Njut av stuglivet vid havet

Runt åtta till nio av tio åländska stugor ligger vid vatten och har tillgång till egen båt och bastu. Det betyder bad, båtturer och sol över horisonten. Bara att öppna dörren och stiga ut i en skog, på en äng eller en granitröd klippa.

Sommartid är de åländska stugorna särskilt omtyckta bland familjer. Under höst, vinter och vår trivs istället fiskare och friluftsentusiaster särskilt bra i Ålands vinterbonade stugor.

På egen ö eller i stugby

Valmöjligheterna är många, särskilt om man bokar i god tid. Stugor finns i olika standard och prisklasser. Man kan bo ostört på egen ö eller mer socialt i stugbyn och stanna från någon natt till flera veckor eller varför inte en hel semester.

Vill man bo på en egen ö kan man bland annat välja mellan ön Gyllenklobb med en nybyggd stuga för 4 personer och en flytande bastu, ön Långskär med en stuga och vedeldad bastu på Kumlinge, ön Lökskär med en stuga för 5 personer och en strandbastu, ön Sviskärs eremitstuga med fyra bäddar för den som söker lugnet, Klobben eller ön Silverskär med fyra stjärniga rum – för möten och konferenser, personalaktiviteter, fester och kalas, jakt och fiske, men också för kravlös avkoppling.

Vissa anläggningar har också enkla övernattningsstugor. De passar bra för korttidsboende under idrottsturneringar eller för cyklister och andra som har fullt program och bara vill sova en eller två nätter på en plats. Övernattningsstugorna är en enklare form av boende som saknar värme, egen toalett och kök. De uppfyller grundkraven med minimiutrustning eller kan vara lite exklusivare som Tornvillan.

Aktiviteter och utfärder

Förutom badstrand erbjuder stugbyarna ofta lekplats och annat roligt för barn eller gemensam grillplats för flera familjer. Barnen hittar snabbt nya kompisar i grannstugan. Självhushållning håller kostnaderna nere och så är det skönt att laga mat i stugan när barnen är trötta.

Det blir allt vanligare att familjer åker tillsammans och då gärna delar boende. Du vill kanske ta med kompisar eller mor- och farföräldrar? Då passar stugbyar eller rymliga boenden perfekt.

Utfärder i båt, kajak eller på cykel och sköna bastubad hör stuglivet till. I en stugby har du ofta tillgång till extra faciliteter som grill, kiosk, servering, lekplats, fiske och andra aktiviteter.

Boka din stuga idag

Läs mer