Golfa i anrik slottsmiljö på Ålands Golfklubb

Ålands Golfklubb ligger vackert på en udde mellan två havsvikar vid Kastelholms slott i Sund. Klubben grundades 1975 och erbjuder spelutmaningar på två 18-hålsbanor samt en 6-håls par-3-bana. Den ombyggda Slottsbanan, som nyöppnade i 2020, har på kort tid blivit en av Finlands absoluta toppbanor.

Kungliga banor i havsnära miljö

Den parkliknande Slottsbanan, en 18-hålsbana som ligger invid havsviken Slottssundet, är Ålands Golfklubbs första och äldsta bana. I ett och ett halvt år  byggdes Slottsbanan om och sommaren 2020 öppnades den totalrenoverad. Ombyggnaden var mer än lyckad och Slottsbanan har sedan nylanseringen omtalats i golfkretsar som en av Europas nya toppbanor.

Den lite lättare men kluriga Kungsbanan intill Slottsbanan ligger i naturskön skogsmiljö. Här varvas öppnare och tajtare hål om vartannat vilket ger en trevlig spelutmaning.

Korthålsbanan Prinsessan med 6 par-3-hål och fullstora greener är perfekt för den som vill vässa sitt närspel.

Finlands tredje bästa bana

Slottsbanans alla 18 hål erbjuder en vacker havsvy, och vattnet har en mycket större roll i

Numera placeras Slottsbanan i den absoluta toppen bland finländska golfbanor. Med bland annat en förstaplats, en andraplats och en tredjeplats i den finländska banrankingen för 2021 befäste Ålands Golfklubb sin position som en av de mest omtyckta inhemska golfanläggningarna. 

Slottsbanan utsågs till vinnare i kategorin ”Finlands bäst planerade golfbana” och till tvåa i kategorin ”Finlands vackraste bana”. I totalrankingen, ”Finlands bästa golfbana”, landade Slottbanan på en mycket hedrande tredjeplats.

Även Kungsbanan placerar sig högt bland de finländska banorna och ligger på 14:e plats i rankingen, där Finlands 146 bästa banor har tagits med.

Värd för European Tour

Slottsbanan har dessutom äran att stå värd för internationella golftävlingar, vilket innebär ett nära samarbete med tävlingsarrangörers experter på banskötsel och banuppsättning. Det bidrar i sin tur till att anläggningens kvalitet höjs ytterligare.

Exempelvis besökte Europatouren för damer, LET, Ålands Golfklubb och Slottsbanan under sensommaren 2022. Tävlingsbanan höjdes till skyarna av besökarna varav många bedömde Slottsbanan som en av de bästa banor de spelat på under hela tävlingsåret.

Speltaktiken viktig på Slottsbanan

Slottsbanans alla 18 hål erbjuder en vacker havsvy, och vattnet har en mycket större roll i spelet nu jämfört med innan banan byggdes om. Som exempel kan nämnas hål 9 och 10 som ligger precis invid Slottsundet med utsikt över Kastelholms medeltida slott. Där kan man – om man vågar – slå över vattnet för att på så vis korta ner avståndet till flaggan. 

Det finns alla möjligheter till ett taktiskt spel. Det går att spela samma hål på flera olika sätt, beroende på hur duktig man är som golfare.

Golftränaren Henri Reis berömmer Slottsbanan i sin helhet, men lyfter speciellt tre saker.

– Slottsbanan är en fantastiskt fin och modern golfbana, som passar alla golfare. Den ger utmaningar för duktiga spelare som får stort utbyte av banan. Speciellt fina är banans greenområden samt avrinningsytor och bunkersystem som skapar spänning och variation, säger Reis.

Klubbhuset – hjärtat i anläggningen

Hjärtat i Ålands Golfklubbs anläggning är klubbhuset. Här finns receptionen, fräscha omklädningsrum, duschar och bastu samt en välsorterad golfshop och restaurang.

Stora övningsgreener för puttning och en green där man kan träna både inspel och bunkerslag ligger bredvid klubbhuset.

På Ålands Golfklubb kan du få skräddarsydd undervisning utgående från dina förutsättningar och tidsram. Det finns också möjlighet att gå nybörjarkurser och spela upp för grönt kort på Åland.

Ålands Golfklubb

Adress: Kastelholmsnäsvägen 22, AX-22520 Sund. Ca 20 minuters bilväg från Mariehamn.

Banor: Två 18-hålsbanor, Slottsbanan och Kungsbanan. Korthålsbanan Prinsessan med 6 hål.

Annat på anläggningen: Drivingrange, övningsområde, klubbhus, shop och restaurang.

Aktiviteter runt omkring

Familjemedlemmar som kommer med på golfresan hittar många aktiviteter i närheten av banan. På Jan Karlsgården och Kastelholms slott ordnas ofta barnaktiviteter, och vid Bomarsunds fästningsområde finns en långgrund badstrand. Simma kan man också göra i Ålands idrottscenter som ligger tio minuter med bil från golfbanan, perfekt de dagar då solen gått i moln.För vuxna icke-golfare och alla finsmakare finns det mycket att upptäcka. Bryggeri Stallhagen och Johannas hembakta i Finström, Åland Distillery i Kastelholm, Mattas Gårdsmejeri i Sund och Brobacka Gästhem i Jomala är bara några av ställen att rekommendera. Smaka, fika och njut!

Mysigt boende nära golfbanan

I närheten av Kungsbanan ligger Klingbergs stugor som är ett populärt boendeval för många golfare. De sex stugorna och det mer exklusiva Villa Marina ligger cirka 2 km från golfklubbens reception. Vid stugorna finns strandbastu och möjlighet till catering.

På kort avstånd från golfbanorna ligger också Kastelholms gästhem som är omtyckt bland golfspelare. I gästhemmet finns både två- och flerbäddsrum och här serveras frukost. På längre avstånd finns flera boendealternativ.På roddavstånd mittemot Slottsbanan finns Kastelholms gästhamn ifall du kommer till Åland med egen båt.

Slottsbanan

Boka ditt golfpaket i tid

Researrangörerna på Åland erbjuder förmånliga golfpaket där resa, boende och greenfee med bokade starttider ingår. Åland är ett populärt golfresmål – för att säkerställa de allra attraktivaste starttiderna och bästa boendet lönar det sig att vara ute i god tid med din bokning.

Läs mer

Vill du veta mer om golf på Åland?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*
Godkännande av integritetspolicy:*