Näe Ahvenanmaa mereltä käsin

Lähde veneretkelle majakkasaarelle, seuraa historiallisia jälkiä ulkosaarilla tai ihastele asumattomien luotojen kalliomuodotelmia, rikasta linnustoa ja kasvillisuutta. Tuhannet saaret ja luodot ympäri Ahvenanmaata odottavat vain lyhyen merimatkan päässä! Kokosimme avuksesi listan venetakseista ja yrittäjistä, joiden matkassa pääset keskelle ainutlaatuista saaristoa.

Useimmat meriretkistä tulee varata etukäteen. Jos retkeen ei sisälly tarjoilua, mukaan kannattaa pakata omat eväät ja vesipullo. Veneretken järjestäjältä kannattaa kysyä etukäteen, mitä retkelle kannattaa pakata mukaan.

Saaristossa on hyvä muistaa, että retken toteutuminen riippuu aina viime kädessä säästä. Retket toteutetaan, jos sää sallii turvallisen ja mukavan matkanteon merellä.

Saariston luonto on herkkää, joten retkiä tehdään vain pienille ryhmille kerrallaan. Ethän myöskään jätä samasta syystä luontoon jälkiä käynnistäsi.

Veneretket ja taksiveneet Ahvenanmaan saaristossa

1. Shipland

Shiplandin kippari Ville toimii sekä venetaksina että järjestää retkiä pienille ja vähän isommille ryhmille. Ville toimii oppaana retkillä, ja saat kuulla saariston elämästä ennen ja nykyään. Shiplandin kanssa pääset kokemaan saarihyppelyä parhaimmillaan, ja retket suuntautuvat esimerkiksi majakkasaarille, vanhoille luotsiasemille tai asumattomille saarille. Retki räätälöidään aina toiveittesi mukaan. Shiplandin retket tehdään ensikädessä Maarianhaminan itäsatamasta, mutta sopimuksesta myös muualta.

2. Fiskelyckan

Olet ehkä nähnyt luotsisaari Kobba Klintarin valkoisena hohtavan luotsituvan ja pookin laivasta käsin Maarianhaminaa lähestyttäessä? Saaren voi kokea myös paikan päällä ja vilkutella risteilyaluksille, jotka ajavat saaren ohi lähietäisyydeltä. Kobba Klintar on suosittu retkikohde, jonne pääsee Fiskelyckan-taksiveneen kyydissä kesällä päivittäin. Retket tehdään Marianhaminan länsisatamasta, Pommernin laiturista. Fiskelyckan tekee retkiä myös Rödhamniin, joka on jo vuosisatojen ajan tarjonnut veneilijöille suojaisen sataman ennen meren ylitystä. Saarella on vierassataman ja upeiden maisemien lisäksi kiinnostavaa historiaa.

3. Marina Hamnsundet

Saaristoyritys Marina Hamnsundet tekee retkiä Ahvenanmaan pohjoissaaristossa Boxön saareen ja läheiselle Länsmansgrundin luonnonsuojelualueelle. Veneretki alkaa Saltvikin Hamnsundetista ja matka saareen taittuu perinteisellä puuveneellä noin kymmenessä minuutissa. Saarella saat halutessasi osallistua opastettuun kierrokseen, jonka aikana tutustutaan rannikkopatterin historiaan ja pistäydytään Ahvenanmaan suurimmassa luolassa. Retken aikana ehtii ihailla saariston rikasta linnustoa ja maalauksellisia maisemia. Retkeen sisältyy ahvenanmaalaisista herkuista koostuva piknik.

4. Retki Märketin majakalle

Norrö Stugor järjestää meriretkiä Märketin majakkasaarelle, Suomen ja Ruotsin rajalla. Rajanvedon sanotaan olevan yksi koko Euroopan erikoisimmista! Märket on myös tilastollisesti Suomen myrskyisin paikka, ja tuulten takia saarelle ei aina pääse. Koska saarella ei ole satamaa saati laituria, on meriretki tänne oikea seikkailu ja maihin pääsy kauniilla säällä täysin ainutlaatuinen kokemus. Lähivesillä elää iso hyljeyhdyskunta, jota voi tähyillä retken aikana. Matka Märketille kestää noin 45 minuuttia ja koko retki noin neljä tuntia.

5. Hamnsundet-vierassatama

Lähde meriretkelle Ahvenanmaan pohjoissaaristoon kippari Petrin kyydissä Hamnsundetin vierassatamasta. Voit varata pelkän kuljetuksen, tai räätälöidä retken toiveittesi mukaan joko ruokatarjoilulla tai ilman. Kesällä Hamnsundetista järjestetään joka keskiviikko kahden tunnin mittainen meriretki lähisaarille. Jos sää ei suosi keskiviikkona, retki siirtyy sään salliessa torstaille. Veneeseen mahtuu kerralla 7 matkustajaa ja se soveltuu myös pyörätuoleille.

6. Opastettu retki Källskäriin

Källskär on luonnonkaunis saari Kökarin eteläsaaristossa, ja tänne tehdään kesäisin retkiä päivittäin hotelli Brudhällin laiturista. Källskärillä pääset opastetulle kävelylle tutustumaan vapaaherra Göran Åkerhielmin huvilaan ja välimerelliseen puutarhaan, ja monen ahvenanmaankävijän kuvista tuttuun Källskärin kannu -kalliomuodostelmaan. Retki kestää noin 3,5 tuntia.

Voit myös tiedustella yksilöllisiä retkipaketteja ryhmällesi, meriseikkailu voidaan räätälöidä jopa 48 hengelle!

7. Fiskeskärs Selma

Fiskeskärs Selma saaristomökki

Haluatko kokea saariston sellaisena, kuin Anni Blomqvist kuvaa sitä Myrskyluodon Maijasta kertovissa teoksissa? Nyt voit tehdä meriretken suoraan Myrskyluodon Maijan autenttisiin maisemiin Ahvenanmaan pohjoissaaristoon Fiskeskärs Selman, saaristolaisyrittäjä Lindan kyydissä. Retki alkaa Anni Blomqvistille aikanaan kuuluneelta venevajalta Simskälan saarelta, ja määränpäänä on Fiskeskär-saari. Aivan lähtöpaikan vierellä sijaitsee myös kirjailijan koti, joka toimii nykyisin museona. Venematka kestää noin 10 minuuttia, ja sen aikana saat kuulla saariston elämästä 1800-luvulla ja romaanihahmo Maijasta. Retki kestää noin 3 tuntia ja aikaa jää myös halutessa onkimiseen, souteluun tai vaikka saunomiseen. Retkeen sisältyy kahvitarjoilu. 

8. Pyörälautta M/S Silvana

Pariskunta Sälskärin majakassa

Sälskärin majakka on vaikuttava retkikohde keskellä merta Ahvenanmaan luoteispuolella. Saarelle pääsee M/S Silvanan kyydissä kesäisin joka keskiviikkoilta Hammarlandin Skarpnåtöstä. Mukaan mahtuu kerralla 50 matkustajaa ja kyytiin voi hypätä myös Getasta, Lolo’s Seaside Cafésta. Saarella opas kertoo majakan historiasta ja aikaa jää myös linnuston ja kasvien tutkimiseen, ja tietysti meren ja ulkosaariston ainutlaatuisen miljöön ihailuun. M/S Silvana ajaa myös päivittäisiä vuoroja Skarpnåtön ja Lolo’s Sea Side Cafén välillä, mikä mahdollistaa oikaisun Länsi-Ahvenanmaalta polkupyörällä suoraan Pohjois-Ahvenanmaalle.