Stormskärs Maja

Upplev Stormskärs Majas Åland

Känner du till Stormskärs Maja?

Vad gör Åland speciellt? Någon skulle säga att det är havet och de röda klipporna, en annan skulle lyfta skärgårdens traditioner och positionen mitt emellan Sverige och fasta Finland. 

Vissa förknippar Ålands särdrag med ålänningar och det sättet som havet och den karga naturen format öbor och deras kultur i århundraden. Frågar du en ålänning är svaret mest troligtvis allt det ovannämnda.

För att du ska kunna uppleva det mest genuina på Åland har vi samlat ihop en lista över platser där du kan komma nära det som gör Åland så speciellt – det du kan se i filmen Stormskärs Maja och som vi kallar skärgårdsanda. Ju fler av platserna du besöker desto bättre uppfattning får du om hur det är att vara en skärgårdsbo, hur det har varit att leva omgiven av havet och hur Åland har formats till den plats det är idag.

På dessa 10 platser kan du uppleva Åland på Stormskärs Majas vis och komma nära ett äkta skärgårdsliv.

1. Sjökvarteret med båtbyggartraditioner 

Visste du att klinkbåtstraditionen finns med på Unescos förteckningar över det immateriella kulturarvet? Träbåtar byggda med traditionell klinkteknik kan du se i Sjökvarteret vid Mariehamns östra strand. Trots att platsen inte är särskilt gammal, kommer man här enkelt nära den genuina charmen och de traditioner som präglar skärgården. Här verkar hantverkare som smed, båtbyggare och repslagare. I maj ordnas den traditionsenliga tjärmarknaden där ägare till traditionella allmogebåtar kan köpa tjära som behövs för att rusta båtarna inför en ny båtsäsong. Strosa bland båthus, handla lokalt hantverk och titta in i hallen där galeasen Emelia byggs enligt gammal tradition och gedigen båtbyggarkonst.  I filmen är det just Emelia som gestaltar Majas och Jannes galeas.

2. I Stormskärs Majas fotspår på Kulturhistoriska museum 

 © Solar Films / Antti Rastivo

Den nya utställningen på Ålands kulturhistoriska museum tar dig bakom kulisserna på filminspelningen av filmsuccén Stormskärs Maja. Filmen, som fick sin biopremiär i Finland i januari 2024, blev genast en favorit med rekordsiffror. I Sverige får filmen sin biopremiär i vår. På utställningen får du fördjupa dig i filmens värld genom kostymer, rekvisita och filmklipp från inspelningen på Åland. Här kan du hämta inspiration till en resa runt Åland i Majas fotspår, antingen till de riktiga filminspelningsplatserna, eller till författaren Anni Blomqvists hemtrakter på ön Vårdö, där den ursprungliga romanseriens handlingar tar plats.

3. Postrodden över Ålands hav 15.6.2024

 © Solar Films / Antti Rastivo

Allmogebåtar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal tävlar varje år i vilka som tar sig snabbast över Ålands hav. Starten sker vartannat år i Eckerö på Åland med målgång i Grisslehamn i Sverige och vartannat år är riktningen den motsatta. Tävlingen grundar sig på postgången mellan Sverige och Finland där bönder från Åland och Roslagen var tvungna att ställa upp till statens förfogande och leverera posten över havet, i alla årstider, i alla väder. Den moderna postrodden har ordnats redan i 50 år och då hedras den gamla traditionen med så tidsenliga båtar, klädsel och rekvisita som möjligt. På Åland kan du se båtarna lämna eller komma i land vid Postbryggan nära Post- och tullhuset i Eckerö Storby. I år är starten i Grisslehamn och målgången i Eckerö. Visste du att Majas båt från filmen är en av båtarna som deltar?

