Rödhamn
Käringsund
Lappo

Bra att veta när du reser till Åland med egen båt

Utforska Ålands skärgård i egen båt. Här väntar mängder av vackra vikar och tusentals öar. Du slipper trängsel och kan ofta ha hela fjärden för dig själv. Avståndet från Finland och Sverige är kort men ändå tillräckligt för att du ska känna dig som en äventyrare.

Utomlands men ändå hemma

Ålands skärgård ligger mitt i Östersjön och i centrum av världens största skärgårdsområde. Det är en övärld med nära sjutusen öar och en unik skönhet. Här hittar du alla naturtyper från innerskärgårdens lummiga grönska till de yttre skärens röda granitklippor. Sätter du kurs från Sverige korsar du Ålands hav. Den kortaste vägen innebär cirka 20 sjömil över öppet hav. Du startar till exempel från Fejan, Söderarm, Arholma eller Grisslehamn. När du skymtar de första öarna börjar äventyret. Utomlands men ändå hemma. Kommer du från det finska fastlandet passerar du genom ett myller av större och mindre öar. Skiftet är det enda större öppna vattnet du korsar..

Gott om svängrum i farlederna

I Ålands skärgård är det gott om svängrum i farlederna. Ofta kan du njuta av att ha fjärden alldeles för dig själv. Stora delar av skärgården är fortfarande orörd och i gästhamnarna lever det genuina kvar. En rundsegling blir ca 100 distansminuter eller sjömil. Och med lite tur får du uppleva allt från vindarna på Norrhavet, som tagit fart ända uppifrån Bottenhavet, till utmanande precisionsnavigering i Skärgårdshavet i lugnt tempo. Däremellan finns möjlighet att bara njuta av den karga arkipelagen, där allemansrätten tillåter ankring och kortvariga strandhugg på obebodda platser.

Lägg till i åländska gästhamnar

Föglö

Efter en längre seglats kan du fylla på såväl båtens som besättningens förråd i en av de många gästhamnarna som ofta finns på promenadavstånd från affärer och restauranger, t. ex. Brudhäll på Kökar, Seagram på Föglö och Käringsund i Eckerö. Sjöfartsstaden Mariehamn har förstås det mesta att erbjuda för båtfolk i form av god service, restauranger och nattliv. Dessutom finns här också välsorterade båttillbehörsaffärer. Ett bra sätt att ta sig fram i staden är att hyra en cykel eller en moped från RO-NO Rent i Österhamn. Det finns mycket att se och göra nära gästhamnarna. 

Praktiska råd

Enigt den finländska lagstifningen är det förbjudet att pumpa ut toalettavfall i havet. Alla båtar som rör sig på åländskt och finländskt vatten skall kunna tömma septiktanken genom däck. De flesta åländska gästhamnarna har sugtömningsstation för toalettavfall från septiktankar.

Det finns gott om svängrum i farlederna. Kom ändå ihåg att visa respekt för stora båtar och kryssningsfartyg samt skärgårdsfärjor. Ta den tunga sjötrafiken i beaktande, titta även bakåt och ha koll på farlederna. Om du passerar stora färjorna, kom ihåg att hålla dig på den ena eller andra sidan av farleden och ute på havet någon sjömil vid sidan av färjorna. Om du bestämmer dig att gira undan var tydlig med den valda kursen utan att vela fram och tillbaka och skapa förrvirring på storfärjornas bryggor. Tack vare de nya sjökorten och den tekniska utvecklingen av marinelektronik finns det inte någon anledning att ligga och slå framför storfärjorna och hålla sig till deras ibland smala farleder.

Internationella sjövägsregler gäller på Åland, men observera att hastighetsangivelser är angivna i km/h.

Hund eller katt ombord?

Följer familjens hund eller katt med på resan till Åland? Det går förstås bra men kontrollera i god tid att ditt husdjur har de ID-handlingar och vaccinationer som krävs.

Hundar och katter som tas till Åland från ett annat EU-land, ska vara avmaskade, ha ID-märkning, rabiesvaccination och giltigt husdjurspass. Om giltiga handlingar saknas kan djuret nekas inträde i landet eller sättas i karantän.

Alla hundar som kommer från andra länder än Finland, måste även vara avmaskade mot dvärgbandmask vilket kräver en viss planering eftersom tidpunkten när den görs är viktig.

Om din katt eller hund behöver vård under vistelsen på Åland kan man vända sig till Ålands smådjursklinik eller till Arrivet.
Kontaktuppgifter till jourhavande veterinär ges per telefon
+358 (0)18 21000.

Visa hänsyn i naturen - Allemansrätten

Det är fritt fram att vandra,cykla eller paddla kanot i åländsk natur enligt allemansrätten. Bär och svamp får plockas till husbehov. Om man vill fiska ska man lösa fiskekort först. Mer info om dem finns på fiskekarta.ax. Tänk dock på att visa hänsyn och lämna inga spår efter dig, varken skräp eller andra avtryck, och gör inte upp eld. Rör dig inte heller på odlade marker eller privata tomter. Ankring i naturhamnar, som ofta är privatägda, rekommenderas högst en natt. Om ni har hund ombord – håll den kopplad om ni går i land på en holme.

Tänk på vattenmiljön och töm ditt toaavfall i gästhamnarna. Enligt lag är det förbjudet att tömma det inom åländskt eller finländskt vatten.

Sjöräddningen

Sjöräddningen www.sjoraddningen.ax kontaktas via sjöräddningens nationella larmnummer 02941000 eller via det allmänna alarmnumret 112. (Om du ringer från utlandet: +358 294 1000) Skärgårdshavets, Ålands havs, Bottenhavets och Bottenvikens sjöräddning sköts av MRCC i Åbo, tel. 0294 1001. Om du behöver hjälp av sjöräddningen utan att det är någon akut fara kan du ringa dygnet runt till sjöräddningens jourtelefon: + 358 18 19475. Observera dock att GSM-nätet inte har fullständig täckning i den åländska skärgården.


Läs mer