7 elokuvista tuttua kuvauspaikkaa Ahvenanmaalla

Monet elokuva- ja televisiotuottajat ovat ihastuneet Ahvenanmaan idyllisiin miljöihin ja kuvanneet täällä elokuvia ja tv-sarjoja. Seuraavassa muutamia tv:stä ja valkokankaalta tuttuja paikkoja, joissa voit vierailla Ahvenanmaalla käydessäsi!

1. Skarpnåtön kotiseutumuseo elokuvasta Myrskyluodon Maija

Skarpnåtön kotiseutumuseo sijaitsee Hammarlandissa, Ahvenanmaan pääsaarella. Tilan 1700-luvulla rakennettu päärakennus on Ahvenanmaan vanhimpia ja parhaiten säilyneimpiä maataloja, joka toimii nykyään maatilan esineitä esittelevänä museona. Täällä kuvattiin 1970-luvulla osia klassikoksi nousseesta tv-sarjasta Myrskyluodon Maija, ja tila oli kuvauspaikkana jälleen vuonna 2023, kun Myrskyluodon Maijasta kuvattiin elokuvaversio. Sekä sarja että elokuva  perustuvat ahvenanmaalaisen Anni Blomqvistin romaaneihin, jotka kertovat 1800-luvun elämästä Ahvenanmaan saaristossa. Myrskyluodon Maija -tv-sarja on kaikkien aikojen suosituin suomenruotsalainen tv-tuotanto, ja kun Maijasta kertova elokuva sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2024, se keräsi odotetusti suuren yleisön.  

Näin pääset Skarpnåtöhön: Skarpnåtö sijaitsee Hammarlandin pohjoisosassa, hieman yli puolen tunnin automatkan päässä Maarianhaminasta ja suunnilleen samalla etäisyydellä Eckeröstä. Jos olet liikkeellä polkupyörällä, voit kesäaikaan matkustaa tänne myös polkupyörälautta m/s Silvanalla pohjoisesta, Getan Hällöstä.

Vinkkejä vierailuasi varten: Jos haluat tutustua Myrskyluodon Maijan maisemiin vielä lähemmin, käy myös Vårdössä Simskälan saarella, jolta Anni Blomqvist oli kotoisin. Romaaneissa Maija asui Stormskäretin luodolla, joka on oikealta nimeltään Väderskär ja sijaitsee neljä meripeninkulmaa Simskälasta pohjoiseen. Nykyisin Anni Blomqvistin lapsuudenkodissa Simskälassa toimii museo.

Muita elokuvassa näkyviä paikkoja: Eckerön kirkko, Maarianhaminan Merikortteli ja siellä rakennettava Emelia-kaljaasi, Nåtön luontopolku Maarianhaminan eteläpuolella.

Maijan ja Jannen kotitilan kuvauspaikka sijaitsee Getassa ja on yksityisen maanomistajan omistuksessa – siellä ei toisin sanoen voi vierailla.

2. Lågskärin majakka elokuvasta Oppipoika

Maarianhaminan eteläpuolella sijaitsevan Lågskärin tunnistaa helposti punaisesta majakasta, joka kohoaa avointa horisonttia vasten. Täällä kuvattiin Ulrika Bengtsin ohjaama psykologinen trilleri Oppipoika vuonna 2012. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1939 ja se kertoo 13-vuotiaasta pojasta, joka saapuu Lågskäriin majakanvartijan oppipojaksi. Majakkamestari hallitsee saaren elämää ja perhettään rautaisella otteella. Elokuva kertookin juuri vallan mekanismeista suljetuista paikoista kaikkein avoimimmissa: ollaan saarella, jolta ei pääse pois, samalla kun horisontti on avoin kaikissa ilmansuunnissa ja vain taivas on rajana. Oppipoika oli Suomen ehdokas vuoden 2014 Oscar-gaalassa kategoriassa paras ulkomainen elokuva.

