Lilla Holmen, Mariehamn
Degersand, Eckerö
Nabben, Mariehamn

10 badvänliga sandstränder

På Åland är havet alltid nära. De korta avstånden gör att det aldrig är långt till att ta ett uppfriskande dopp. Nedan listar vi utvalda sandstränder för bad, lek och avkoppling.

1. Bamböle, Finström

Bambölevik – en riktig badfavorit på Åland med hopptorn, fina badklippor och en långgrund sandstrand. Stranden ligger i en vacker havsvik där det är soligt och fint hela dagen. Vid Bamböle kan du både simma på djupt och på grunt vatten, så medan de större barnen roar sig vid hopptornet kan småbarnen leka i vattenbrynet.

2. Bovik, Hammarland

I Hammarland ligger Bovik med en väl skyddad och långgrund sandstrand. Tack vare det skyddade läget är vattnet ofta lite varmare här än på andra ställen. 

3. Degersand, Eckerö

Den vidsträckta sandstranden är en riktig sommarupplevelse med mjuk sand och glittrigt vatten. Stranden är ett uppskattat utflyktsmål för många runtom på Åland. Här finns plats för både vila och aktivitet, och du kan antingen söka dig lite avsides och vara för dig själv eller njuta i samvaron med andra. En långgrund början av Ålands hav lockar till bad för både vuxna och barn och när du blir hungrig, törstig eller sugen på glass är det bara att kila upp till caféet.

4. Käringsunds byn, Eckerö

Käringsund är en fantastisk plats vid havet i Eckerö på Ålands västra spets. Här kan du bryta av strandhänget med aktiviteter. Det finns mycket att välja på. Cykling, paddling, tennis, minigolf, båtutflykter, fiske, trampbilar, padel och volley bara för att nämna några. I restaurangen och på den fina uteserveringen alldeles vid stranden kan du avnjuta både lunch, glass och middag.

5. Västerviken, Saltvik

Västervikens badstrand ligger i Saltvik. Här brukar Folkhälsan anordna simskola varje sommar. Stranden passar ypperligt för barnfamiljer med barn i olika åldrar men en badvänlig sandstrand och ett hopptorn och ett  volleybollnät för de lite större.

6. Gröna Udden, Mariehamn

I strandtäta Mariehamn finns Gröna Uddens badstrand vid Gröna Uddens camping i Östernäs. Här finns även omklädningsrum, lekplats och volleybollnät. Stranden ligger på promenadavstånd från centrum och det finns ett trevligt promenadstråk som tar dig från Lilla Holmen till Gröna Udden.

7. Lilla Holmen, Mariehamn

Lilla Holmens badplats ligger på bekvämt gångavstånd från centrum i Mariehamn. Här finns en barnvänlig sandstrand med brygga, dykflotte, beachvolleyplan och ett roligt klätterskepp. Dessutom kan ni besöka fågelhuset som ligger på holmen eller se på de söta kaninerna.

8. Mariebad, Mariehamn

Både barn och leksugna vuxna kan roa sig utomhus på badstranden eller inomhus i den populära rekreationsbassängen med sina vattenfall och virvlar. Från det höga tornet slingrar sig en hisnande vattenrutschbana direkt ner i bassängen. I badhuset finns även en motionsbassäng och en undervisningsbassäng. Stranden är en sandstrand och här finns också ett volleybollnät för den som vill aktivera sig. Badhuset har även ett café och sommartid är det även servering utomhus. 

9. Nabben, Mariehamn

Badstranden Nabben strax utanför centrala Mariehamn bjuder på en fin utsikt över vattnet och stadens östra hamn. Här finns en långgrund sandstrand med badflotte, lekplats och beachvolleyplan.

10. Upptäck din favoritstrand på Åland

Det finns så klart flera fina badstränder runtom på Åland som lockar varma sommardagar. Packa med en filt, en bra bok, en hel kasse med sandleksaker för de yngsta och förstås en stor matsäck med familjens favoritmellanmål. Stränder med klart och badvänligt vatten, len sand eller varma klippor finns i stort sett i alla åländska kommuner. Har du tillgång till en båt blir olika alternativ nästintill oräkneliga. Så det lönat sig att åka runt och upptäcka nya favoritstränder under semestern.

Läs mer