Hösten är som roligast på Åland

Spännande äventyr för stora och små

Upptäck nytt varje dag

Ta färjan till Åland i höst! Här möts du av en rad roliga aktiviteter i en lugn miljö. Upptäck spännande vandringsstigar, stig in i en riktig grotta och spela discgolf nära havet. Kom ut i naturen och upptäck nytt. Skärgårdens höst är lång och mild – frisk havsluft ingår alltid!

Om regnmolnen plötsligt skulle dra in trivs barnen bland havsmonster på Sjöfartsmuseet eller samlingarna på kulturhistoriska museet, och i äventyrsbadet Mariebads vattenrutschbana! 

I Mariehamn bor ni bekvämt på barnvänliga hotell Park Alandia eller hotell Pommern mitt i centrum. Staden är känt för sina restauranger och kaféer så efter en dag med nya äventyr kan hela familjen äta gott. Här är allting nära!

5 höstlovstips för hela familjen

1. Hoppa på färjan – det roliga börjar ombord!

Den kittlande känslan i magen avslöjar att något nytt och härligt väntar, och när man ska till Åland kittlas det redan i terminalen. Båtresan över Ålands hav tar endast två timmar, lagom tid för både lek och god mat. Framme på Åland fortsätter det roliga i sjöfartsstaden Mariehamn och ute i den lugna skärgårdsmiljön. Båtresan med Viking Line eller Eckerö Linjen och ett par nätter på hotell ger ett efterlängtat avbrott i vardagen. Den här resan uppskattas av både barn och vuxna!

2. Gör en utflykt – besök Bomarsunds fästning

Barn älskar utflykter och ett favoritmål är det stora området med fästningsruiner i Bomarsund. Här får hela familjen upptäcka spännande historia och se häftiga ruiner med utsiktsplatser och kanoner. Ladda ner appen Coastal past och ge dig ut på vandring till de gamla utsiktsplatserna. Packar ni med en matsäck till blir utflykten perfekt. Är ni sugna på att upptäcka mer av Ålands historia ska ni besöka kulturhistoriska museet i Mariehamn för en extra dos av fascinerande föremål och fakta. Passar för nyfikna barn som handen i handsken.

3. Se äkta piratflagga och lagom läskiga havsmonster

Har du sett en äkta piratflagga? Nu har du chansen! På Ålands Sjöfartsmuseum finns en av världens få riktiga sjörövarflaggor och mycket annat för både sjöbjörnar och landkrabbor. Här får du hissa segel, angöra en brygga eller gå på skattjakt med skeppsråttan Ruby. Just nu kan du se utställningen Havsmonster som ger fantasin vingar! I utställningen möts fakta och mytiska havsmonster ur de farliga vattnen på kartan Carta Marina från år 1539. Kom, upptäck och undersök – men akta dig för att ramla över världens kant!

4. Kom ut i naturen och upptäck nytt!

Vid utsiktstornet i Getabergen på norra Åland startar den kilometerlånga Trollstigen med trollhistorier och häftiga klippblock. Större barn orkar gå den 4 km långa Grottstigen på samma område, där det finns riktiga grottor och häftiga bergsformationer. Utöver dessa två finns det 30 naturstigar i varierande längd runt om på Åland, och dessutom finns det totalt 11 discgolfbanor. Det är gratis att spela, och det enda du behöver är några diskar och kläder och skor som matchar vädret. Motion och frisk luft kommer på köpet!

5. Bada och plaska på äventyrsbadet Mariebad

Både barn och leksugna vuxna trivs i det populära äventyrsbadet med uppvärmd utomhuspool, vattenfall och bubbelbad. En 65 meter lång vattenrutschkana som får det att pirra i magen, snurriga virvlar och skönt värmande bastu gör Mariebad till hela familjens favorit. Vill ni lyxa till det lite extra kan ni hyra relax-avdelningen på badhusets övre våning. Bjud med vännerna och koppla av i ångbastu och en stor bubbelpool i lugn och ro i eget sällskap.

Boka höstlovet redan idag

Gör en oförglömlig

Klassresa till Åland

Fiska på Åland i höst

Pigga upp hösten på Åland

Hitta fler aktiviteter och evenemang

Så reser du till Åland

Det finns flera färjeavgångar dagligen både från Finland och Sverige. 

Med morgonfärja från Åbo anländer du till Mariehamn lagom mitt på eftermiddagen. 

Från Sverige tar resan över Ålands hav endast 2 timmar. Välj från flera avgångar på rutten Kapellskär–Mariehamn eller Grisslehamn–Eckerö.

Vill du läsa mer om barnaktiviteter på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*
Godkännande av integritetspolicy:*