4. Midsommarstången i den närmaste byn

 © Solar Films / Hanna Virolainen

Om du befinner dig på Åland under midsommaren får du inte missa midsommarstången som reses så gott som i varje by. Stångtraditionen har engagerat många öbor redan under flera generationer och är därför viktig för många ålänningar. Nästan varje by har sin egen stång med eget utseende som reses av byborna på midsommarafton. Före det har man tillverkat dekorationer som färgglada papperstofsar och kronor, ofta under flera månader. De sista dekorationerna görs på midsommarafton då stången kläs med färska lövgirlanger, kransar och blommor. Alla stångens delar symboliserar något som var viktigt för skärgårdsborna; bl.a. en god skörd och lyckade seglatser. Och förstås är den en hyllning till sommaren. När stången är rest sjunger man Ålänningens sång och i vissa byar dansar man kring stången. Stångtraditionen ökar sammanhållningen i byarna och är ett utmärkt exempel på skärgårdens talkoanda. I filmen Stormskärs Maja spelades midsommarfirandet in på museigården Jan Karlsgården i Kastelholm.

5. Cykla genom Majas hemtrakter på Vårdö

Här, i författaren Anni Blomqvists hemtrakter, utspelar sig händelserna av romanserien om Stormskärs Maja. Cykla längs den röda Sandösundsvägen med havet på båda sidorna och vågornas brus och vindens sus som bakgrundsljud. Om du vill, kan du ta den lilla vajerfärjan över till ön Simskäla där du kan besöka författarens barndomshem. Hade du levt på Majas tid hade en sådan lyx som färja så klart inte funnits – då hade du fått ta ett fast grepp om årorna och ro eller segla över fjärden med egen båt.

6. Genuina marknader med skärgårdens smaker

Att åka till marknader i Finland och Sverige för att sälja fisk var ett viktigt sätt för åländska fiskebönder att skaffa sig pengar förr i tiden. Och så klart fick man tillfälle att handla och se spännande saker, som Maja och Janne gjorde i filmen under sin resa till Åbo. Marknader har en lång tradition och kanske ligger de just därför så nära många ålänningars hjärta. Numera kan du uppleva marknadskänsla på Åland vid tre tidpunkter om året; under Åland grönskar på våren, Skördefesten på hösten och Åland glimrar på adventstid. Då kan du köpa hållbart hantverk och lokal mat direkt från åländska gårdar. Typiska åländska smaker är så klart äppel, havtorn och fisk i olika former. Missa inte det lite sötaktiga svartbrödet med äkta smör och en skiva ost, en härlig smakkombination och äkta skärgårdsmat. 

7. Norrhavets stränder

Kanske det mest rogivande du kan uppleva i den åländska skärgården är en lugn stund på en valfri röd granitklippa där du kan speja ut över horisonten och känna den friska havsluften. Att vistas vid havet är lika härligt oberoende årstid. Vissa dagar ligger havet blankt, andra dagar är det silvergrått skummande och slipar de röda klipporna slätare för varje våg som sköljer in mot land. Mäktigast är det när stormvindar viner, eller när nordanvinden lägger sig till natten och havet blir som en spegel. Ett bra ställe där du kan andas ut och låta blicken vila långt borta i horisonten är vid Norrhavets stränder i Geta. Här finner du exakt likadana platser som Majas och Jannes gemensamma hem i filmen, eftersom scenerna från “Stormskäret” filmades just här.  

8. Åländska kyrkor

De åländska kyrkorna hör till de äldsta i hela Finland. Kyrkan i filmen Stormskärs Maja ligger i Eckerö på allra västligaste Åland. Den lilla stenkyrkan byggdes på 1200-talet och har en stor altartavla och skepp som hänger ifrån taket, som är vanliga element i åländska kyrkor. På gravgården kan du se en minnessten för ortsbor som dött när de seglade och rodde med posten över havet till Sverige. En annan mäktig kyrkplats är Hamnö på Kökar, där det på 1400-talet fanns ett av Finlands få kloster. Totalt finns 16 kyrkor på Åland. De bär alla sin speciella historia och har ett unikt utseende.   

