Källskär, Kökar

Ålands ringväg - södra linjen

Vad kan du uppleva längs Ålands ringväg i den sydöstra skärgården? Här hittar du inspiration och tips på vad som erbjuds längs den södra linjen som startar i Svinö på fasta Åland och går via Föglö och Sottunga och vidare till Kökar.

Degerby, Föglö

Till Föglö kommer man från fasta Åland med skärgårdsfärja från färjfästet i Lumparland Svinö. Färden tar ca 30 minuter och går inomskärs till Föglös största by Degerby. Här finns bl.a. en butik, matställen, minigolfbana och sommaröppna sevärdheterna Lotsstugan och Föglömuseet. Nära gästhamnen och färjfästet kan man sommartid strosa på loppis och vissa kvällar ordnas det marknadsafton med lokala försäljare. 

Sommartid kan man övernatta på gästhemmet Enigheten som ligger ett stenkast från bykärnan eller det dansk-åländska badhotellet Carlsro. Restaurang Seagram serverar mat alldeles vid stranden på gångavstånd från färjfästet.

Från Degerby ringlar sedan vägen vidare genom idylliska landsbygds- och skärgårdsvyer fram till färjfästet på Överö, en sträcka på omkring 18 km. Därifrån fortsätter vägen med skärgårdsfärja vidare till Sottunga.

Sottunga

Visste du att Sottunga är Finlands minsta kommun och har knappt 100 invånare? Till sevärdheterna på ön hör till exempel den lilla träkyrkan från 1600-talet som brändes under Stora Ofreden, men som återuppbyggdes med start år 1728. 

Sommartid lever Sottunga upp med utställningar och försäljning av lokalt hantverk i Hembygdsgården. Vid färjfästet finns den populära skärgårdsrestaurangen Salteriet och öns gästhamn med service. Övernatta kan man göra i Sottunga stugby eller på Lyckliga Lottas Bed & Breakfast.

Det finns en vandringsled samt en utmärkt rutt runt den lilla bykärnan ca 3 km från färjfästet.  

Kökar

Från Sottunga går skärgårdsfärjan vidare till Ålands ringvägs sydostligaste kommun Kökar. På vägen passerar man öarna Husö och Kyrkogårdsö. Holmarna här ute är karga och för det mesta obebodda, och att färdas genom den allra yttersta skärgården är en minnesvärd upplevelse. 

I Kökars största by Karlby ligger öns butik samt en av Kökars tre gästhamnar med Brudhäll hotell och restaurang. Ett annat boendealternativ är Antons gästhem som ligger ca 2 km från Karlby. 

Tar man sig runt på Kökar kan man besöka ruinerna av ett Franciskanerkloster från 1400-talet och den vackra kyrkan Sankta Anna. På Kökar finns också Otterböte som är en av norra Östersjöns intressantaste bronsåldersboplatser, och båtutflykter går till ön Källskär som är ett intressant utflyktsmål. 

På Kökar kan man också besöka Kökars hembygdsmuseum och äppelgården Peders Aplagård som erbjuder äppelcider och andra godsaker i det sommaröppna caféet.

Från Kökar fortsätter ringvägen med färja till Galtby i Korpo i Åbolands skärgård.

Läs mer