fbpx

Öluffa bland skärgårdsöarna

Ålandstrafikens färjor länkar samman fasta Åland med skärgården och finländska Åboland. Som passagerare reser du gratis medan fordon kostar och måste bokas på de flesta linjer.

Södra linjen utgår från Långnäs i Lumparland till Föglö, Sottunga, Kökar och Galtby i Korpo i Åboland.  Till Föglö reser du med Föglölinjen från Svinö i Lumparland till Degerby eller på Tvärgående linjen från Sottunga och Kumlinge eller Långnäs till Överö. Norra linjen går från Hummelvik i Vårdö till Kumlinge och Brändö samt Osnäs i Gustavs.

Kökar

Dryga två timmars resa i sydost ligger det mytiska Kökar med sin karga utskärsnatur. Sevärda är ruinerna av ett Franciskanerkloster från 1400-talet, bronsåldersboplatsen Otterböte och Hembygdsmuseet i Hellsö. Ön Källskär med istidsformationen ”Källskärskannan” bär också spår av en excentrisk svensk friherre och besöks med båt, annars går det utmärkt att cykla runt på Kökar.

Sottunga

Sottunga, invid farleden mellan Sverige och Finland, är Ålands och Finlands minsta kommun med dryga 100 invånare. Till sevärdheterna hör de nedlagda järngruvorna på Södö och den lilla träkyrkan som brändes ner men återuppbyggdes på 1700-talet. Sommartid händer det i hembygdsgården och i gästhamnen.

Föglö

Föglö passar utmärkt för en dagsutflykt eller för färd vidare ut i skärgården med Tvärgående och Södra linjen från Överö. Degerby är idylliskt och en promenad bland trähusen rekommenderas. Ett besök på Föglömuseet eller i Gästhem Enigheten, som har en lång historia som gästgiveri och tingsgård sedan slutet av 1500-talet, rekommenderas.

Brändö

Brändö är en vidsträckt skärgårdskommun med ett tusental öar, vissa förbundna med färjor och brobankar.  Hit reser många för fiskets skull. Det tar bara en halvtimme från Osnäs i Åboland till Åva i norr. Här gick också den gamla postvägen förr. Besök charmiga Jurmo eller fortsätt söderut mot Brändöby med kyrka och skola. Från Torsholma går färjor vidare till Asterholma, Björkö och Lappo.

Kumlinge

Kumlinge kyrka med medeltida väggmålningar, det gamla apoteket i byn och 1500-tals hemmanet Hermas på Enklinge är sevärda på Kumlinge. Ett spännande skärgårdsäventyr får man genom att hyra utflyktsbåt med guide. Annars kan du njuta av utsikten från Bärös gamla sjöbevakningsstation, ta vajerfärjan till Seglinge, eller fortsätta skärgårdsresan söderut från Snäckö.

Vårdö

Det går vajerfärja från Prästö till Töftö och sedan bro över till Vårdö. I andra ändan finns ön Simskäla med författarinnan Anni Blomqvists hem. Hon skrev Stormskärs Maja som tv-filmatiserades på 70-talet. Sally Salminen skrev romanen Katrina med byn Vargata som förebild. Bönehuset, skolmuseet liksom gårdsmuseerna är sevärda. På Lövö höll stormakterna fredskongress på 1700-talet.