9. Hembygdsgårdar och museisamlingar

Stormskärs Maja
Skarpnåtö hembygdsgård i filmen Stormskärs Maja

 © Solar Films / Antti Rastivo

Åland är fullt av intressant historia och välbevarade föremål från flera hundra år tillbaka. Här kan du bekanta dig med samlingar på mindre museer och hembygdsgårdar som berättar om en gången tid. En sådan plats är Skarpnåtö hembygdsgård som är med i filmen Stormskärs Maja. Gården är en av de bäst bevarade skärgårdshemmanen på Åland och byggdes på 1700-talet. I filmen gestaltar hembygdsgården Majas barndomshem men är idag ett museum. Hermas museigård på ön Enklinge är en annan plats där man får se hur man levde på öarna förr i tiden. Även Hermas är med i en film: Iris från 2011.  

10. Sagolika Nåtö naturstig

Två unga damer på vandringsstig

Hasselbuskar, gamla ekar, lindar, askar och andra lövträd varvar med blomsterängar med flora som är bland de rikaste i hela landet. Här trivs sällsynta växter och fågelarter som trivs i hassellundar och som häckar i ihåliga träd. Den här naturtypen var ett vanligt inslag på Åland ännu på 1800-talet då lövängarna sköttes om av betande boskap och man tog vara på lövträdens kvistar för boskap inför vinter. I Finland finns numera mindre än 200 hektar lövängar, varav de flesta finns på Åland. Den vackraste tiden att njuta av den numera så sällsynta naturtypen är på våren och på försommaren då ängarna fylls av blommor och en otrolig grönska. Då är det precis lika sagolikt vackert som i filmen Stormskärs Maja!  

Ålands konstmuseum och Ålands kulturhistoriska museum – Entrébiljett till två museer under samma tak

Välkommen till Ålands konstmuseum och Ålands kulturhistoriska museum. Här gäller "två biljetter i en": Entrébiljetten gäller till både Ålands konstmuseum…

Jan Karlsgårdens friluftsmuseum

Jan Karlsgården är ett landskapsägt friluftsmuseum som innehåller exempel på åländsk allmogebebyggelse, huvudsakligen från 1700- och 1800-talen. Museet grundades på…

Kökar kyrka – S:ta Anna och Klosterkällaren/Franciskuskapellet

Kökars kyrka uppfördes 1784 på ruinerna till en medeltida klosterkyrka, som förefaller att ha varit utformad som en vanlig åländsk…

Lappo 5 km – skärgårdsnatur och midsommarstång

Den varierande vandringsstigen på Lappo visar upp skärgårdsnaturens vackra mångfald. Närheten till havet är påtaglig och här möts man av…

Lumparlands kyrka – S:t Andreas

Lumparlands vitmålade kapellkyrka ett fint utflyktsmål med sin utsikt över Kapellviken. Här kan du beundra den vackert målade läktaren från…

Museigården Hermas

Det gamla skärgårdshemmanet Hermas, med anor från 1500-talet, är beläget i centrum av Enklingeby. Den första kända bonden på hemmanet…

Nåtö 2−3,3 km − kulturlandskap med vårens blomsterprakt

Nåtö är ett lövängsområde och en av våra artrikaste naturtyper. Lövängsområden var fram till 1800-talet en självklar del av det…

Postrotemuseum

På postrotemuseet finns en utställning som berättar om postböndernas mödosamma liv under de nästan 500 år då de förde posten…

Sjökvarteret i Mariehamn

Sjökvarteret är beläget strax norr om Mariehamns Österhamn och erbjuder en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk…

Skarpnåtö hembygdsgård

Upplev tidigt 1700-tal i bevarad miljö! På Skarpnåtö hembygdsgård får du uppleva tidigt 1700-tal i naturskön omgivning. Gamla ting från…

Havsvidden gästhamn

Röda klippor som slipats släta av Norrhavet möter dig vid Havsvidden i Geta på norra Åland. Den karga naturen är…

Skrivarhemmet Strömmen – Anni Blomqvists museum

Tack vare sin romangestalt Stormskärs Maja blev Anni Blomqvist en folkkär författare. Hennes böcker om livet i den åländska skärgården…

Eckerö kyrka – S:t Lars

Kyrkan i Eckerö är ljus med stora fönster. Mynt från 1200-talets början talar för ett tidigare kapell. Den är tillägnad…

we here

Läs mer