Hummelvik

Bra att veta när du planerar din cykelsemester

Åland är som gjort för cykling. Här är avstånden korta – Ålands största ö, även kallad fasta Åland, är som mest 50 km från öst till väst och ungefär lika långt från norr till söder. Det finns vacker natur, bra vägar och mycket att se på en liten yta. Här har vi samlat tips som är bra att tänka på när du planerar din cykelsemester på Åland!

Boka resan till Åland

Du kan både själv planera din rutt eller boka ett färdigt cykelpaket där allting ingår hos researrangörerna på Åland. Det lönar sig att bekanta sig med Eckerö Linjens, Viking Lines och Ålandsresors cykelpaket. Inför högsäsong är det bra att vara ute i god tid så att du får plats på de färjeturer och det boende som du helst vill ha.

Cykla längs ringvägen

Reser du till Åland från Finland kan du, istället för att resa med de stora bilfärjorna, välja den åländska ringvägen som slingrar sig genom en av världens största skärgårdar. Vägarna i skärgården går över öar, broar och vägbankar, och när vägen tar slut tar en skärgårdsfärja vid. 

Längs ringvägen får du upptäcka hela Åland, och det går lika bra att resa genom skärgården året om. Välj mellan den norra eller den södra linjen eller hoppa mellan dem genom att välja de tvärgående linjerna. Mer information om Ålands ringväg hittar du här.

Övernatta i skärgården

Vad som är bra att tänka på är att du bör boka minst en övernattning i någon av de åländska skärgårdskommunerna mellan Åbo skärgård och fasta Åland, för att din resa ska bli billigare och förstås för att du ska hinna se mer av öarna. Vill du snabbt komma fram till Ålands huvudö bör du inte välja ringvägen. Det här är rutten för de som vill njuta av stämningen och vistas i skärgården!

Se hela Åland

Reser du till Åland från Sverige lönar det sig absolut att åka österut från fasta Åland. Åk till skärgårdskommunerna Föglö, Sottunga, Kökar, Kumlinge eller Brändö och njut av lugnet, småskaligheten och naturen på Skärgårdshavets öar. Det finns mysiga logianläggningar i alla kommuner och, för att få mer ut av upplevelsen, lönar det sig att unna sig fler än en dag ute i övärlden!

Hyr cykel på plats

Det finns olika cyklar, tandemcyklar och cykelkärror att hyra på Åland. Största uthyraren är Ro-No Rent som finns i Mariehamn. Många boendeanläggningar och gästhamnar hyr också ut cyklar till sina kunder för en eller ett par timmar, eller för en hel dag.

Förutom cykelhjälm behövs inte mycket mer än vattenflaska och solkräm på en dagsutfärd. Reparationskit för cykeln brukar ingå när du hyr. Ro-No utför service för en liten avgift när de åker ut och hjälper på plats.

Cykla med barn

Att hyra en cykelkärra gör familjens cykeltur lättare och roligare. Ifall barnen är större kan ni ha bagaget i kärran eller så hittar ni något kul på loppis eller i hantverksbutiker längs vägen att lägga i den.

Att cykla på sommaren kan ofta vara svettigt, men som tur är finns det många fina badstränder runt Åland där man kan svalka sig med ett dopp och ha en välförtjänad paus. Vill man ta en paus från en längre cykelsträcka, eller ha ett specifikt mål för sin kortare cykeltur, finns det även många naturstigar och frisbeegolfbanor runt hela Åland där hela familjen trivs.

En trygg cykeldestination

Åland är en utmärkt cykeldestination för barnfamiljer tack vare att man i stor utsträckning kan cykla längs cykelvägar skilt från biltrafik. Längs de mindre vägarna finns i allmänhet mindre trafik, och lokala bilförare tar i allmänhet cyklister bra i hänsyn.

Om det skulle hända en olycka eller någon annan besvärlig omständighet, t.ex. ösregn, skulle inträffa kan man oftast ta med sin cykel i en lokalbuss för en liten extra avgift. Man kan också alltid ringa efter en taxi som kan komma och hämta upp om det plötsligt skulle behövas – det längsta avståndet från Mariehamn på fasta Åland är som mest ca 40 km eller drygt 30 minuter med bil.

Cykelleder över hela ön

Under de senaste åren har man flitigt byggt nya cykelvägar längs de största och mest trafikerade landsvägarna. Numera kan man exempelvis cykla största delen av sträckan Mariehamn–Eckerö, och hela vägen mellan Näfsby och Gölby längs en cykelbana. Det går en cykelbana längs med hela sträckan Mariehamn–Långnäs, och nästan hela vägen såväl på sträckan Mariehamn–Bomarsund som Mariehamn–Geta.

På landsbygden där det inte finns separata cykelvägar finns ofta cykelleder som är utmärkta med grön-vita cykelskyltar och som i den mån det är möjligt går längs mindre trafikerade  vägar, som ofta är de vackraste och som slingrar sig genom pittoreska bykärnor. Vägarna är i allmänhet i gott skick och de flesta vägarna är asfalterade. Endast några sträckor är grusväg.

Bästa sättet att se Åland är på cykel

Det finns gott om olika ruttalternativ och eftersom Åland är litet till sin yta är det aldrig långt till sevärdheter och idylliska landskap. Det finns större landsvägar med hastighetsbegränsning om 90 km/h, och mindre bygdevägar, som ofta har en hastighetsbegränsning på 70 km/h. 

Genom att cykla längs de mindre vägarna kommer du enklare till de charmigaste bykärnorna och bäst bevarade kulturmiljöerna. Du kan förstås cykla var som helst beroende på var du befinner dig och hur långt du vill cykla, men vi har samlat 10 vackra ruttförslag med varierande längd som kan vara till hjälp. 

Det är bra att tänka på att det inte är tillåtet att cykla längs naturstigar och vandringsleder som är till för vandring till fots.

Välj boende som passar dig

Vill du tälta eller bo på hotell? Det finns flera boendealternativ från enkel övernattning i tält eller sovstuga på en camping till flerstjärniga hotell, mysiga B&B och mindre hotell på landsbygden. 

Det lönar sig att boka övernattning i god tid på förhand, speciellt under högsäsongen i juli, men på campingplatser finns det oftast möjlighet till tältövernattning även utan förhandsbokning – om du vill semestra utan allt för hårt spikade planer.

Matupplevelser längs vägen

Laga mat på spritkök eller äta på restaurang? Vill du ha en lite lyxigare cykelsemester finns det ett brett utbud av restauranger och caféer runt om hela Åland. Under högsäsong har de generösa öppettider, men vill du vara säker på att få en måltid dit du tar dig på cykel lönar det sig att kolla öppettiderna och boka bord i förväg.

Planerar du att ha med egen matsäck och ha matrast när hungern faller in eller när du kommer till den perfekta rastplatsen? Då är det bra att tänka på att det inte finns en mataffär i varje by. Det lönar sig alltså att planera att ha tillräckligt med matsäck så att det räcker tills du passerar en butik nästa gång.

Charmiga lanthandlar och stora mataffärer

Även öppettiderna är mer begränsade i skärgården och på landsbygdens lanthandel än vad du kanske är van vid. Däremot är de små bybutikerna oerhört charmiga och har en gammaldags atmosfär – och trots det ett bra sortiment. Det är en upplevelse att handla där och samtidigt bra att stötta de små bybutikerna.

I och strax utanför Mariehamn finns det stora mataffärer med långa öppettider och söndagsöppet. Även i Godby finns det två stora mataffärer som betjänar i vanliga fall 7 dagar i veckan.  

Läs mer