Näin pääset Lågskäriin: Lågskäriin pääsee veneellä. Ota yhteyttä venetaksiyritykseen, tai jos olet tottunut veneilijä, ota kurssi kohti Lågskäriä. 

Vinkkejä vierailuasi varten: Kiipeä majakkaan ja ihaile sieltä avautuvaa näkymää. Ota mukaasi eväskori ja nauti piknikistä avomeren äärellä. Lågskär on myös lintuasema ja Natura 2000 -alue. Vie siis kaikki mahdolliset roskat pois saarelta ja liiku saarella varoen ja kulje polkuja pitkin.

3. Käringsund sarjasta Saariston lapset

Käringsundin kalastajakylä ja luonnonsatama Eckerössä Länsi-Ahvenanmaalla on ainutlaatuisen idyllinen ympäristö, jossa on noin viitisenkymmentä ranta-aittaa ja venevajaa. Paikka muistuttaa kävijää ajasta, jolloin kalastus oli Ahvenanmaalla tärkeä elinkeino, ja täällä kuvattiin useita kohtauksia Astrid Lindgrenin kirjoihin perustuvasta tv-sarjasta Saariston lapset.

Näin pääset Käringsundiin: Maarianhaminasta ajaa autolla Käringsundiin 30 minuutissa. Voit myös matkustaa bussilla ja jäädä pois Storbyssä tai Eckerö Linjenin satamassa Berghamnissa ja kävellä loppumatkan (osa bussivuoroista ajaa Käringsundiin). Berghamnista pääsee suoraan Käringsundiin hiekkaista kävelytietä pitkin noin viidessä minuutissa.

Vinkkejä vierailuasi varten: Käringsundissa on paljon nähtävää ja tekemistä, joten varaa riittävästi aikaa. Kun olet kävellyt kylliksesi venevajojen välissä, ottanut selfie-kuvia ja syönyt eväitäsi, käy Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseossa, Käringsundin Riistasafarilla ja kivenheiton päässä Eckeröhallenissa Leklandet-sisäleikkipuistossa. Jos sää houkuttelee uimaan, suosittelemme Käringsund Resort & Conferencen uimarantaa.

4. Museotila Hermas elokuvasta Iris

Ahvenanmaan saaristossa, Enklingen saarella, sijaitsee museotila Hermas, Ahvenanmaan viimeinen täysin säilynyt maatila, joka koostuu noin 20 rakennuksesta ja jonka juuret ulottuvat satojen vuosien päähän. Täällä kuvattiin Ulrika Bengtsin elokuva Iris, jossa taiteilijaäiti lähettää 8-vuotiaan tyttärensä 1890-luvun Tukholman mukavasta elämästä asumaan sukulaisten luo Ahvenanmaalle yksinkertaisiin saaristolaisoloihin. Ahvenanmaalla Iris kuitenkin löytää ikäisiään ystäviä ja viettää ihanan kesän luonnonkauniissa saaristossa.

Näin pääset Enklingeen: Enklingeen pääsee joko omalla veneellä tai saaristoliikenteen Pohjoisen linjan lautalla Vårdön Hummelvikin satamasta. Lautta poikkeaa Enklingessä, ja satamasta on kaksi kilometriä museotilalle.

Vinkkejä vierailuasi varten: Museotila Hermas on avoinna vain kesäisin, mutta jos tulet Enklingeen muina vuodenaikoina, voit tutustua saaristotilaan ulkoa käsin. Historiallisessa pihapiirissä voit kuvitella matkaavasi satoja vuosia ajassa taaksepäin. Lue lisää Hermaksen museotilasta.

5. Viikinkikylä elokuvasta Viikinkien soturikuningattaret

Ahvenanmaan pääsaaren koillisosassa Kvarnbossa Saltvikissa sijaitsee viikinkikylä, missä Urban Canyons kuvasi dokumenttiohjelman Viikinkien soturikuningattaret naisviikinkisoturi Signestä. Elokuvantekijät saivat innoituksen Ruotsissa löydetyn viikinkihaudan arkeologisista löydöistä, joiden perusteella voitiin todeta, että haudattu soturi olikin nainen.

