Järsö

10 suosittua pyöräreittiä

Ahvenanmaan luonto on monipuolista ja maisemat vaihtelevia. Pyöräreittien varrelle osuu upeita merimaisemia, vehreitä lehtoja, historiallisia nähtävyyksiä ja kulttuurimaisemia. Välimatkat ovat lyhyet jokaisen mutkan takana odottaa uusi elämys. Kokosimme avuksesi 10 suosittua reittivinkkiä – valitse niistä omalle kunnollesi sopivimmat!  

1. Vanha Postitie

Tällä reitillä saat hyvän kokonaiskuvan koko Ahvenanmaan pääsaaresta. Se kulkee läpi Ahvenanmaan itä-länsi-suunnassa pitkin historiallisesti merkittävää postitietä, joka on merkitty vanhan ajan merkkipaaluja muistuttavilla punaisilla viitoilla. 

Reitin pituus on 65 km ja se kulkee lännestä alkaen seuraavien kylien kautta: Storby – Kyrkoby – Marby – Kattby – Bjärström – Emkarby – Gölby – Ämnäs – Godby – Haraldsby – Kastelholm – Tosarby – Finby – Bomarsund – Prästö – Vargata – Hummelvik. Reitin voi tietysti kulkea kumpaan suuntaan tahansa. 

Varaa aikaa tälle reitille vähintään 2 tai 3 päivää, jotta voit polkea ja tutustua nähtävyyksiin kiireettä. Matka taittuu suurimmaksi osaksi pitkin pyöräteitä, turvallisesti erossa muusta liikenteestä.

Reitin läntisen alkupään ensimmäinen nähtävyys on vaikuttava Eckerön posti- ja tullitalo. Postitie kulkee myös Eckerön ja Hammarlandin keskiaikaisten kivikirkkojen ohi. Hammarlandin kirkon luona on muinaishautoja ja kaunista lehtoniittyä, joka kukkii upeasti keväisin ja jota lehmät ja lampaat laiduntavat kesäisin.

Kastelholma on tunnettu Ahvenanmaan ainoasta linnasta, Vita Björn -vankilamuseosta ja ulkoilmamuseo Jan Karlsgårdenista. Täällä on myös Smakbyn-ravintola, jossa voi tankata energiavarastoja. Bomarsundissa pääset tutustumaan linnakeraunioihin ja Prästössä voit vaeltaa historiaa huokuvalla luontopolulla, joka kulkee vanhojen hautausmaiden halki.

Matka jatkuu lossilla Vårdöhön, missä on mm. kauniita laivurintaloja ja kirjailija Sally Salmisen lapsuudenkoti. Postitie päättyy Vårdössä Hummelvikiin, mutta matkaa voi jatkaa sieltä saaristolautalla kohti Kumlingen ja Brändön saaristokuntia.

Reitin varrella on monia majoituspaikkoja, esim. Käringsunds Camping, Käringsund Resort & Conference ja Björnhovfda Gård Eckerössä, Susannes B&B Hammarlandissa, Godby Vandrarhem Finströmissä, Kastelholms Gästhem ja Puttes Camping Sundissa ja Sandösunds Camping Vårdössä.

2. Järsö

Tässä reitti kaikille, jotka arvostavat merta ja kauniita maisemia! Reitti alkaa Maarianhaminan eteläpuolelta, mistä matkaa Järsöhön on 9 km. Matka taittuu kauniissa saaristomaisemissa yli siltojen ja pengerteiden.

Nåtössä voit pysähtyä helppokulkuiselle luontopolulle, jonka sanotaan olevan Ahvenanmaan luontopoluista lajirikkain ja kauneimmillaan alkukesästä. Luontopolku on 2 km pitkä.

Perillä Järsössä odottaa Stickstugan Hantverk, joka on täynnä iloisen värisiä neulekäsitöitä. Kahden kilometrin mittaisella luontopolulla Järsössä pääset aistimaan ulkosaariston tunnelmaa.

On hyvä ottaa huomioon, että luontopoluilla ei saa ja vaellusreiteillä ei tule pyöräillä. Maastopyöräilyä varten on omat reittinsä.

3. Sålis ja Skarpnåtö

Jos liikut Hammarlandin suunnalla, kannattaa tutustua Sålisin patteriin, joka oli sotien aikaan merkittävä paikka Ahvenanmaan puolustukselle ja jonka näkötornista avautuu hienot näkymät. Sålisista voit pyöräillä edelleen Skarpnåtöhön, missä voit pistäytyä kylän kotiseutumuseoon. 

