävande så även de med mycket spring i benen och mindre tålamod gillar spelet. Tack vare de korta avstånden finns det gott om tid för att besöka flera banor under en dag. 

När du spelat på Ålands huvudö, t.ex. i Badhusparken i Mariehamn eller på Getabergen, kan du göra en mysig dagsutflykt från fasta Åland. Spela på skärgårdsöarna Föglö, Seglinge, Lappo eller Kökar.

3. Golfa på Ålands toppbanor

Ålands Golfklubb

Åland är en omtyckt golfdestination och här finns flera banor och alla utmaningar en golfare kan önska sig. I en undersökning från 2022 placerade sig Ålands Golfklubb i den absoluta toppen bland Finlands bästa golfanläggningar då dess toppbana Slottsbanan utsågs till en av landets bästa banor. 

Ålands Golfklubb står även värd för en internationell turnering, då Ladies European Tours finska deltävling Åland 100 Ladies Open avgörs på Slottsbanan i september 2022. Har du inte spelat golf förut? På Ålands Golfklubb kan du ta grönt kort, enstaka lektioner eller gå nybörjar- och fortsättningskurser. Eckerö Golf  erbjuder ett stort övningsområde och en trevlig 18-hålsbana som passar golfare på alla nivåer.

4. Paddla kajak, suppa eller ro

Föglö

Att paddla kajak i skärgården är en oförglömlig upplevelse. Med kajak behöver du inte ge dig ut på stora farleder utan är fri att upptäcka smultronställen bland mindre kobbar och skär. På Föglö och Kökar till exempel finns mycket paddling inomskärs.

Mycket erfarna paddlare kan utmana sig på Norrhavsrutten, som har sin start i Käringsund på västra Åland och går norr om Ålands huvudö mot öster. Rutten är utmanande med delvis öppet hav, men samtidigt en av Östersjöns vackraste.

När kajaken sakta glider framåt hinner du ta in hela omgivningen med dess ljud, dofter och alla detaljer omkring dig. När du paddlar kommer du in i en lugn sinnesstämning – i bästa fall kan upplevelsen bli rent av meditativ.

Du kan även hyra en SUP-bräda eller en roddbåt – farkosten spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att få komma ut på vattnet och se den bästa och mest unika sidan av Åland! 

5. Vandra på naturstigar

Strandpromenaden, Mariehamn

Upplev Åland till fots! Vandra i vacker och rik natur där omgivningen snabbt växlar från skog till fornminnen, naturbeten och lövängar eller strandklippor. Det finns gott om utrymme och havet är alltid nära.

Naturstigarna är mellan en och åtta kilometer långa och de går i lätt till medelsvår terräng. Totalt finns det fler än 30 naturstigar att upptäcka! Ingen speciell utrustning behövs, men bekväma skor och en god matsäck är alltid bra att ha med.

Vandringslederna är tre stycken och från 10 till 60 kilometer långa. Den längsta av dem, Sadelinleden, är totalt 60 km och går från västra till norra Åland. Det går bra att dela upp leden i olika etapper.

Visste du att du också kan vandra längs den första pilgrimsleden i världen som går genom skärgårdsmiljö? S:t Olofs sjöled sträcker sig från Åbo i Finland till Trondheim i Norge och går genom den åländska skärgården.

Läs mer