48h - Ta en paus

Fyll 48h med avkoppling och tid tillsammans  

På Åland är det lätt att släppa vardagen ett tag. Under en weekend får du koppla av med härligt friluftsliv i unik skärgårdsnatur, umgås på mysiga restauranger och få tid att skapa gemensamma minnen. Ibland är det bästa att bara få vara, utan program och måsten. Är du en riktig livsnjutare kommer Åland att passa dig perfekt.

Läs våra tips som ger dig den bästa avkopplingen på Åland under 48 timmar! 

1.  Småstadslivet i Mariehamn

Den maritima staden överraskar med sin mångsidighet och är du van vid pulsen i en större stad kommer du snart lägga märke till det behagliga tempot. På dagen är det mysigt att strosa på stan och göra spontanbesök till museer och utställningar, t.ex. Ålands konstmuseum. I Sjökvarteret kommer du nära det maritima, vackra träbåtar och hittar lokalt hantverk på butiken SALT och guldsmedsaffären Guldviva.

Titta också in i personliga butiker längs med Torggatan och fika länge på mysiga caféer. Café Viktor har, förutom lunch och hembakat fika, en butik som säljer lokal design och hantverk samt en utställningslokal en trappa upp. Bagarstugan och Svarta katten är några av stans mysiga träffpunkter med gammaldags charm och läckra bakverk. 

På kvällen är det skönt att umgås vid en god drink och spela boule eller shuffleboard på restaurang Compagniet. En annan samlingsplats som uppskattas både av ålänningar och besökare är restaurang Indigo

Ser du fram emot en kulturupplevelse? Då lönar det sig att kolla kulturhus Alandicas program eller filmutbudet på Bio Savoy. De båda ligger inom gångavstånd från restauranger och stadens hotell.

2. Unna dig gott på restaurang

Åland är kulinaristens paradis och hit kan du göra en smakresa när som helst under året. De åländska restaurangerna håller hög klass och lokala råvaror är en självklarhet på menyerna. Här är det lätt att vara axgan – alltså att välja åländskt på tallriken. 

Skäm bort dig och dina vänner på en mysig restaurang. Populära ställen med god mat i Mariehamns centrum är bl.a. Kvarter 5, Park Alandia, Kallas stadskrog och tapasrestaurangen Boquerian. De anrika Nautical och ÅSS vid västra hamnen bjuder även på havsutsikt i en klassisk miljö alldeles intill museifartyget Pommern.

Om du styr utanför staden ska du besöka Pub Stallhagen vid Stallhagens bryggeri i Finström. Deras dagens meny styrs av lokala odlares, fiskares och matproducenters utbud, och består oftast av en vegetarisk, en fiskrätt och en kötträtt. Att begränsa menyn till tre rätter är ett medvetet val vars syfte är att minimera matsvinnet. Och deras koncept gillas!

3. Koppla av vid havet

Ålands natur är enastående vacker och lockar till avkopplande stunder på eller vid vattnet. Det enklaste sättet att komma ut i naturen är att vandra på över 30 naturstigar varav de flesta är havsnära. Naturstigarna är tillgängliga året om och du bestämmer själv takten. 

Ett annat tips är att göra en båtutflykt ut till lotsstationen Kobba Klintar vid inloppet till Mariehamn eller Rödhamn, som valdes till årets gästhamn 2023. Båttaxin Fiskelyckan och Shipland gör utflykter från Mariehamn, och det är bäst att kontakta dem i förväg för mer info och bokning. En dag ute på havet är som bästa mindfulness och verkligen ett minne för livet. 

Du kan också hyra en kajak eller SUP-bräda hos bl.a. Paddelboden eller Nimix och njuta av en utflykt bland små kobbar och öar.  Det finns otaliga rutter och gott om utrymme ute i det fria.  

Vill du maximera lugnet och bara njuta? Det är också helt okej att bara stanna i stunden och låta blicken vila över horisonten.

4. Välj personligt boende

Åland är det perfekta resmålet för dig som värdesätter upplevelser med det lilla extra. Här kan du bli bortskämd med boende som uppfyller dina önskemål om vackra vyer, lugn och eget utrymme. Ett boende med en personlig karaktär gör reseupplevelsen ännu mer minnesvärd och uppskattad. 

Havsvidden Resort bor du med havet som granne på allra nordligaste Åland i en miljö som färgas av röda granitklippor och karga martallar. Idylliska Carlsro Badhotell på Föglö och Björnhofvda gård i Eckerö är båda som gjorda för en romantisk weekend.  

Mysiga stugor nära havet och strandbastu finns att hyra t.ex. på Käringsund Resort & Conference och på Degersands camping i Eckerö. Efter en dag ute i frisk luft är det skönt att lyxa till kvällen med skönt bastubad och ett svalkande dopp i havet.

5. Åländsk lyx för livsnjutare

Frisk havsluft, klart hav och vacker miljö. Ren och lokalt odlad mat, tid för avkoppling och eget utrymme. På Åland kan du uppleva allt på samma gång. Här kan du unna dig egentid eller njuta av tid tillsammans utan vardagens krav. Här finns utrymmet och lugnet som gör det möjligt.

En av de lyxigaste upplevelserna oavsett med vem, hur eller när du reser till Åland är en solnedgång vid havet. En kväll på de lena granitklipporna är som bomull för själen. Packa med en korg med något gott att äta och dricka och njut av pastellfärgerna på himlen när solen sakta går ner i horisonten. 

Det finns fina platser runt om hela Åland, men västerläge med öppet hav är att rekommendera. När du hittat ditt favoritställe, kommer du att ha det sköna minnet kvar länge efteråt.

Vad är det lyxigaste för dig? Känslan av att vara ledig och njuta av kravlös tid är lyx för många, men det bästa är att kunna unna dig det som känns mest värdefullt för just dig. På Åland är det lätt att hitta lyxiga alternativ både när det gäller upplevelser, boende och mat.

Vill du få veta mer om vad som händer på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*