Skarpnåtöstä on mahdollista jatkaa matkaa pyörlautta Silvanan kyydissä Getan Snäcköhön, missä voit ruokailla Lolo’s Seaside Caféssa ennen matkan jatkumista. Lautta kulkee kesäisin kerran päivässä, paitsi sunnuntaisin. 

Jos päätät pysyä Hammarlandin puolella ja pyöräillä Skarpnåtöstä takaisin samaa tietä, voit pyöräillä pitkin maaseudun pikkuteitä esim. Bovikin, Bredbolstadin ja Mörbyn kautta Frebbenbyn kylään, missä voit ostaa evästä hyvin varustellusta ruokakaupasta tai yöpyä viihtyisässä Susannes B&B:ssä.

4. Geta – Godby – Mariehamn

Getassa pääset ihailemaan upeaa luontoa ja Soltuna-ravintolalta avautuvia jylhiä maisemia. Getantien varrella voit piipahtaa myös Grannasin omenatilan Grannas Bistroon. Tie kiemurtelee halki lukuisten omenaviljelmien Finströmiin. 

Finströmissä Getan maantieltä (tie numero 4) kannattaa kääntyä pienemmälle Vandövägen-tielle, jonka varrella on mm. vanhoja tammilehtoja ja laidunhakoja. Tie johtaa Finströmin kivikirkolle, joka sijaitsee kauniilla paikalla keskellä omenaviljelmiä. Täältä matka jatkuu pitkin Pålsbölen tietä takaisin tielle nro 4. 

Getasta Godbyhyn on matkaa n. 23 km ja Godbysta Maarianhaminaan n. 17 km. 

5. Sund

Sundissa on paljon nähtävää historiasta kiinnostuneelle, mm. kaksi Ahvenanmaan merkittävimmistä nähtävyyksistä, Kastelholman linna ja sen ympäristö ja Bomarsundin linnoitusalue. Kumpuilevan Pohjoisen Sundintien (Norra Sundsvägen) varrella voit ihailla komeita kallioita, vanhoja metsiä ja kaunista maalaismaisemaa. 

Aloita pyöräretki esim. Kastelholmasta ja pyöräile n. 10 km Bomarsundiin. Finbyn kohdalla, noin puolivälissä reittiä, voit piipahtaa idyllisen Mattas-maatilameijerin kahvilaan lounaalle tai kahville. 

Jos päätät jatkaa matkaa Finbystä kohti Brändbolstadia, voit kiivetä yhdelle Ahvenanmaan historiallisista linnavuorista. Linnavuori on muinainen asuinpaikka korkealla mäellä, josta uhkaava vihollinen oli helpompi torjua. Se on myös oiva paikka pitää vaikka juomatauko kauniiden maisemien ympäröimänä. 

Täältä tie kiemurtelee halki metsien ja viljelysmaiden takaisin Kastelholmaan.

6. Vårdö – Sandövägen

Sandövägen-tie kuuluu monien mielestä Ahvenanmaan kauneimpiin, ja sen varrella saat kokea yllätyksen! 

Pyöräillessäsi Vårdön kirkolta kohti Simskälaa ohitat ensin Ahvenanmaan koulumuseon ja Flowpark-seikkailupuiston. Täältä, Sandön pohjoisosasta tie jatkuu yli siltojen ja pengerteiden meren ympäröimänä, kunnes tie yhtäkkiä päättyy – keskelle merta!

Nauti vilvoittavasta merituulesta ja käänny takaisin, tai odota lauttaa jolla matka jatkuu Simskälan saarelle. Simskäla on tunnettu kirjailija Anni Blomqvistin ja Myrskyluodon Maijan kotiseutuna, ja täällä on Anni Blomqvistin museon lisäksi kodikas Stormskärs konferens och värdshus -majatalo, johon voi pistäytyä ruokailemaan keskikesällä. 

Kun palaat takaisin Simskälasta voit pysähtyä myös Kallas skärgård -ravintolaan Sandössä, missä voi ruokailun lisäksi käyskennellä paikan harmonisessa puutarhassa.

7. Kökar

Vaikka lähes kaikki Kökarin tiet kulkevat keskellä saarta eikä niiltä avaudu merimaisemaa, on polkupyörä silti suositeltava menopeli saarella liikuttaessa. Etäisyydet ovat lyhyitä, tiet mukavan mutkaisia ja autoliikenne on vähäistä. 

