Käringsund, Eckerö

Bada på Åland - året runt

En riktigt bra barnsemester ska anpassas efter barnens ålder. Den åländska sommaren lockar med sol och bad och långa sköna dagar på stranden. Ta ett dopp från klipporna eller besök de barnvänliga badstränderna! På den långgrunda badstranden i Degersand trivs hela familjen. En annan favorit är badplatsen i Bamböleviken med sitt hopptorn, fina badklippor och långgrunda sandstrand. En fin lista med åländska badstränder hittar du intill den här artikeln, och via länkarna här nedanför hittar du även kartor. 

Karta över små allmänna badstränder  
Karta över stora allmänna badstränder      

Bada i Mariehamn

Lilla Holmens badplats ligger på bekvämt gångavstånd från centrum i Mariehamn. Här finns en barnvänlig sandstrand med brygga, dykflotte, beachvolleyplan och ett roligt klätterskepp. Dessutom ett fågelhus, kaniner i burar och påfåglar som strövar omkring. Ta en promenad norrut längs Österleden så kommer du till badstranden Nabben vid Lemlandsvägen. Här finns en långgrund sandstrand med lekplats och beachvolleyplan. I Mariehamn finns också Gröna Uddens badstrand vid Gröna Uddens camping.

Lilla Holmen, Mariehamn

Pooler och bassänger inomhus

Visste du att Åland också har ett par fina inomhusbad? Badhuset Mariebad nere vid stranden i Mariehamns östra hamn är ett bra alternativ för den badsugna familjen. Till barnens absoluta favoriter hör självklart den roliga vattenrutschbanan som bjuder på en hisnande färd från det höga tornet och ner i bassängen. Men även rekreationsbadet med sina strömmar, grottor, vattenfall och virvlar lockar fram många glada skratt. Utanför finns en fin sandstrand sommartid och en isvak vintertid. Mariebad lockar familjerna, men också simklubbar på simläger.

Missa inte heller simhallen vid Ålands Idrottscenter i Godby, en anläggning helt anpassad för simundervisning, träning, tävling och med miljövänlig uv-rening. Simanläggningen i Godby passar både familjer och tävlingssimmare. Vandrarhem finns på samma område.

Mariebad, Mariehamn

Flytande bastubad

Nu kan du styra bastun dit du vill bada. I alla fall om du hyr en flytande bastubåt. Det är bara att fatta rodret och lägga kursen mot närmaste fina badvik. Bastubåtar hittar du vid Sandösunds camping eller vid Långvikens stugor.

Läs mer