Sov gott på miljöcertifierat boende
Vill du sova extra gott på din semester? Många åländska logianläggningar har anpassat sina rutiner för att minska sin miljöpåverkan, och har gjort det sedan länge. Om du vill vara säker på att ditt boende uppfyller vissa miljökrav och att dess miljöarbete kontrolleras kan du välja ett boende med ett miljöcertifikat.
I skärgården lever vi omgiven av hav i alla väderstreck. Då är det inte så konstigt att vi vill ta väl hand om den känsliga skärgårdsmiljön.
På Åland kan du välja bland tre Green Key-certifierade och två Svanenmärkta boenden. Gemensamt för dem alla är att de strävar efter att minska sin energi- och vattenförbrukning, använder mycket lokala råvaror och så miljövänliga städmetoder som möjligt.
Här kan du läsa om vilka fler sätt de jobbar med för att du ska sova lugnt – och för att skärgården ska må lite bättre.
Miljöcertifierade boenden 2024
Hotell Arkipelag
Park Alandia Hotell
Silverskär Islands
Hotell Pommern
Hotell Savoy
Boenden med Green Key
Hotell Arkipelag
Hotell Arkipelag är ett av sjöfartsstaden Mariehamns mest klassiska hotell med hög boendestandard och en klassiskt tidlös stil. Alla rum har balkong och du kan välja ett rum med havsutsikt och soluppgång, eller stadsvimmel och kvällssol. Hotellets trivsamma restaurang och nattklubb är en populär träffpunkt för både lokala och hotellgäster året om.
Arkipelag har arbetat med miljöfrågor sedan länge och blev Green Key-certifierat 2015. Som på många andra hotell har man installerat vattensnål utrustning i kranarna, städar med miljövänliga tvättmedel och övervakar sin energiförbrukning.
Som en konkret åtgärd har man i samband med den senaste renoveringen bytt alla fönsterpartier i hotellets restaurang ut mot energieffektiva fönster.
“En kostsam investering som vi är väldigt nöjda med. Vintertid håller de värmen inne och på sommaren reflekterar de bort solljus och håller på så sätt temperaturen behaglig utan att lokalen behöver kylas ner maskinellt”, berättar hotellets vd Ann-Louise Djupsund.
I hotellets kök står lokala matvaror i centrum och ett viktigt mål är att undvika matsvinn. Hotellet använder appen “Resq” som går ut på att de matportioner som annars skulle behöva slängas, exempelvis överblivna portioner från lunchserveringen, säljs till ett billigare pris. Att servera lunch som buffé och använda mindre tallrikar hjälper också till att minska matsvinnet.
Arkipelag är känt för sin Ålandsfrukost. Här kan du starta din dag med åländska smaker som färskpressad äppeljuice, havtornsyoghurt, ost från ÅCA och chark från Dahlmans. Man odlar själv örterna som används i matlagningen och i drinkar.
På sommaren och långt in på hösten är hotellet dessutom självförsörjande på blommor, som odlas vid det egna poolområdet utomhus. På så sätt skapar man en oas för insekter men undviker också att köpa importerade blommor.
Att återbruka är ett annat viktigt princip för hotell Arkipelag. Exempelvis återanvändes i den senaste renoveringen av restaurangen gamla bordsben, som fortsättningsvis är i gott skick efter sina 40 år i bruk. I hotellets middagsrestaurang och ginbar Compagniet serveras drinkar ur samma kristallglas som på 1970-talet. Hade du dessutom gissat att den stora mattan som pryder restaurangens trivsamma terrass är tillverkad av gamla petflaskor?
Park Alandia Hotell
Det familjeägda Park Alandia Hotell är Green Key-certifierat sedan hösten 2018. Hotellet ligger längs den ståtliga lindallén Esplanaden i Mariehamns centrum och erbjuder ett bekvämt boende på gångavstånd från stadens museer, kaféer och restauranger. På Park Alandia Hotell sätter man stort fokus på miljöarbete och trivsam omgivning.
I varje rum finns tips och information om hur du som gäst kan bidra under din vistelse, t.ex. när det gäller byte av lakan och handdukar. På alla hotellrum finns en box för nyckelkort som bryter strömmen efter 2 minuter efter att du lämnat rummet. Därutöver är belysningen i många utrymmen sensorstyrd. Du uppmanas att stänga av vattnet medan du schamponerar håret och borstar tänderna, vilket är ett effektivt sätt att spara vatten.
På frukosten dukas smör, ostar, mjölk och yoghurt fram från lokalt mejeri. Skinka och korv, ägg, äppeljuice och äpplen är även de lokalt producerade. På lunch-, bistro- och a la carte-menyerna står främst åländsk fisk, inhemsk kött och lokala grönsaker i fokus så långt det går. Tänket om att jobba hållbart och välja råvaror och material som är bättre för miljön finns närvarande för alla hotellets inköpsansvariga.
Mycket lokalproducerat används i hotellets gemytliga restaurang Park Restaurang & Bar, som dessutom är Kranmärkt. Om du föredrar annan måltidsdryck än det goda åländska kranvattnet kan du välja bland en rad lokala drycker. Hotellets populära pub har bl.a. flera ölsorter från åländska bryggeri Stallhagen.