Pyörällä pääsee kätevästi kaikkiin saaren nähtävyyksiin, kuten kauniille Pyhän Annan kivikirkolle ja Franciscus-luostarille Hamnön saarella. Polkupyörällä on myös helppo pysähtyä aina kun vastaan tulee kaunis maisema. 

Kökarissa voi yöpyä vaikka hotelli Brudhällissä, Antons gästhem -vieraskodissa tai Sandvikenin leirintäalueella.

8. Föglö

Päiväretkellä Föglöön saat esimakua siitä, millaista elämä on Ahvenanmaan pienissä saaristokunnissa. Aloita retki Maarianhaminasta ja polje n. 26 km Svinön lauttasatamaan, tai pysäköi auto Svinöhön ja ota polkupyörä mukaan saaristolautalle.  

Idyllinen Degerbyn kylä herää eloon kesäisin, ja täällä saat ihastella söpöjä pihapiirejä ja vanhoja puutaloja. Ruokailla voit vaikka hotelli Carlsrossa tai ravintola Seagramissa. 1400-luvulta peräisin oleva Föglön kirkko sijaitsee 4 km Degerbystä, ja sinne ja takaisin pyöräily on mukava retki.

Vähän pidemmän retken saa jos pyöräilee halki Föglön Överön lauttasatamaan. Tien varrella on pieniä kyliä, peltoaukeita, siltoja ja somia saaristomaisemia. Matkan varrella voi pitää tauon Solklart-kahvilassa Sonbodassa. Degerbystä Överöhön on matkaa n. 16 km.

9. Lyhyitä pyrähdyksiä Maarianhaminasta

Maarianhaminasta kannattaa suunnata kohti itää ja Önnigebyn taidemuseota. Pidä kahvitauko museon kahvilassa ja suuntaa sen jälkeen kohti Lemströmin kanavaa, joka on suosittu retkikohde. Kanavaa reunustavassa puistossa on kesäisin jäätelökioski, ja jäätelöä syödessä voit seurata kanavan läpi kulkevia veneitä.

Toinen sopiva muutaman tunnin retkikohde on Ramsholmenin luonnonsuojelualue noin 5 km Maarianhaminasta länteen. Ramsholmenin silmiä hivelevän kauniit kukkaniityt ja lehdot tekevät vaikutuksen etenkin keväisin ja alukesästä. Alueella on 1,5 km pituinen luontopolku. Ramsholmeniin pääsee koko matkan turvallisesti pyörätietä pitkin ja myös täällä on kesäisin jäätelökioski.

10. Eckeröä ristiin rastiin

Eckerön ja Maarianhaminan välistä pyörätietä on viime vuosina jatkettu, ja suurin osa 33 km matkasta taittuu turvallisesti erossa autoliikenteestä.

Perillä Eckerön Storbyssä odottaa vanha kulttuurimaisema ja Ahvenanmeri. Labbas-kotiseutumuseo keskellä Storbytä on auki tilauksesta, mutta sen pihapiiriin voi tutustua milloin vain. Kivenheiton päässä on kylän juhannussalko, joka on koko Ahvenanmaan korkein ja kauneimmillaan keskikesällä. 

Pyöräile komealle Eckerön Posti- ja tullitalolle, jossa on avoimia näyttelyjä kesäisin. Aivan postitalon läheisyydessä on myös Postilaituri ja Sandvikenin matalapohjainen uimaranta.

Jatka matkaa kohti Berghamnin laivasatamaa, josta pääsee ylikulkusiltaa pitkin  Käringsundiin johtavalle polulle. Käringsundissa on kauniisti patinoituneita venevajoja, Viltsafari-riistapuisto, Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo sekä Gastropub Bodegan Käringsundin vierassatamassa. 

Vierassataman laitaa kulkee oikopolku edelleen Käringsund Resort & Conferenceen johtavalle tielle. Siellä odottaa mm. uimaranta, ravintola, minigolf ja monta muuta kivaa aktiviteettia.

Jos kaipaat vähän pidempää pyöräretkeä Eckerössä, Degersandin hienohiekkainen uimaranta on n. 9 km päässä Storbystä. Degersandissa voit nauttia rantaelämän lisäksi ravintola Q:n tai rantabaarin herkuista, yöpyä vuokramökeissä tai leirintäalueella ja vuokrata rantasaunan.

Lue lisää