Rödhamn
Käringsund
Lappo

Bra att veta när du reser till Åland med egen båt

Utforska Ålands skärgård i egen båt. Här väntar mängder av vackra vikar och tusentals öar. Du slipper trängsel och kan ofta ha hela fjärden för dig själv. Avståndet från Finland och Sverige är kort men ändå tillräckligt lång för att du ska känna dig som en äventyrare.

Utomlands men ändå hemma

Ålands skärgård ligger mitt i Östersjön och är världens största skärgårdsområde. Det är en övärld med nära sjutusen öar och en unik skönhet. Här hittar du alla naturtyper från innerskärgårdens lummiga grönska till de yttre skärens röda granitklippor. 

Sätter du kurs från Sverige korsar du Ålands hav. Den kortaste vägen innebär cirka 20 sjömil över öppet hav. Du startar till exempel från Fejan, Söderarm, Arholma eller Grisslehamn. När du skymtar de första öarna börjar äventyret.

Kommer du från det finska fastlandet passerar du ett myller av större och mindre öar. Skiftet är den enda större öppna fjärden du korsar.

Gott om svängrum i farlederna

I Ålands skärgård är det gott om svängrum i farlederna. Ofta kan du njuta av att ha fjärden alldeles för dig själv. Stora delar av skärgården är fortfarande orörd och i gästhamnarna lever det genuina kvar. 

En segling runt hela Åland blir ca 100 distansminuter eller sjömil. Och med lite tur får du uppleva allt från vindarna på Norrhavet, som tagit fart ända uppifrån Bottenhavet, till utmanande precisionsnavigering i Skärgårdshavet i lugnt tempo.

Däremellan finns möjlighet att bara njuta av den karga arkipelagen, där allemansrätten tillåter ankring och kortvariga strandhugg på obebodda platser.

Lägg till i gästhamnar

Föglö

Efter en längre seglats kan du fylla på såväl båtens som besättningens förråd i en av de många gästhamnarna som ofta har en affär eller restaurang på promenadavstånd. En hamn med en bra mataffär i närheten hittar du bl a på Kökar, Föglö och Lappo. Naturligtvis finns det fler mataffärer i skärgården men med en mer begränsat utbud.

Sjöfartsstaden Mariehamn har det mesta att erbjuda för båtfolk i form av god service, restauranger och nattliv. Dessutom finns här också välsorterade båttillbehörsaffärer. Det finns två gästhamnar i Mariehamn, ÅSS på stadens västra sida och MSF på den östra stranden.

I Mariehamn kan du promenera överallt, men du kan också hyra en cykel eller en moped från RO-NO Rent i Österhamn. Det finns mycket att se och göra i Mariehamn och det mesta ligger inom gångavstånd från gästhamnarna. 

Praktiska råd

Enigt den finländska lagstifningen är det förbjudet att pumpa ut toalettavfall i havet. Alla båtar som rör sig på åländskt och finländskt vatten skall kunna tömma septiktanken genom däck. De flesta åländska gästhamnarna har sugtömningsstation för toalettavfall från septiktankar.

Det finns gott om svängrum i farlederna. Kom ändå ihåg att visa respekt för stora båtar och kryssningsfartyg samt skärgårdsfärjor. Ta den tunga sjötrafiken i beaktande, titta även bakåt och ha koll på farlederna.

Om du passerar stora färjor, kom ihåg att hålla dig på en sida av farleden och ute på havet någon sjömil vid sidan av färjorna. Om du bestämmer dig att gira undan var tydlig med den valda kursen utan att vela fram och tillbaka och skapa förrvirring på storfärjornas bryggor.

Tack vare de nya sjökorten och den tekniska utvecklingen av marinelektronik finns det inte någon anledning att ligga och slå framför storfärjorna och hålla sig till deras ibland smala farleder.

Internationella sjövägsregler gäller på Åland men observera att hastighet anges i km/h.

Hund eller katt ombord?

Följer familjens hund eller katt med på båtresan? Det går förstås bra men kontrollera i god tid att ditt husdjur har de ID-handlingar och vaccinationer som krävs.

Hundar och katter som tas till Åland från ett annat EU-land än Finland, ska vara avmaskade, ha ID-märkning, rabiesvaccination och giltigt husdjurspass. Om giltiga handlingar saknas kan djuret nekas inträde eller sättas i karantän.

Alla hundar som kommer från andra länder än Finland, måste även vara avmaskade mot dvärgbandmask vilket kräver en viss planering eftersom tidpunkten när den görs är viktig.

Om din katt eller hund behöver vård under vistelsen på Åland kan du vända dig till Ålands smådjursklinik eller till Arrivet.

Kontaktuppgifter till jourhavande veterinär ges per telefon
+358 (0)18 21000.

Visa hänsyn i naturen - Allemansrätten

Det är fritt fram att vandra, cykla och paddla kanot i åländsk natur enligt allemansrätten. Du får också plocka bär och svamp till husbehov. Vill du fiska bör du lösa fiskekort först. Mer info hittar du på fiskekarta.ax.

Tänk på att visa hänsyn när du rör dig i naturen och lämna inga spår efter dig, varken skräp eller andra avtryck, och gör inte upp eld. Rör dig inte heller på odlade marker eller för nära privata tomter.

Ankring i naturhamnar, som ofta är privatägda, rekommenderas för högst en natt. Om ni har hund ombord – håll den kopplad om ni går i land på en holme.

Tänk på vattenmiljön och töm ditt toaavfall i gästhamnarna. Enligt lag är det förbjudet att tömma det i havet inom åländskt eller finländskt vatten.

Sjöräddningen

Sjöräddningen www.sjoraddningen.ax kontaktas via sjöräddningens nationella larmnummer 02941000 eller via det allmänna alarmnumret 112. (Om du ringer från utlandet: +358 294 1000)

Skärgårdshavets, Ålands havs, Bottenhavets och Bottenvikens sjöräddning sköts av MRCC i Åbo, tel. 0294 1001.

Om du behöver hjälp av sjöräddningen utan att det är någon akut fara kan du ringa dygnet runt till sjöräddningens jourtelefon: + 358 18 19475.

Observera att GSM-nätet inte har fullständig täckning i den åländska skärgården.


Läs mer