När du vill upptäcka Mariehamn med omnejd är du välkommen att låna en av hotellets cyklar och åka på utflykt för egen maskin – ett enkelt och trevligt sätt att ta dig fram i Mariehamn då du också sparar på miljön.
Silverskär Islands
På anläggningen Silverskär i Ålands norra skärgård vajar Green Key-flaggan i topp. På ön ordnas möten, konferenser och fester, och man ser naturen som ett trumfkort som måste tas om hand. Silverskär är Green Key-certifierad sedan 2014.
Efter att ha jobbat på samma sätt i 30 år sitter miljötänket i ryggraden på Silverskärs personal. De gör allt för att vara en grön ö i ett blått hav och värnar om miljön både i stort och smått.
Silverskärs matpolicy bygger på lokalproducerad, ekologisk mat. Köksmästaren Gustav gör bl.a. sin egen soja och fisksås och odlar en del egna grönsaker på friland och i växthus. Köttet som serveras är antingen viltkött eller från gårdar med garanterat god djurhållning. Fisken som serveras har fastnat i egna nät eller köps från lokala fiskare.
Allt detta gör att man kan lokalanpassa vissa maträtter. Exempelvis blir risotto “speltotto” på Silverskär eftersom den görs på lokalt odlat ekologiskt spelt istället för ris.
En av de största energibovarna i en logianläggning är uppvärmning. På Silverskär värms de största byggnaderna med bergvärme och därutöver täcker solpaneler en del av anläggningens elbehov.
Eftersom verksamheten bedrivs på en ö behöver allt transporteras dit med båtar – båda vägar. För att minska transportbehov uppmuntras du att t.ex. dricka kranvatten istället för buteljerat.
Allt avfall sorteras noga och under högsäsong används kompostering enligt bokashimetoden för att minska mängden sopor, och på så sätt också transporter. De städprodukter som används är miljöcertifierade men överlag undviks rengöringsmedel så långt det bara är möjligt.
Öns senaste projekt “Bodlängan” stod klar för gäster på sensommaren 2022. Det avlånga huset rymmer flera personligt inredda rum och byggdes helt i trä med CLT-teknik. Detta gör byggnaden både hälsosam och ekologisk.
Trots att huset är nytt ser det ut som om det stått på sin plats i hundra år, tack vare ett skickligt hantverk och fantasifull design. I inredningen har man använt trä från egen skog på ett spännande sätt, vilket höjer hela boendeupplevelsen ytterligare.
Hotell med Svanenmärkningen
Hotell Pommern
Ålandhotels Hotell Pommern med restaurang Kvarter 5 fick det officiella nordiska miljömärket Svanen våren 2019. Hotellet ligger i centrum av Mariehamn, endast ett stenkast från gågatan Torggatan med butiker och restauranger.
Pommern erbjuder ett stiligt och bekvämt boende för alla behov, från enkelrum till familjerum. Kommer du med elbil finns det laddningsstation på hotellets parkering, och väljer du att se Mariehamn med omnejd på cykel kan du låna cyklar och cykelhjälmar i hotellets reception.
Miljövänliga rutiner ingår i alla delar av hotellets verksamhet. Principen är att minska förbrukningen och ersätta produkter som belastar miljön med mer miljövänliga alternativ, såsom städkemikalier, livsmedel och förbrukningsvaror.
I restaurangen Kvarter 5, som är en populär mötesplats både vid lunch och middag, används åländska produkter så långt det går och man prioriterar speciellt produkter enligt säsong. I och med Svanenmärkningen används även många produkter som är miljömärkta med Svanen.
Svanenmärkningen utdelas för en viss tid och dess kriterier höjs kontinuerligt. Som kund får du information om hotellets miljöarbete på plats av personalen som har utbildats i hotellets miljömål.
Hotell Savoy
Ålandhotels Hotell Savoy ligger mitt i Mariehamn, endast några hundra meter från stadens östra strandpromenad och stadens restauranger. Vissa perioder under året är hotellet obemannat och t.ex. incheckning och frukost sker då på det närliggande hotell Pommern. På Savoy finns egen bastu och poolavdelning med lounge, Gillestugan. Hotellet fick det nordiska Svanenmärket 2011.
Under sommarens högsäsong serveras frukost på hotell Savoy och du får en stadig start på dagen med många åländska produkter. Man strävar speciellt efter att använda produkter enligt säsong. I och med Svanenmärkningen används även många produkter som är miljömärkta med Svanen.
På hotellet finns lånecyklar och cykelhjälm så du kan utforska Mariehamn med omnejd på cykel – ett behändigt och miljövänligt sätt att ta sig fram och se ett större område på kortare tid.
Svanenmärket ställer strikta kriterier och värden för bland annat vatten- och elförbrukning och dessutom uppmuntras användning av förnyelsebara energialternativ. Hotell Savoy följer samma miljöpolicy som Ålandhotels-kedjans andra Svanenmärkta hotell, dvs. Hotell Pommern.