Näin pääset Kvarnbohon: Paras aika vierailla Saltivikin Kvarnbossa sijaitsevassa viikinkikylässä on heinäkuun viimeinen viikonloppu, jolloin siellä järjestetään joka vuosi suuret Viikinkimarkkinat. Silloin Maarianhaminasta suoraan viikinkikylään pääsee linja-autolla, mutta markkinoille voi ajaa myös omalla autolla. Markkinat järjestävältä Fornföreningen Fibula -yhdistykseltä voi tiedustella myös viikinkipitoja, joissa tarjoillaan viikinkiruokaa ja järjestetään viikinkileikkejä.

Vinkkejä vierailuasi varten: Pukeudu vilpoisista pellavakankaista tehtyihin viikinkivaatteisiin ja käytä reilusti aurinkovoiteita, jotta voit nauttia Vikingabyn auringosta. Voit myös kävellä muutaman sadan metrin päähän Kvarnbovikeniin uimaan. Siellä saat nähdä myös viikinkialuksen Borge Swyn, joka oli mukana dokumenttielokuvassa.

6. Rökka-kioski sarjasta Vettä sakeampaa

Maarianhaminan pohjoispuolella, Rökerirondellen-nimellä tunnetun liikenneympyrän takana, sijaitsee pieni vaaleansininen grillikioski Rökka. Se oli yksi monista kuvauspaikoista, kun tv-sarjaa Vettä sakeampaa kuvattiin Ahvenanmaalla. Muita tv-tiimin kuvauspaikkoja olivat Maarianhamissa mm. Badhusberget ja Pub Ettan Torggatanin ja Köpmansgatanin risteyksessä. Jos haluat seurata tv-hahmojen jalanjälkiä, kannattaa kierrellä Maarianhaminan keskustaa.

Näin löydät Rökka-kioskille: Maarianhaminan keskustasta on kävely- ja pyöräilyetäisyys Rökkan grillikioskille. Seuraa kävely- ja pyörätietä pohjoiseen Östra utfarten -tietä Mariebad-uimahallin ohi ja alita Rökerirondellen-liikeympyrä, josta kioskille on enää lyhyt matka.

Vinkkejä vierailuasi varten: Tee vaikutus makkaranmyyjään ja tee tilauksesi ahvenanmaalaisittain. Klassinen tilaus on ”Två med rubbet, två nakna och en halva vitt”, mikä tarkoittaa kahta hodaria vahvan sinapin, ketsupin ja bostonkurkun kera sekä kaksi makkaraa ja puoli litraa maitoa.

7. Pohjois-Ahvenanmaan kalliot elokuvasta Tulen Morsian

Elokuva Tulen morsian kertoo 1600-luvun noitaoikeudenkäynneistä, joissa monia ahvenanmaalaisia naisia syytettiin noituudesta ja teloitettiin. Elokuvan kohtauksia   kuvattiin mm. Getan punaisilla rantakallioilla. Elokuvassa kalliot olivat teloitusten näyttämö, mutta todellisuudessa ne ovat paljon miellyttävämpi käyntikohde. Täällä voit nauttia merinäköalasta ja pysähtyä piknikille. Voit myös varata majoituksen Havsvidden Resortista tai käydä syömässä hotellin ravintolassa.

Näin pääset Havsviddeniin: Havsvidden sijaitsee hieman yli 40 minuutin automatkan päässä Maarianhaminasta. Havsviddenilla on myös vierassatama, mikäli olet liikkeellä omalla veneellä.

Vinkkejä vierailuasi varten: Ota mukaan kiikari. Merimaisemaa kannattaa tiirailla lähemmin, koska siellä näet taatusti veneitä, merilintuja ja ehkä myös hylkeitä. Maisema ja auringonlaskut ovat ehdottomasti kuvaamisen arvoisia, joten varmista, että puhelimesi on täyteen ladattu.

Varaa majoitus

Lue lisää